PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371288}
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12343
6,0 4 krytyków
Trzeci oficer
powrót do forum serialu Trzeci oficer

Moim zdaniem najlepszy jest "Trzeci oficer"!!!!!! Najmroczniejszy, najbardziej skompikowany, niejednoznaczny, wielopłaszczyznowy. Nawet technicznie wygląda to najlepiej. na dvd "Trzeci oficer" ma najlepszą jakość obrazu. Wszystko na plus od podszewki. 9/10.

ocenił(a) serial na 10
Nie_celuj_we_mnie

O to to to! :) Widzę, że coraz więcej osób zaczyna się nawracać - z czego się bardzo cieszę.

Michael_1610

Nie wiem, jakie są wasze spostrzeżenia, ale ja w "Trzecim oficerze" widzę coś z "Oficera" i z "Oficerów". Technicznie, montażowo przypomina "Oficerów", a fabularnie "Oficera". Brakuje charakterystycznego dla "Oficera" wprowadzenia jak to było w 1 odcinku, gdy Kruszona pokazano przy okazji współpracy z Mamajem. W "Oficerach" i w "Trzecim" jest natychmiastowe wejście w akcję główną. Tam podróż na granicę, zabójstwo Bogdanowicza, Mond (rakieta Ziemia-Ziemia), tutaj dwa zabójstwa Kaja na dzień dobry... Ja mimo wszystko wolałbym takie stonowane wejście z pięknymi scenami typu zaręczyny, łódka i jeziorko:) co stworzyłoby taką odskocznie dla tego, co miałoby nadejść potem.

użytkownik usunięty
Michael_1610

Ja mam podobne odczucia. Po ponownym obejrzeniu na DVD "TO", stwierdzam, że trzyma taki sam poziom jak sezon pierwszy, a może miejscami wyższy.

ocenił(a) serial na 10

Ale przyznajcie, że sceny na miarę przesłuchania Boguty nie było ani w "Oficerze", ani w "Oficerach"...

użytkownik usunięty
Michael_1610

Rzeczywiście, wśród scen przesłuchań trylogii, ta z Bogutą jest jedną z moich ulubionych. Taka klimatyczna.
Boli mnie, że "TO" nadal jest w rankingu w tyle za beznadziejnymi "Kryminalnymi", ale wydaje mi się, że w końcu "Trzeci Oficer" wyprzedzi ten shit od TVN-u :)

ocenił(a) serial na 10

A ja zauważyłem ciekawe analogie w 1 odcinku w ostatniej do zakończenia 1 odcinka ''Oficera'':D scenie gdzie Tomek rozmawia z Aldoną w parku i pyta ją czy zawsze będzie go kochać.
To jest trochę podobne do pytania:-Namyśliłaś się?-w serii pierwszej.

ocenił(a) serial na 10
WOLVERINE55

Aha nie zgadzam się że nie ma wprowadzenia akcje na początku jest rozmowa informatora z agentami i dwa zabójstwa.Potem Kruszon siedzący w samochodzie z jego wyrazu twarzy wynika że raczej nie jest najszczęśliwszym człowiekiem na świecie( tak przynajmniej może stwierdzić widz który nie czytał żadnych artykułów w necie).
Cały pierwszy odcinek to w zasadzie wprowadzenie....

Nie_celuj_we_mnie

Tak, "Trzeci Oficer" był asem całej dejczerowskiej trylogii. Zachowano taki charakterystyczny dla seriali kryminalno-sensacyjnych klimat (nie mówię o niektórych polskich przypominających komedię). Mimo iż samej postaci Granda było mało (pomijając odcinek 12 i 13) to wątek z nim związany ciągnął się przez całą transzę. Pamiętam, że skończyłam oglądać ,,Oficerów" z mieszanymi uczuciami i nie ze względu na takie postaci jak Alicja (która nie przypadła mi do gustu) lecz na wątpliwości. `Czy Jacek Wielgosz żyje?` To było niby oczywiste, bo on nie mógł tak skończyć, tak nisko upaść.
Ostatnia seria trylogii utrzymała mroczny klimat.
Sceny, które zapadły mi w pamięci to: klęczący Grand i jego słowa 'Nie celuj we mnie, jestem oficerem', współpraca śmiertelnych wrogów- Kruszyńskiego i Wielgosza, rozmiękczanie delikwenta Kajetana Majdańskiego i nurtujące pytanie: `Jeśli ty jesteś Grand, to kim ja jestem?` oraz nasz ulubieniec : starcie Kruszon vs Grand w Nicei, z małżami na talerzu ;)
Odnoszę wrażenie, że "Trzeci Oficer" jest wynikiem sklejenia najlepszych wątków z dwóch wcześniejszych transz. PZPWP, czeli grupa trzymająca władzę, bomba atomowa, porwanie baletnic i gdzieś tam w tle nasz wiecznie żywy Grand, który przewartościowując swoje życie przechodzi na prawą stronę. Postać niezwykle ciekawa.
Nie zwracając uwagi na sprawy techniczne, lecz na fabułę- Excellemment! Choć wy i tak wiecie, że to niedopowiedzenie ;)