PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 27 tys. ocen
8,0 10 1 27436
8,9 29 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

W związku z tym, że w bieżącym roku Mark Frost i David Lynch zabierają się za realizację 3. serii kultowego "Miasteczka Twin Peaks", wczoraj, a dokładnie 24 LUTEGO, postanowiłem odświeżyć sobie ów serial. Jakież było moje zdziwienie, kiedy agent Dale Cooper, wjeżdżając do Twin Peaks powiedział: "Diane, 11:30 AM, February 24th. Entering the town of Twin Peaks". Niesamowity zbieg okoliczności. Coop podał dokładną datę, kiedy zacząłem ponownie oglądać serial. Czysty przypadek? Czy może data ta tkwiła gdzieś w mojej podświadomości, która zmusiła mnie do wybrania akurat tego konkretnego dnia? Tego nie wiem.

W ubiegłym roku telewizja Showtime ogłosiła plany realizacji 3. serii "Miasteczka Twin Peaks", której akcja ma rozgrywać się 25 lat po wydarzeniach z serialu, o kontynuacji którego przestali już marzyć nawet najgorliwsi z fanów. Pierwotnie 3. seria miała zostać zrealizowana bezpośrednio po serii drugiej, jednak w owych czasach najważniejszym dla telewizji wyznacznikiem zaczynała być oglądalność, nie zaś zdobyte przez serial nagrody (3 Złote Globy, Nagroda Emmy i kilkanaście nominacji). Tak więc serial anulowano z powodu spadku oglądalności, zaś plan zdjęciowy został wkrótce rozmontowany. Powrót do Twin Peaks z każdym kolejnym rokiem stawał się coraz mniej prawdopodobny, tym bardziej, że zapętlenie czasu przedstawione w filmie "Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną" (między dwoma światami czas płynie w zupełnie innych kierunkach) sugerowało, że film jest zarówno prequelem, jak i zakończeniem serialu (sen Laury Palmer, w którym Annie mówi, że "dobry Dale jest uwięziony w Czarnej Chacie"). Kilka lat temu sam David Lynch twierdził, że kontynuacja serialu jest mało prawdopodobna, chociaż ciągle miał nadzieję, że w jakiś sposób (powieść graficzna itp.) uda mu się wyjaśnić niektóre niedokończone wątki.

Po 25 latach nadarzyła się okazja. Twórcy serialu otrzymali od stacji Showtime zielone światło. Mark Frost i David Lynch napiszą scenariusz 3. serii "Miasteczka Twin Peaks" składającej się z 9 odcinków, które w całości wyreżyseruje David Lynch, a których akcja rozgrywać się będzie współcześnie, czyli 25 lat po zakończeniu serii drugiej.

David Lynch, kręcąc finałowy odcinek "Miasteczka Twin Peaks" (1991), w najśmielszych snach nie mógł przewidzieć, jak bardzo prorocze okażą się słowa wypowiedziane przez Laurę Palmer w ostatnim odcinku oryginalnej serii: "I'll see you in 25 years". W obliczu powstającej 25 lat później 3. serii owe słowa nabierają zupełnie nowego znaczenia.

http://youtu.be/W9IpNxMiFIs

P.S. Fanom serii polecam także wydane w ubiegłym roku "Twin Peaks Fire Walk with Me: The Missing Pieces", zawierające usunięte lub rozszerzone sceny z filmu "Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną". Całość trwa prawie półtorej godziny.

ocenił(a) serial na 10
julius_caligo

czy Twin Peaks - Fire Walk With Me - Teresa Banks and the Last Seven Days of Laura Palmer to ta sama wersja co Missing Pieces ?

virekk

Nie. Missing Pieces jest oficjalnie wydanym "filmem", składającym się z usuniętych lub rozszerzonych scen, które w całości trwają około półtorej godziny i są wyłącznie uzupełnieniem filmu "Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną".

Natomiast wersja "Twin Peaks - Fire Walk With Me - Teresa Banks and the Last Seven Days of Laura Palmer" jest nieoficjalną wersją fanowską (fanedit), będącą połączeniem oficjalnej wersji filmu z "Missing Pieces". Po prostu jakiś fan pokroił oba filmy i złożył z nich jedną, kompletną całość (tak jak było w oryginalnym scenariuszu, który jakiś czas temu był dostępny w sieci). Wersja ta trwa ponad 3 godziny, jednak, jak wspomniałem, jest to wersja nieoficjalna.