PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 152 tys. ocen
7,1 10 1 152334
5,6 28 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

Skye

ocenił(a) serial na 7

Czy ktoś może mi wyjaśnić jej rolę w tym serialu? Na liście, którą znalazła matka Hannah widniało jej imię, nie została jednak wymieniona na żadnej taśmie. Przewijała się też przez większość odcinków. W jednej scenie nazwała Hannah słabą, dlatego że postanowiła się zabić, powiedziała też że oni (?) tak nie postępują.

ocenił(a) serial na 8
soklah

Tam samo było imię Tony'ego, ale na taśmie nie był wspomniany. Hannah wypisała imiona wszystkich osób, które znała, ale Skye nie miała z czym lub z kim połączyć, nie przyczyniła się do jej śmierci.

ocenił(a) serial na 9
soklah

Warto zwrócić uwagę, że Skye miała na nadgarstkach ślady po cięciu się, co w jednym z odcinków zauważył Clay. To bardzo ważne. Wiemy też, że Clay kiedyś chyba "kręcił" ze Skye, ale im pewnie nie wyszło. To było wspomniane w jednym z pierwszych odcinków. Być może Skye miała jakieś problemy, wydaje się też być osobą bardzo emocjonalną, wrażliwą, do tego ten jej alternatywny wygląd to potwierdza. Ale ona jednak się nie zabiła, powiedziała do Claya, że tak robią tylko ludzie słabi. Dla mnie Skye więc jest takim przeciwieństwem Hannah, bo - mając być może równie ciężkie doświadczenia (wydaje mi się np., że też nie była lubiana w szkole) - wybrała jednak życie. I nie bez powodu Clay postanawia naprawić swoje relacje z nią, co widzimy w końcówce 13-tego odcinka. Nie chce, żeby Skye zrobiła to samo co Hannah, ją akurat może jeszcze uratować.

ocenił(a) serial na 7
malwina_s

Pod koniec książki Clay przypomina sobie, jak widział Hannah wychodzącą z gabinetu pana Portera i żałuje, że nie podszedł do niej wtedy. W tym momencie widzi jak Skye idzie w tą samą stronę, co wtedy Hannah - żałuje, ze gdy się spotkali zeszłej nocy, on z nią nie porozmawiał dłużej. Tym razem nie chce popełnić tego samego błędu, co z Hannah, więc idzie za nią.
Wydaje mi się, że ze Skye chodzi właśnie o to, co napisałeś.

ocenił(a) serial na 9
SSSerek_2

O, to skoro czytałeś (czytałaś?) książkę, to napisz proszę, czy zakończenie w książce jest takie jak w serialu? Chodzi mi szczególnie o Alexa. Bo w serialu mamy właściwie dużo niedopowiedzeń, cliffhangerów, które - miejmy nadzieję - rozwiną w 2 sezonie. A czy książka też się kończy takimi niedopowiedzeniami? Czy niektóre rzeczy to po prostu wymysł producentów? Pytam z czystej ciekawości :)

ocenił(a) serial na 7
malwina_s

Książka dzieje się w jednej nocy, wątku w teraźniejszości w ogóle tam nie ma. Tam po prostu chodzi od gwiazdki do gwiazdki i komentuje to, co ona mówi. Zgadza się większość taśm i część wątku z Tonym - cała reszta została dodana w serialu.

ocenił(a) serial na 9
SSSerek_2

Aha, dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak reszta fanów książki czy serialu, ale ja się cieszę na drugi sezon, który został potwierdzony.

malwina_s

Ach, to stąd to odnowienie relacji Claya ze Skye i zaproszenie do Mustanga na przejażdżkę! Myślałem przez chwilę, że Clay może postanowił się "pocieszyć" XD ale ma to głębszy sens. Dziękuję.