Dawno żaden serial tak mnie nie zdenerwował jak ten. Serio, nawet nie wiem od czego zacząć?Może od tego że bohaterowie są źle wykreowani. Postacie są płaskie wręcz stereotypowe: may tutaj mięśniaka kapitana chyba drużyny (poprawcie mnie jeśli się mylę), szkolne popychadło, imprezowiczkę i dziewczynę ( główną bohaterkę), której nikt nie zauważa. A i przy okazji oskarża wszystkich w okół o to że są winni jej samobójstwa.
Rozumiem że mogła chcieć popełnić samobójstwo przez gwałt, ale serial nawet nie sili się żeby wejść głębiej w temat.
Sama protagonistka jest irytująca, sama nie wie czego chce, podejmuje głupie decyzje, jest bierna w przypadku gwałtu koleżanki, potem sama idzie na imprezę gwałciciela i spotyka ją to samo. Nie twierdze że jest sama sobie winna, ale nikt o zdrowych zmysłach nie poszedłby na imprezę kogoś takiego.
Na dodatek, serial nie sugeruje jak pomóc, nie podsuwa żadnych rozwiązań młodym ludziom, dzieli świat na czarne i białe.
Potraktowano temat bardzo temat szablonowo, powierzchownie, w dzisiejszych czasach dużo mówi się o samobójstwie wśród dzieci i młodzieży. Ten serial mógł pełnić środek edukacyjny, ale zawalił na całej linii. I lepiej gdyby młodzi ludzie go nie oglądali. Bo czego to ma uczyć młodych ludzi?
Jestem zawiedziona i nie mam pojęcia dlaczego "13 powodów ma tak wysoką ocenę. Bardziej polecam serial "Atypowy"