-Zrobiłeś to?
-A Ty?
Wrrrr! Serial świetnie pokazuje, że odpowiadanie pytaniem na pytanie jest bardzo irytujące. Czy taki był zamysł twórców? Tak, myślę, że tak.
W każdym razie Clay słyszał to zdecydowanie za często. Nie powinien w ogóle. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego Hannah umieściła go na taśmie. Zaznaczyła, że nagrała o nim te kilkanaście zdań, bo chciała przekazać całą historię. Szkoda, że nie powiedziała tego na początku. Pozwoliła mu myśleć, że jest odpowiedzialny za jej śmierć, co pozostali taśmowicze i Tony chętnie podłapali i konsekwentnie robili mu wodę z mózgu.
Szczerze sam byłem ciekawy i najbardziej czekałem na taśmę Jensena. Zawiodłem się. 13 powodów? Eeee nie, 12 powodów i wątek zakochanego nerda, żeby opowieść była spójna.
Owszem Clay też miał swoje humorki i nie mógł zawsze sobie pozwolić na zachowanie, które Hannah od niego w danym momencie oczekiwała. Trudno się dziwić. Był zakochany w dziewczynie, uganiającej się za badbojami. Kask taki nie był. Mówi się, że okazja czyni złodzieja. Clay miał swoje okazje i koncertowo większość spalił. Śmierć Jeffa, milion pińcest afer z udziałem jego koleżanki i jej dziwne zachowanie raczej nie wpłynęły dobrze na samopoczucie tego chłopaka. Jednak oberwało mu się, bo zaczął się zajmować swoimi sprawami. Nie rozumiem.
Swoją drogą wesoła gromadka z tych naszych morderców. Gwałty - 2 sztuki, możliwe spowodowanie wypadku, dręczenie innych uczniów i szalony fotograf na deser. To poważne rzeczy chyba, a oni siedzą cicho, bo mogłoby wyjść na jaw, że byli złymi przyjaciółmi, wolą dziewczyny czy opublikowali w gazecie wiersz. xDDDD Pewnie bycie na tych kasetach to nie powód do dumy, ale no … xDDD
No według mnie Hannah niepotrzebnie dodała do taśm Claya. "Bo mógł się domyślić"-trochę dziecinne zachowanie. Ale ona taka była. Emocjonalnie niestabilna, zachwiana i trochę naiwna. Może właśnie i to chodzilo. Chyba po prostu trzeba być tak samo wrażliwym jak Hannah, żeby zrozumieć jej zachowanie.