PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190890}

Trawka

Weeds
2005 - 2012
7,5 29 tys. ocen
7,5 10 1 28845
7,7 12 krytyków
Trawka
powrót do forum serialu Trawka

Lubię kiedy twórcy przekraczają granice i łamią tabu ale w "Weeds" robią to bez wdzięku. Patologia goni patologię i co najgorsze nie jest to śmieszne lecz smutne i dołujące. Główna bohaterka to pozbawiona serca wyrachowana suka, socjopatka która nie liczy się z nikim i niczym. Jej znajomki to moralni bankruci - którzy z odcinka na odcinek, z sezonu na sezon staczają się coraz niżej.
Mam świadomość że przedstawiony w serialu świat jest jedynie umowny, umieszczony w ramach konwencji ale to przypomina jakiś socjologiczny horror, makabryczną groteskę.
O wiele bardziej preferuje "Californication", z równie kontrowersyjnymi bohaterami i fabułą, lecz znacznie sympatyczniejszy i puszczający oko do widza.

ocenił(a) serial na 10
Barfly

Californication też oglądam lecz wolę bardziej weeds... i jak dla mnie jeden z najlepszych seriali... Powiedz mi jakie jeszcze seriale ogladasz?
A to że sie staczaja? takie życie... poza tym nie zawsze dilerowi wszystko moze isc po myśli i gdyby wszystko było super fajnie to ten serial nie miałby sensu ani uroku... i skonczył by sie po 1 sezonie... Ja polecam jeszcze Breaking Bad :)

Barfly

Obejrzcie sobie Reguiem dla snu . nie wiem czy dobrze napisalam

użytkownik usunięty
blackgirl13

"Trawka" to dobrze nakręcony serial, ale niestety zniechęca mnie do niego właśnie fakt, że w pewnym sensie gloryfikuje się w nim dilerskie rzemiosło. Oglądałam całą pierwszą serię - żeby nie było.
Niemniej, nikt nie może powiedzieć, że "Trawka" jest zła pod względem poziomu gry aktorskiej czy scenariusza.

ocenił(a) serial na 8
Barfly

Przecież ten serial to dramatokomedia. Wydaje mi się, że o to waśnie chodzi aby pokazać, że życie dilera nie jest usłane różami i dolarami. Człowiek stacza się coraz niżej i musi podejmować niemoralne decyzje, które powoli go wyniszczają i nie dają normalnie żyć. Serial jest świetny, ale sezony 3,4 gorsze od pierwszych 2. Teraz zabieram się za 5 sezon i mam nadzieje, że będzie lepiej. Pozdrawiam

Barfly

"...bohaterowie to banda obrzydliwych degeneratów.."

Egoistycznych , możnaby dodać . W sumie najgorsze jest to , że dotyczy to większości z nich .

SP0JLER z początku 2 sezonu

>>>>>>>>>

Wkońcu nawet jej syn , celowo przedziurawił kondoma byle zatrzymać by sobie dziewczynę . A później udawał głupiego . To jest chamstwo .

>>>>>>>>>

Pozatym dziwi mnie jeszcze jedna rzecz . Jakim cudem ten prawnik , mąż Celiny pozwalał sobie wchodzić na głowę . Nie dość , że utrzymywał on cały dom , ona oczywiście nie pracowała , to jeszcze był traktowany przez nią jak ścierwo . WTF ?

Skoro prawo jest takie , że po rozwodzi zabrałaby ona mu połowę (albo większość) majątku (mimo iż na niego nie zapracowała) , to czemu on prawnik nie podpisał z nią przed ślubem intercyzy ?
Trochę to naiwne .

50_GROSZY

Wszystko jest naiwne w tym serialu !
Jakby oni robili to co tam pokazują (palenie/dilerka) to by ich zgarneli po tygodniu ! ŻENADA !
A główna bohaterka w jednym z pierwszych odcinków mówiła że diluje bo nie może związać końca z końcem !? no kurw... ha ha ha wystarczy zobaczyć jak mieszka ! WTF ?
Serial ma fajny klimat ale jest całkowicie nie realistyczny

Psyhe

W sumie miałoby to sens jako "matka pozbawiona dochopdów , obciążona hipoteką, długami po mężu ( np. Traffic)" itp . Ale skoro diluje ona przez 5 sezonów , zamiast odłożyć kasę i założyć jakiś legalny i bezpieczny dla rodziny biznes , to jest to nieco dziwne . Z drugiej strony gdyby serial trzymał się zbyt mocno rzeczywistości to nie byłby aż tak atrakcyjny .

ocenił(a) serial na 8
Psyhe

może na początku rzeczywiście dilowanie w celu utrzymania rodziny da się jakoś obronić (Nancy przecież jest pełna goryczy i pretensji, że mąż ot tak, zmarł sobie i zostawił ją bez ubezpieczenia, oszczędności itd). Później jednak zaczyna pracować jako asystentka i rzecz jasna kochanka lokalnego polityka - kojarzycie scenę, kiedy dostaje pierwszy czek z wypłatą? Stwierdza, że "mamusia zarabia mniej od Shane'a" i w kolejnej scenie rzuca pracę.

Poza tym często przewija się wątek, że ona nie potrafi zmusić się do normalnej pracy od - do , a że wykształcenia i doświadczenia brak - na jakąś bardziej kreatywną, pełną wyzwań nie ma co liczyć. Więc w sumie widać, że to jej wybór, a nie wymóg sytuacyjny. I pod tym względem rzeczywiście serial może być krytykowany za rozsiewanie "złych wzorców".