Witam, mam pytanie trochę nie na temat serialu, ale jest z nim związane.
W ośrodku, gdzie przebywa Jake, można kilka razy zauważyć, takie urządzenie / ozdobę z wodą w środku w której unoszą się bąbelki i całość jest podświetlona niebieskim światłem. Całkiem ładnie się to prezentuje.
Jeśli ktoś nie wie co mam na myśli, to np. Odcinek 7 (00:20:42) można to zobaczyć.
Ktoś wie co to jest ? :)
w 1x08 dużo tego było pokazane ,popaczyłem na necie i po wpisaniu 'świecąca dekoracja' udało mi się znaleźć coś na podobe
http://tablica.pl/oferta/swiecaca-rura-szklana-z-pustakow-IDJZJn.html
http://www.productsfrompoland.eu/product.php?id_product=70
Nie wiem jak to się nazywa, ale dwumetrowa rura o średnicy 20-30cm, która "puszcza bąbelki" i podświetla wodę na: żółto, czerwono, niebiesko, biało, zielono i pomarańczowo kosztuje 6 tysięcy ;)
Jest taka w miejscu, gdy odbywam wolontariat i zapytałem :) Także... ta w serialu jest większa, pewnie i droższa ;)
Aha, to mogę zapomnieć, chociaż miałem nadzieję, że jeśli dowiem się co to jest, znajdę jakiś mniejszy odpowiednik. Ale skoro to tyle kosztuje, to nawet półmetrowe "to coś" do tanich nie należy.
Dzięki za odpowiedź. I jeśli ktoś coś konkretniejszego będzie wiedział, lub dysponował jakimś linkiem to proszę pisać =).
Witam!
To nie jest tak do końca ozdoba, to sprzęt do terapii integracji sensorycznej, a konkretnie do stymulacji zmysłu wzroku...;)
Taka terapia jest obecnie w zasadzie standardem (oczywiście na szeroko pojmowanym zachodzie;)) jeżeli chodzi o wspomaganie rozwoju osób z autyzmem, stąd zapewne wykorzystanie tego urządzenia w serialu - celem uwiarygodnienia obrazu ośrodka. Przynajmniej tak mi się wydaje. W Polsce można znaleźć tego rodzaju urządzenia w lepiej wyposażonych placówkach prowadzących terapię SI (czyli integracji sensorycznej), przede wszystkim w tzw. "salach doświadczania świata".
Niestety, jest to dosyć droga i "profesjonalna" rzecz i szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy może ją kupić osoba prywatna na użytek nieterapeutyczny(czytaj: dla ozdoby:P) - bo taki masz chyba na myśli;) Ale proponuję przejrzenie strony fundacji Synapsis z Warszawy i może kontakt z nimi(albo z jakimś dużym ośrodkiem terapii integracji sensorycznej) ,doskonale orientuja się w autyźmie, mają salę doświadczania świata, więc może będa umieli podpowiedziec Ci, gdzie i jak szukać tańszych...zamienników;)
Powodzenia, w każdym razie:)