PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96266}

To

It
1990
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22136
5,6 14 krytyków
To
powrót do forum serialu To

ksiazki kto sie moze wypowiedziec z osob ktore czytały-czy chociazby w polowie ekrenizacja dorownuje oryginalowi?? tak na dobra sprawe tylko potrzebuje troche wiedziec bo ksiazka mnie urzekla.Jest rewelacyjna. 1 z serii Kinga jaka czytam.

Jane_Mary20

Ja też niedawno skończyłam ją czytać, po czym od razu obejrzałam film i szczerze jestem bardzo ale to bardzo zawiedziona, właściwie to wcale mi się nie podobał -.- moja ocena to niestety tylko 4/10 - w filmie podobał mi się tylko klown - świetna charakteryzacja i odwzorowanie moich wyobrażeń książkowych :)

Natomiast książka - cudowna, z resztą tak jak większość książek Kinga :)

Pozdr.

k0chanka

a jakie jeszcze ksiazki przeczytalas??? ja mam zamiar po tej czesci przeczytac-"lśnienie" bo film juz widzialam i jakos bede sobie mogla wyobrazic.;))

Jane_Mary20

Ja mogę polecić "Cmętarz zwieżąt" tylko książke, bo film według mnie jest zje....

Jane_Mary20

nie umiem Ci doradzić, bo każdy odbiera jego książki inaczej, wypożycz sobie kilka i czytaj - Lśnienie to bardzo dobry pomysł :)

k0chanka

tak wlasnie mam zamiar lsnienie urzeczywistnic.mam tylko nadzieje ze nie bede musiala go chowac do zamrazalnika xDDD. < tak bylo w przyjaciolach-Joey sie bal tej ksiazki x)) > "To" jest z rozdzialu na rozdz. coraz bardziej ciekawe.hmmm jezeli chodzi o film to "smetarz" ogaldalam no i musze przyzznac ze faktycznie zje.... ;D. a inne ekranizacje?? oprocz oczywiscie "Lsnienia" z genialnym poprostu Jackiem ;))

ocenił(a) serial na 8
Jane_Mary20

podobno "Carrie" jest niezłe, sam nie czytałem ani nie widziałem, ale mam zamiar sięgnąć po ten tytuł jak skończe obecny...w tym momencie także jestem przy czytaniu "It"...muszę powiedzieć, że ta książka wciąga niesamowicie, pierwszy raz w życiu żałuje że mam blisko do pracy, bo czytał bym i czytał :)...co do ekranizacji to moim zdaniem nie jest źle, fakt dużo akcji jest pominiętych ale ogólnie może być, jak przeczytam książkę, obejże jeszcze raz...

m_szymon

Carrie mimo wszystkich opinii film podobał mi się bardziej niż książka :)
A ksiażki, które najbardziej utkwiły mi w pamięci to: Smętarz dla zwierzaków, Zielona mila, TO, Lśnienie, Miasteczko Salem, Misery, Dolores Claiborne, zbiór Cztery pory roku... ale mam jeszcze kilka do przeczytania - tylko czasu coś brakuje ostatnio ;)

k0chanka

wlasnie przeczytalam "To".wiemze to nie forum dotyczace ksiazek ale czy tylko mi przeszkadza fakt kopulacji 11 dzieci?????? czy w innych jegoi ksiazkach jest pedofilia czy chu* wie jak to nazwac.ale to spaczone jest ;// rzygac sie mi zachcialo jak to przeczytalam.bleeeee....i pomyslec ze uczyc angielskiego w szkole...oczywiscie nadal dla mnie jest geniuszem,ale spaczonym.teraz zaczynam "desperacje".pozdr.

Jane_Mary20

po Desperacji możesz zauważyć pozytywne nastawienie Kinga do Boga więc nie jest tak źle...
A co do tej kopulacji to masz całkowitą rację, to nie było ani trochę potrzebne jak na moje oko, nic to do sprawy nie wniosło tak na dobrą sprawę, no ale cóż, artysta rządzi się swoimi prawami ^^

k0chanka

No dokladnie!!! poprostu jak to zobaczylam-przeczytalaam to zdebialam totalnie! oczy z orbit i bezglosne slowa zaczynajac od tych na "k" a skonczywszy na tych po ang. ;D.Ogolnie ksiazka jest naprawde rewelacyjna.Jednakze ta scena,ta 1 niepotrzebna scena wryla mi sie w pamiec niestety..;/.Acha i bylo takze bodajze pare str. opisujacyh nieco Patricka-motyw z malym braciszkiem-niemowlakiem-to omalo sie nie poplakalam ;((.Maly sadysta i do tego onanista z niego był..A jezeli chodzi o "desperacje" to wlasnie zasiadam pomalu.Pewnie znowu zarwe noc jak z poprzednia ksiazka-to pozeracze czasu! pozdr.

