PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 152 tys. ocen
7,1 10 1 152440
5,7 31 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

Odkąd pojawiła się wiadomość o 2 sezonie ocena bardzo spadła. To trochę niesprawiedliwe - sezon był świetny, więc po co sztucznie zaniżać jego ocenę? Faktycznie kontynuowanie tej historii może budzić sporo kontrowersji i podejrzeń, ale z opiniami wstrzymajmy się do premiery 2 sezonu. Fakt Hanna nie żyje, ale ostatni odc zostawił tyle niewyjaśnionych i otwartych wątków, że mogą śmiało wymyślić wciągającą historie dla reszty bohaterów. Alex Tyler (motyw z bronią), ciąg dalszy rozprawy, Bryce, Jessica i dalsze losy Claya. Każdy z bohaterów jest tak ciekawy, że śmiało mogą robić po 1 sezonie dla każdego z nich.
W dodatku chyba w ruch poszło ocenianie hejterów po wiadomości o zbulwersowanych rodzicach, że niby ten serial zachęca do samobójstwa. W jaki sposób niby zachęca? Bo nagłaśnia problem? Pozakazuje, że nie należy zamiatać sygnałów młodych o ich problemach pod dywan? Załamka. Pojawił się AMBITNY serial dla młodzieży i już zgrzyt. Wystarczy tych bezsensownych, nierealnych seriali o wampirach, wilkołakach, elicie z Hollywood.

Patianna

Ocena spada, bo wiele osób mogło go wreszcie ocenić na spokojnie. To nie jest ambitny serial, próbuje podjąć tematy niezwykle ważne, ale bardzo mu to nie wychodzi i często idzie na głupie skróty. A jak zachęca do samobójstwa? Np. mało mamy uwagi poświęconej chociażby cierpienia rodziców. Za to bardzo dużo obwiniania wszystkich dookoła przez Hannah. Serial ma trochę przesłanie w stylu wszystko co dzieje się źle w Twoim życiu to wina innych, a jak się zabijesz to zyskasz atencję. A no i jak się zabijesz to jesteś święta i nikt nie może Cie obwiniać, za to Ty wszystkich. Hannah też dużo zawiniła i również doprowadziła do samobójstwa kogoś.

Swoją drogą uwielbiam to... masz uwagi do jakiejś produkcji? Jesteś hejterem! Rozumiem, że na forum powinny powstawać tylko pochwalne posty, a ludzie powinni jedynie dyskutować o tym jaki element był najlepszy. Jest różnica między krytyką a hejterstwem.

_Zero_

Stwierdzenie o hejterach dotyczyło tej części oceniających, którzy dziwnym zbiegiem okoliczności pojawili się po sygnałach z zza oceanu, że serial zachęca do samobójstwa. Każdy powinien mieć własne zdanie, a nie podyktowane tym co dyktują nam media. Jak jakiś oburzony z zza granicy dorosły człowiek coś mówi to od razu musi mieć rację, bo my młodzi Polacy jesteśmy głupi? Nigdzie nie napisałam, że oceniający źle ten serial nie mają do tego prawa lub każdy jest hejterem. Negatywne oceny były również zaraz po premierze, tylko teraz znacznie ich ilość się zwiększyła.
Nie wiem jak oglądałeś serial, skoro nie widziałeś nacisku na cierpienie rodziców. W prawie każdym odcinku było to wyraźnie podkreślane. Ten serial zwraca uwagę na WSZYSTKIE aspekty samobójstwa i te złe i te "dobre". Jak i wszystko co się tyczy osób zamieszanych w sytuację, w jakiej znalazła się Hannah. Może sam powinieneś obejrzeć 2 raz serial na spokojnie - tym razem bardziej uważnie? Wcale nie po to żeby zmienić ocenę na lepszą.
To jakie są według Ciebie ambitne seriale? Takie na które wydaje się kupę kasy, grają najlepsi aktorzy i zdobywa wszystkie telewizyjne nagrody? Pytam z ciekawości - podaj jakiś tytuł.
Ile osób tyle sposobów w jaki odbieramy wszelkie artystyczne twory. Ja o nagraniu kaset przez Hannah ani razu nie pomyślałam, że chce tak zwrócić na siebie uwagę, czy wzbudzić szacunek/współczucie. Chciała w ten sposób wyczulić znajomych na to co się dzieje wokół nich i wyjaśnić powód swojego samobójstwa.
Sama ten serial oceniłam niżej, niż początkowo miałam zamiar, mimo że tematyka jest mi bardzo bliska i jego poziom zdecydowanie na to zasługuje.

