PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 153 tys. ocen
7,1 10 1 152750
5,8 37 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

Ja rozumiem, że to są nastolatkowie w okresie dojrzewania i nie można ich traktować jak osób dorosłych, jednak niektóre ich zachowania były wręcz idiotyczne. Oczywiście największym problemem jest gwałt. Zanim podniosą się głosy oburzenia, nie uważam, że Hannah była winna, zawsze winny jest gwałciciel, jednak... nie rozumiem jak można pójść do domu gwałciciela na imprezę. Widziałem komentarze w stylu, że nie wskoczyła do basenu z Bryce'm. Argument idiotyczny, bo oczywiście tego nie zrobiła, ale poszła do jego domu wiedząc, że zgwałcił jej przyjaciółkę! Tu nie ma nic do rzeczy młody wiek... Jak można pójść do domu gościa, który dokonał gwałtu na Twoich oczach i bawić się na imprezie w jego domu?! To oczywiste narażanie się na niebezpieczeństwo.

Kolejnym idiotycznym zachowaniem Hannah jest obwinianie Clay'a. Określiła wszystkich w tym Clay'a jako powody dlaczego się zabiła, a ten chłopak nic jej nie zrobił! Wręcz przeciwnie, to ona go odrzuciła i liczyła, że się domyśli, że ma zostać... Ok, ja rozumiem każdy może czasami się zachować nielogicznie, ale później określiła go jako jeden z powodów dlaczego się zabiła. Ktoś mi wyjaśni dlaczego? Naraziła tego chłopaka z niską samooceną na psychiczne męki, a nie zasłużył sobie ani trochę.

Podobnie zresztą Zach. Wytłumaczy mi ktoś co on takiego zrobił jej? Podszedł do niej zagadał, po czym ona go publicznie zjechała i tyle. Właściwie nic więcej się nie wydarzyło. Mógł ją jakoś zranić, ale mówienie, że jest jednym z powodów dlaczego się zabiła jest niezwykle okrutne. Hannah nie była jedyną istotą z uczuciami, a oskarżeniami na kasetach rzucała na prawo i lewo raniąc osoby, które ewidentnie na to nie zasłużyły.

Ale dajmy już spokój Hannah i prześledźmy pokrótce osoby "odpowiedzialne" za jej śmierć. Robią wszystko, żeby się nic nie wydało i o ile niektórzy mają ku temu powód, to jednak są takie osoby jak właśnie Zach, które nie zrobiły praktycznie nic. Albo Courtney, która może rozpuściła plotkę, ale myślała, że naprawdę ktoś będzie tak strasznie ją za to ganił gdy była osoba, która dopuściła się gwałtu? Nie widzę powodów dlaczego tak to ukrywali.

ocenił(a) serial na 8
_Zero_

Clay był powodem dlatego, że Hannah uznała, że nie może z nim być. Była w nim zakochana, na taśmie wyznała, że zawsze go podziwiała, uważała, że nie zasługuje na niego, że nie jest wystarczająco dobra dla niego i będąc z nim niszczyłaby go. To chyba jedyny moment, kiedy nie obwinia innych tylko siebie. Myślę, że na nagraniach znalazł się bardziej przez to, że Hannah chciała mu to wszystko wyznać i chciała, żeby wiedział co ją spotkało. Szkoda tylko, że właśnie nie przewidziała tego co będzie przeżywać Clay słuchając tych taśm...
Co do reszty to także nie pojmuję dlaczego tak bardzo próbowali to ukrywać.

Ainos89

No tak z Clay'em się zgadzam tylko problem mam taki, że ona rzucała na początku hasła w stylu jak jesteś na tej taśmie to jesteś jednym z powodów. I Clay mógł być nazwany powodem właśnie dlatego, że nie mogła z nim być, ale to nie jego wina. Za to on był na 11 (albo 12 już nie pamiętam) taśmie i wciąż przy słuchaniu innych rozmyślał co złego zrobił, że go zamieściła na taśmach. Inni zasłużyli sobie na to, ale nie Clay.