PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 27 tys. ocen
8,0 10 1 27436
8,9 29 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

Tak jak w temacie mógłby mi ktoś streścić krótko o czym mniej więcej to jest. Bo chciałbym obejrzeć, ale nie wiem czy będzie w moim guście..

ocenił(a) serial na 10
Daniela_Lujan_87

Przede wszystkim musisz zacząć od poprzednich dwóch sezonów (http://www.filmweb.pl/Miasteczko.Twin.Peaks), bo inaczej nie zrozumiesz tego, który jest obecnie emitowany.
Fabuła pierwszego sezonu zaczyna się w momencie, gdy w niewielkim miasteczku Twin Peaks znajdują ciało młodej dziewczyny, Laury Palmer. Rozpoczyna się śledztwo z udziałem agenta FBI, Dale'a Coopera. No ale "Twin Peaks" nie jest klasycznym kryminałem, bardzo szybko zaczynają pojawiać się zjawiska nadprzyrodzone - zagadki w snach, wizje, duchy, demony. Oprócz tego mamy portret mieszkańców miasteczka i w zasadzie ciężko ustalić gatunek, bo serial dryfuje między kryminałem, horrorem, komedią i dramatem, bardzo często przy okazji dorzucając pastisz telenowel i oper mydlanych. To trzeba zobaczyć na własne oczy, ciężko to opowiedzieć. Obecny sezon jest kontynuacją, akcja jest osadzona 25 lat później, tyle że nowe odcinki są już w nieco innym klimacie i są jeszcze bardziej zakręcone.

Daniela_Lujan_87

Uważam, że twój temat powinien być zawsze na pierwszym miejscu na każdym forum o Twin Peaks na każdym świecie. Po prostu moderatorzy powinni od razu robić z niego "sticky" number one. Cudne pytanie, cudny wątęk. Ale to filmweb, więc przepadnie.

Vinnie Chu

PS. Nie dlatego, że na filmwebie mieszkają źli lub głupi ludzie, tylko ich forum jest tragiczne w sensie czysto użytkowym.