PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 153 tys. ocen
7,1 10 1 152750
5,8 37 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

2 sezon

ocenił(a) serial na 8

Drugi sezon. Bardzo rozczarowujący, gdy pierwszy był na prawdę dobry , to niestety drugi jest kpiną. Czasem tak nudno powtarzane kwestie i retrospekcje. największą farsą jest tok sprawy w sądzie- linia obrony i oskarżyciela to totalna farsa, a wisienką na torcie są wyroki "sądu". Ocena ogólna w mojej opinii to 8, gdyż pierwszy sezon był na 10 drugi już na 6.

użytkownik usunięty
mateusz_on

Dokładnie. To uczucie, że momentami 1/3 odcinka tak naprawdę już się wcześniej widziało...

mateusz_on

Sezon jest bardzo nierówny. I to prawda - pierwsze odcinki są nudne. W zasadzie... nawet do ósmego miejscami miałem wrażenie, że jest nudny. Pewne wątki się wleką i wleką, a w finale mamy nagle przeskok o 3 miesiące, potem jeszcze o parę dni i wspomniany w tytule cliff hanger, który dla mnie był trochę niesatysfakcjonujący.

To co jednak należy wyróżnić na plus to character development. Podobało mi się, że poszczególne postaci przeszły jakąś tam metamorfozę. Zwłaszcza pan Porter (psycholog szkolny), który w I sezonie był jedną z bardziej bezużytecznych postaci, a w tym jest mocno skupiony na próbach odpokutowania i zadośćuczynienia. Wśród innych takich postaci można wymienić Sheri (która dużej roli nie odgrywa, lecz zmiana jest widoczna). Reszta... sam nie wiem.

Końcówka sezonu jest bardzo brutalna jednocześnie, ale też niesatysfakcjonująca. Co gorsza - zakończenie stanowi oczywistą furtkę do III sezonu, w którym przerysowanie i karykaturalność mogą osiągnąć kosmiczny wręcz poziom.

Świeżo po obejrzeniu - mocno mieszane odczucia, a im dalej od seansu tym pewnie gorzej będę tę produkcję wspominał.