Czyżby był kluczem do całej zagadki? Były milicjant, który razem z Koneckim prowadził śledztwo w sprawie "gangu aktorów". Według dziennikarki z tamtych czasów mógł być czynnie zaangażowany w przestępstwa grupy. Jedyny żyjący z całej grupy. Kaj zostawia ładunek wybuchowy w jego domu wiedząc, że nie otworzy go Boguta. Wniosek - chce upozorować zamach na Bogutę, a faktycznie może z nim być w kontakcie?
Późne lata '70. W tych czasach Boguta jest wpływowym milicjantem. Jeśli stoi za tymi wszystkimi zabójstwami, potrafił zatrzeć po sobie ślady. Do tego stopnia, że wywiadowi ułożenie tych puzzli i wyciągnięcie wniosków zajmuje 8 odcinków :) Od kilku lat nie utrzymuje kontaktu z najbliższymi... Czyżby to była "Siostra z Bytomia", która dzwoniła do szpitala? Ale jaki to ma związek z Aldoną???
chyba tak bedzie ze to nie Chonoir jest kluczowy ale wlasnie Boguta.To chyba wlasnie on wynajal jednak Kaja,wrzucil go do policji a przy okazji zleca zabojstwa ,zniszczyl akta pozniej teczke Chenoira i zalatwil mu nowa tozsamosc
faktycznie siostra z Bytomia jest zagadkowa ,Monda czyba z pod tych lisci nie odkopali ;)
Mond gnije:) co do hipotezy Kaj - Boguta, to o tym samym myślałem. Przecież Boguta na początku poszedłby do piachu, gdyby chodziło o niego... Wszyscy wiedzieli o bombie... ale ktoś będzie miał większą korzyśc z tego niż oni...
''Siostra'' może być kolejną prowokacją wywiadu by jeszcze mocniej skłonić Kruszona do współpracy.
Układ:zrób dla nas tą akcje a damy Aldonie ochronę lepszą niż policja....
Przecież Matejewski działał przeciwko układowi - czyli ludziom używającym tego sformułowania "Siostra/Siostrzenica z Bytomia"...
Chyba, że przyjmiemy ten zwrot za uniwersalny - tak jak "Maszeruj albo giń" wypowiedziane przez Matejewskiego do Kruszona (scena przed kościołem). Osobiście mam nadzieję, że ktoś wypłynie z tego dawnego układu Pieczurowo-Mondowego...
Oczywiście nie chodzi mi o Monda czy Pieczura we własnych osobach :) Niewykluczone, że właśnie Boguta działał razem z nimi, ale był na tyle sprytny żeby nie wypłynąć w Oficerach. Albo zajął się inną branżą - czyli mafią w innym kraju :) Można przecież podejrzewać, że od 8-9 lat jest zagranicą...