Jane_Mary20

miłego czytania zatem :)
jak przeczytasz napisz koniecznie jakie wrażenia.

pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 8
k0chanka

do Jane Mary, nie opisuj proszę już więcej scen z książki, bo psujesz mi przyjemność czytania...

do kOchanki: czy Miasteczko Salem (książka), jest lepsza od filmu?, film widziałem i bardzo mi się podobał...

m_szymon

Książka była świetna o ile dobrze pamiętam (czytałam ją dość dawno już) natomiast film oglądałam stosunkowo nie dawno i również bardzo mi się podobał, nie umiem Ci ich porównać - musiałabym jeszcze raz wziąć ksiażkę do ręki)

m_szymon

do m szymona i tak pojde do specjalnego kregu w piekle przeznaczonego dla spoilerowcow-wiec mnie to za przeproszeniem-je*ie ;D.
do kochanki mojej kochanej xDDD-"desperacja" - rewelacja!!!!!!

Jane_Mary20

Cieszę się że Ci się podobała, bo jakieś takie mieszane zdania ludzie mają, ale ja również byłam zachwycona, filmem już mniej ale też polecam do obejrzenia :)
Co następne masz w planach? (oprócz Lśnienia?)

k0chanka

hmmm z tego co pamietam w mojej bibliotece byla "podpalaczka" wiec pewnie jak na nia trafie to ja przeczytam.chcialabym tez trafic na zrbior opowiadan np."szkieletowa zxaloga" czy chociazby "4 pory" roku.kolezanka mi mowila ze "sklepik z marzeniami" niezly byl wiec pewnei potem beda te ksiazki ;DD."Lsnienia" nie ma na razie w bibliotece ;(((

Jane_Mary20

Włączając się do dyskusji, muszę przyznać że trochę zawiodłem się na "Tym". Ekranizacja jest słaba ale książka też mnie nie zachwyciła chociaż ogólnie nie była zła. Lśnienie było świetne, Misery też. Czytałem również Chudszego i kilka innych interesujących książek Kinga. "To" moim zdaniem było za bardzo rozwlekłe. Niby ciekawa fabuła, fajni bohaterowie ale coś nie tak. Zakończenie też mi nie podpasowało. A w trakcie czytania tej sceny o której pisała koleżanka Jane Mary to faktycznie lekki szok ;) (p.s pamiętam że nie jest to forum o książkach ;p)

Lenar

spoko tutaj sie mozesz wypowiadac o wszystkich ksiazkach Kinga. xD. ja sobie stworzylam ten post i zapraszam do dyskusji ;)). fajno że sie ktos ze mna zgadza ;D

Jane_Mary20

Nawiazując do dyskusji na temat kopulacji 11 latkow- nie bede sie rozwodzic nad roznymi kwestiami, ale moim zdaniem jest to zabieg psychologiczny majacy na celu podkreslenie,ze milosc fizyczna ma ogromna sile, powinna miec miejsce tylko w prawdziwym zaufaniu- przez cala ksiazke bohaterowie udowadniaja ile dla siebie znacza, ze sa calym swoim swiatem.Dodatkowo pokazana jest sila przyjazni,milosci i tego ze bycie dzieckiem/nastolatkiem to magiczny i wspanialy czas.

z reszta ten motyw jest w kilku ksiazkach kinga poruszany- osobiscie przeczytalam ok 3/4 jego ksiazek- uwierzcie 100% jest troche awykonalne:)

Pozdrawiam Oburzone:)

Lady_Sophismat

"desperacja" bardzo przypadla mi do gustu.ciekawy sposob przedstawienia wiary w Boga i odwolania do bibli..ciekawe.;). teraz zaczynam "buick 8" "lsnienia" nie bylo ;((

Jane_Mary20

Książki/filmy

Miasteczko Salem - moim zdaniem dobra książka filmu nie widziałem
Rok wilkołaka - średnio mi przypadła do gustu
To - chyba najlepsza jaką czytałem film beznadziejny niestety
Misery - dobra pozycja film średni
Sklepik z marzeniam- bdb książka film niestety podobnie jak "to" tragedia
Zielona mila - nie czytałem ale film extra