Patianna

Ambitne seriale? Mi przychodzi do głowy chociażby Twin Peaks. Samo podjęcie ciekawe i ważnego tematu nie sprawia, że produkcja jest ambitna. Musi to być zrealizowane w odpowiedni sposób. Niestety w 13 powodach jest z tym bardzo ciężko, bo mamy do czynienia z samobójstwem dziewczyny, która często sama szuka kłopotów. Została zraniona nieraz nie ze swojej winy jasne, ale problem w tym, że często jej zachowanie przypomina zachowanie... dziecka. Takiego dziecka, które parzy się o rozgrzany piekarnik, a później dotyka go jeszcze 10 razy, by się przekonać czy na pewno się poparzy następnym razem.

"Nie wiem jak oglądałeś serial, skoro nie widziałeś nacisku na cierpienie rodziców. "

Nie napisałem, że go nie widziałem. Napisałem, że był on zdecydowanie na drugim planie, a to różnica. Na pierwszym planie była "zemsta" Hannah.

"Ten serial zwraca uwagę na WSZYSTKIE aspekty samobójstwa i te złe i te "dobre". "

Nie... Bo nie ma chociażby potępienia Hannah. Najwyżej z ust bohaterów negatywnych, których i tak widz nie polubi. Nie ma przesłania, że samobójstwo jest tchórzostwem, że należy walczyć z całych sił. Jest za to... zemsta! Tak, zemsta. Zobacz jak Hannah popełniła samobójstwo. Czy było to pod wpływem impulsu? Nie, bo zdążyła nagrać taśmy! No i Hannah nagle jest cudowna... po jej śmierci nikt nie powie, że coś źle zrobiła (chyba, że negatywni bohaterowie). Clay nie "odgadł" jej uczuć? Jego wina! Pedagog nie domyślił się, że chce by wybiegł? Jego wina! Serial pokazuje, że jak coś się dzieje złego w Twoim życiu, to najlepiej obwinić innych i się poddać.

"Chciała w ten sposób wyczulić znajomych na to co się dzieje wokół nich i wyjaśnić powód swojego samobójstwa."

No to jej nie wyszło do tego doprowadziła do samobójstwa Alexa. Czyli stała się taka sama a nawet gorsza od osób, które sama umieściła na taśmie. Tak nie postępuje osoba, która chce sobie odebrać życie przez depresje. Tak postępuje osoba, która chce rozgłosu.

_Zero_

[Mogę komuś zaspoilerować]

Zobacz jak Hannah popełniła samobójstwo. Czy było to pod wpływem impulsu? Nie, bo zdążyła nagrać taśmy! -> Impulsem było kupno taśm, które zauważyła przy kupnie żyletek. Ile jej zajęło nagranie ich? Max 2 dni? Bardzo dużo osób, które popełniają samobójstwo długo je planują. np. żeby nikt im nie przeszkodził w ich zamiarze. Więc co za różnica, czy zrobiła to od razu, czy po nagraniu swojego "pamiętnika"?

Napisałem, że był on zdecydowanie na drugim planie, a to różnica. -> Nie wszystkim wątkom są w stanie poświęcić tyle samo czasu w serialu. Odcinki zrobiłby się nudne.

Bo nie ma chociażby potępienia Hannah. Najwyżej z ust bohaterów negatywnych. ->; Jedynym w pełni negatywnym bohaterem był Bryce. Jessice, Alexa można prędzej nazwać pozytywnymi bohaterami. Potępienie zachowania Hanny było poniekąd ze strony przyjaciela Claya, jej rodziców, nauczycieli. Wszystko jest kwestią interpretacji. Trzeba ten serial mocno przemyśleć, wielopłaszczyznowo. Jeśli jest tu jakieś zastrzeżenie to jedynie do tego, że ten serial nie ma ograniczenia wiekowego. Choć to też nie jest problem. Wystarczy, że młodzież rozmawia o tym serialu z rodzicami, którzy przegadają z nim jego tematykę.

Dlatego zostało wszystko pokazane z punktu widzenia nie tylko jej, ale też innych. Żeby nie można było ocenić jej zachowania wyłącznie jako "Jego wina! Pedagog nie domyślił się, że chce by wybiegł?"

