PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96266}

To

It
1990
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22136
5,6 14 krytyków
To
powrót do forum serialu To

Film oglądelem mając kilka lat, nie mogłem spać po nocach, ciagle mając przed oczami spojrzenie strasznego klowana wciągającego małego chłopca w żółtym płaszczu przeciwdeszczowym do kanału.. Film ogladnąłem niedawno ponownie i.. nic nie pozostalo z dawnego lęku i odbioru filmu wręczwydał się smieszny.. i właśnie dlatego 8/10, za pierwsze wrażenie 10/10..

10/10 to ocena ksiązki mistrza Stephena.. Ksiażka powala na kolana, mistrzostwo świata, kompletny horror mistrza gatunku.

ocenił(a) serial na 8
bykpa

za łepka widziałem dwie sceny, ale to wystarczyło zeby zostały w pamięci =p bałem się pózniej przechodzić obok wpływów kanałowych, szczególnie w casie deszczu =D obejrze cały, obaczymy jak to wyjdzie

ocenił(a) serial na 8
rubikon881

ja niestety obejrzałam ten film mając dopiero 15 lat więc nie miałam lęków przed klownami, niemniej jednak film bardzo fajny. 8/10

charlize13

NIESTETY??!! nic nie straciłeś, lepiej film obejrzeć nieco później, bo potrafi się z pewnością odbić na psychice... ;)

bykpa

ja nie miałam okazji obejrzeć go w dzieciństwie, ale jestem pewna, że
miałabym trwały uraz ;p jak na tamte czasy efekty całkiem niezłe, a co do
klauna... te z dzisiejszych horrorów nie umywają się do Pennywise'a.
chętnie obejrzę go jeszcze kilka razy :) i wybieram się do biblioteki po
książkę :) 8/10

ocenił(a) serial na 8
bykpa

nowy fakt. dzisiaj śnił mi się jakby ten film, a szczególnie te sceny, które znam z dzieciństwa. to znak żeby stawić czoła lękom? =D

rubikon881

stawiaj im czoła powtarzając za Billem "He thrusts his fists against the posts and still insists he sees the ghosts" :D

A co do klaunów - ja trzymam się od nich z daleka... tak na wszelki wypadek ;)

marcin_dolata84

nigdy nie wiadomo...co czai się w umywalce :>

ocenił(a) serial na 7
sagia

lol tez mialem jazdy a tak a propo swietny film

ocenił(a) serial na 9
marcinek77

Nie oglądałam w dzieciństwie, ale i tak nie powiem, bym przepadała za klownami... :)
Dla mnie "To" jest kwintesencją Kinga...
A poza tym odkąd zaznajomiłam się z książką i filmem, niezwykle polubiłam postać Billa... Cholera, strasznie bym chciała, żeby mi się taki mąż trafił xD... taki mały offtop.

lil_lady_a

zadzwoń do przypadkowego kolesia i powiedz, że To wróciło... jak zaskoczy to masz swojego Billa ;-)

ocenił(a) serial na 9
sagia

dobre dobre :P
no ale... młodociane fanatyczki "Zmierzchu" mają niezdrowego pierdolca na punkcie Pattinsona. Zresztą co tu porównywać, dopuściłam się właśnie strasznej rzeczy xD

lil_lady_a

ja tam nic do "Zmierzchu" nie mam, ale od razu kojarzy mi się z nim taka śmieszna historia. jak powszechnie wiadomo film jest okrzyknięty horrorem, a horror to zwykle film dla osób (przynajmniej) +15. ostatnio przyjechała moja siostrzenica i kupiłam jej gazetkę, bodajże o jakichś wróżkach dla małych dziewczynek a w środku cały artykuł o "Zmierzchu" i Bogu ducha winnym Pattinsonie (czy Pattisonie???). wiem że spam, ale to mnie naprawdę rozwaliło :-) porównywać nie ma co bo to trochę inna bajka, poza wspólną przynależnością do gatunku oczywiście ;-)

ocenił(a) serial na 7
bykpa

Jak bylem maly (w czasach przedszkolnych) to ten film zryl mi psychike :D
Balismy sie z bratem strasznie :D
Pamietam dzieciaka (chyba dziewczynka) jadacego na malym rowerku wsrod suszacych sie na wietrze przescieradel :D

Arto0X

Pamiętam 2 sceny widziałem w dzieciństwie chyba w programie "Kawa czy herbata" i mi wystarczyło żeby na całe życie zniechęcic sie do klaunów i róznego rodzaju kanałów itp teraz powróciłem po latach do tego filmu i muszę przyznac że przechodzą mnie nadal ciarki po plecach gdy go oglądam, niesamowity klimat, chyba będę musiał wypożyczyc książkę. Ode mnie 8/10

ocenił(a) serial na 8
bykpa

Widziałam ten film mając moze ze 12 lat, i normalnie masakra! Bałam się że mam klowna pod łóżkiem chyba rok hehe , do dzisiaj unikam klownów. :)

ocenił(a) serial na 10
akasza85

Po obejrzeniu filmu balam się iść do lazienki, umywalka byla straszna... I takie stare albumy na zdjęcia z rożkami... Moja babcia jeszcze takie ma i jak tylko je zobacze to staje mi przed oczami scena z filmu... I mam najnormalniej w świecie lęka... :PP

anulka88

też dzieciaka bedziecie mieli jeśli nie znacie powiedzenia: du ju wona balun . . .