Tak jak w temacie mógłby mi ktoś streścić krótko o czym mniej więcej to jest. Bo chciałbym obejrzeć, ale nie wiem czy będzie w moim guście..
Przede wszystkim musisz zacząć od poprzednich dwóch sezonów (http://www.filmweb.pl/Miasteczko.Twin.Peaks), bo inaczej nie zrozumiesz tego, który jest obecnie emitowany.
Fabuła pierwszego sezonu zaczyna się w momencie, gdy w niewielkim miasteczku Twin Peaks znajdują ciało młodej dziewczyny, Laury Palmer. Rozpoczyna się śledztwo z udziałem agenta FBI, Dale'a Coopera. No ale "Twin Peaks" nie jest klasycznym kryminałem, bardzo szybko zaczynają pojawiać się zjawiska nadprzyrodzone - zagadki w snach, wizje, duchy, demony. Oprócz tego mamy portret mieszkańców miasteczka i w zasadzie ciężko ustalić gatunek, bo serial dryfuje między kryminałem, horrorem, komedią i dramatem, bardzo często przy okazji dorzucając pastisz telenowel i oper mydlanych. To trzeba zobaczyć na własne oczy, ciężko to opowiedzieć. Obecny sezon jest kontynuacją, akcja jest osadzona 25 lat później, tyle że nowe odcinki są już w nieco innym klimacie i są jeszcze bardziej zakręcone.
Uważam, że twój temat powinien być zawsze na pierwszym miejscu na każdym forum o Twin Peaks na każdym świecie. Po prostu moderatorzy powinni od razu robić z niego "sticky" number one. Cudne pytanie, cudny wątęk. Ale to filmweb, więc przepadnie.