Serial pokazuje, że jak coś się dzieje złego w Twoim życiu, to najlepiej obwinić innych i się poddać. -> Nie do końca. Np przez postać Jessici. Po tym jak dowiedziała się, że została zgwałcona nie zrobiła tego co Hanna, tylko powiedziała o wszystkim na przesłuchaniu. (Tego nie jestem pewna - może to dopowiedzą w 2 sezonie. Te urywki na pewno nie były całym przesłuchaniem jednej osoby.) W dodatku POROZMAWIAŁA o wszystkim z ojcem. Przyjaciel Claya był najbardziej pozytywną postacią z nich wszystkich i cały czas podkreślał, że to nie ich wina tylko to była decyzja Hanny.

No to jej nie wyszło do tego doprowadziła do samobójstwa Alexa. Czyli stała się taka sama a nawet gorsza od osób, które sama umieściła na taśmie. -> Nie wiadomo czy on popełnił samobójstwo(strasznie niedokładnie był ten wątek pokazany moim zdaniem), czy ktoś inny strzelił do niego. W dodatku pomogła Jessice, dziewczynie od wypadku, pomogła rodzicom wsadzić (mam nadzieję) Bryca i zmieniła Claya. Całe multum plusów tego, że nagrała taśmy.

Patianna

"Nie wiadomo czy on popełnił samobójstwo(strasznie niedokładnie był ten wątek pokazany moim zdaniem), czy ktoś inny strzelił do niego. W dodatku pomogła Jessice, dziewczynie od wypadku, pomogła rodzicom wsadzić (mam nadzieję) Bryca i zmieniła Claya. Całe multum plusów tego, że nagrała taśmy."

Wszystko można to było zrobić bez taśm i obwiniania wszystkich dookoła. Hannah mogła pomóc Jessice, powiedzieć innym co zrobił Bryce. Z Clay'em mogła przeprowadzić szczerą rozmowę. Wyszłoby nawet lepiej. Własnie jej "samobójstwo" ma plusy według tego serialu... a to już jest chore.

"Nie do końca. Np przez postać Jessici. Po tym jak dowiedziała się, że została zgwałcona nie zrobiła tego co Hanna, tylko powiedziała o wszystkim na przesłuchaniu"

Tyle, że główną bohaterką jest Hannah. To wokół niej kręci się historia i bardzo mało jest jakichkolwiek słów potępienia jej działania. Za to jak było pokazane są plusy...

"Więc co za różnica, czy zrobiła to od razu, czy po nagraniu swojego "pamiętnika"?"

A różnica. Osoba, która przeżywa wielką depresję tak się nie zachowuje. Nie planuje zemsty na swoich "oprawcach".

_Zero_

Heh, kontrowersyjny serial to i zdania na jego temat oraz interpretacja są bardzo skrajne widzę.
Całe multum plusów tego, że nagrała taśmy. -> Jak napisałam plusy taśm, a nie samobójstwa. Ona mogła im o tym powiedzieć tak samo, jak oni mogli jej pomóc , nie wyśmiewać, nie robić zdjęcia jej majtkom, ale tego nie zrobili. Kij ma zawsze dwa końce jak widać.
Tyle, że główną bohaterką jest Hannah. -> Czyli mimo bycia myślącymi ludźmi, jestemy w stanie skupić się tylko na jednym wątku? Gdyby tak było, byłby to serial jednego bohatera. Hannah jest główną bohaterką, ale w dużej mierze po to by pokazać dokładnie całą resztę - nakreślić historię jej przyjaciół, wydarzenia z ich perspektywy. Nie bez powodu istnieje ona tylko na taśmach i wyobraźni Claya. Jest narzędziem do nakreślenia wszystkich wątków jakie zostały pokazane w serialu. W dodatku dlatego właśnie powstaje kolejny serial, w którym mam nadzieję już inny bohater będzie na pierwszym planie.
A różnica. Osoba, która przeżywa wielką depresję tak się nie zachowuje. Nie planuje zemsty na swoich "oprawcach". -> Rozumiem, że wiesz jak postępuje osoba będąca w wielkiej depresji? Ilu ludzi tyle sposobów na jej przeżywanie. Widzisz, ja nagranie tych taśm nie odbieram jako zemstę na oprawcach.