PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 152 tys. ocen
7,1 10 1 152445
5,7 31 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

Dawno żaden serial tak mnie nie zdenerwował jak ten. Serio, nawet nie wiem od czego zacząć?Może od tego że bohaterowie są źle wykreowani. Postacie są płaskie wręcz stereotypowe: may tutaj mięśniaka kapitana chyba drużyny (poprawcie mnie jeśli się mylę), szkolne popychadło, imprezowiczkę i dziewczynę ( główną bohaterkę), której nikt nie zauważa. A i przy okazji oskarża wszystkich w okół o to że są winni jej samobójstwa.
Rozumiem że mogła chcieć popełnić samobójstwo przez gwałt, ale serial nawet nie sili się żeby wejść głębiej w temat.
Sama protagonistka jest irytująca, sama nie wie czego chce, podejmuje głupie decyzje, jest bierna w przypadku gwałtu koleżanki, potem sama idzie na imprezę gwałciciela i spotyka ją to samo. Nie twierdze że jest sama sobie winna, ale nikt o zdrowych zmysłach nie poszedłby na imprezę kogoś takiego.
Na dodatek, serial nie sugeruje jak pomóc, nie podsuwa żadnych rozwiązań młodym ludziom, dzieli świat na czarne i białe.
Potraktowano temat bardzo temat szablonowo, powierzchownie, w dzisiejszych czasach dużo mówi się o samobójstwie wśród dzieci i młodzieży. Ten serial mógł pełnić środek edukacyjny, ale zawalił na całej linii. I lepiej gdyby młodzi ludzie go nie oglądali. Bo czego to ma uczyć młodych ludzi?
Jestem zawiedziona i nie mam pojęcia dlaczego "13 powodów ma tak wysoką ocenę. Bardziej polecam serial "Atypowy"