PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645514}

Upadek

The Fall
2013 - 2016
7,7 45 tys. ocen
7,7 10 1 44951
7,7 23 krytyków
Upadek
powrót do forum serialu Upadek

A nie można było pokazać zdjęcia Pana Pitera dziecku, które z nim rozmawiało w nocy podczas porwania tej pielęgniarki? Przecież na pewno by go rozpoznała i byłby dowód, że tej nocy to on był w domu.

ocenił(a) serial na 9
Maverick0069

przede wszystkim Gibson chciała zebrać dowody na to, że to on porywa i zabija te dziewczyny. pewnie, że mogli go wsadzić za włamanie itp ale co z tego jak zaraz musieliby go wypuścić

ocenił(a) serial na 7
Azito1616

za jakie włamanie ??? przecież matkę uprowadził, niewystarczający dowód???
Przecież szukali dowodu żeby go zatrzymać u tej opiekunki to ona dała mu alibi, ale po co tam szukać jak tutaj jest na tacy podane.

ocenił(a) serial na 9
Maverick0069

no to odpowiadałby jedynie za uprowadzenie a zabił kilka kobiet. przecież później wiedzieli, że to on i go śledzili żeby zdobyć mocne dowody. pewnie, że mogli go zatrzymać już na początku jak tylko przypuszczali ale co z tego jak zaraz musieliby go wypuścić.

ocenił(a) serial na 7
Azito1616

Nie zauważyłem by pani detektyw szukała dowodów na wcześniejsze zbrodnie.
Cały personel łączy ze sobą wszystkie morderstwa na podstawie analizy zwłok, tj śladów na szyi i podobieństwa ofiar, mało tego kobiety ginęły w dość bliskim regionie.... mając nożyczki znalezione w rzecze z potwierdzonym odciskiem palca Spectora, mając praktycznie pewność, że alibi mu dane przez opiekunkę jest wymyślone(nie wiedzą jeszcze dlaczego) Wiedząc, że był u Pani detektyw w Pokoju zostawia jej notkę (wystarczy sprawdzić charakter pisma) generalnie mają na faceta wszystko co im potrzeba.
Mało tego padła informacja, że kobiety po uprowadzeniu ginęły bardzo szybko więc na co czekają?
Odcinek czwarty i akcja z zakładaniem podsłuchu i tą wtopą za sufitem to kpina.

ocenił(a) serial na 9
Maverick0069

akcja ze śledzeniem miała na celu doprowadzenie do Rose

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Eeee... masz dzieci? Bo jeśli nie- to twoje zarzuty są uzasadnione...

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Co ma piernik do wiatraka??

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Mąkę. Ale chyba nie o to pytasz...
Wiarygodność i zdolność do rozpoznawania ludzi u 5-6 latka pozostawia wiele do życzenia... Nie wiem jak na taki dowód zapatrują się sądy, ale ja ( bazując na doświadczeniu) nie miałabym 100% pewności. Chyba nawet nie 50%.

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

niestety bzdura ponieważ dzieci są ważnymi świadkami w sprawach o molestowanie, ich wiarygodność jest sprawdzana przez biegłych psychologów.

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

buahahahahhahahah
Serio.
Wow.
Molestowanie( najczęściej przez osobę doskonale znaną dziecku) TO NIE rozpoznawanie osób.

A! No i nie zapomnijmy o psychologach i ich opiniach. Równie dobrze możesz stawiać dom na ruchomej wydmie. Sorry ale nauki społeczne, to dziedziny wyjątkowo podatne na błąd i niestety wiarygodność jednej opinii z łatwością może podważyć druga. Taki ich urok. Nie sądzę by wiążącym dowodem dla sądu mogło być zeznanie rozespanej 6 latki, która kolesia widziała RAZ.
Ale ty pewnie, jako doświadczony śledczy, nie raz zamknąłeś sprawę opierając się na zeznaniach dziecka? :)

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Nie wiem czym rozśmieszyłem, widziałem sporo dokumentów na ten temat.
Czy Ty nie rozumiesz, że cała ekipa łącznie z Panią detektyw ma mase dowodów na chociażby zatrzymanie Spectora?? Czy jakiś człowiek który co chwilę się domyśla że jest śledzony (scena w szpitalu gdy miało dojść do 2 sesji i niby fryzjerka została telefonicznie odwołana a za chwilę on ją widzi jak wychodzi) może być tak głupi by chodzić w miejsce gdzie ewentualnie ukrywa tą kobiete??
Co to za jakieś dziwne podchody?
"Nie sądzę by wiążącym dowodem dla sądu mogło być zeznanie rozespanej 6 latki, która kolesia widziała RAZ."
Sorry ale to idiotyczne co napisałeś/aś bo to nie chodzi o to.
Generalnie policja wie bo ma dowód w postaci nożyczek, że koleś morduje, mają zwłoki, nożyczki pasują, przepytanie dziecka było by tylko pomocą bo przecież każdy wie że baba zniknęła dziecko mówi że przyszedł jakiś facet w nocy i jeżeli pokaża przykładowo zdjęcie spectora i dwóch innych chłopów i dziecko wskaże spectora plus policja jest przekonana że to on to jak to może nie być dowodem ??
Mało tego policja nie jest w stanie śledzić gościa który spaceruje im koło nosa .
Po pierwsze policja odnajduje miejsce ze śladami opon pasującymi do skradzionego auta , w tej scenie Pani detektyw spisuje tablice rejestracyjne samochodu Spectora którym nie wiem po jaką cholere tam wraca bo chyba nie po dziewczyne, bo gdyby tam była policja by ją znalazła. dla mnie bzdura.(chyba że coś mi umknęło).

MAMY NOŻYCZKI Z ODCISKIEM PALCA?? no mamy
GOŚĆ KRĘCI SIĘ W OKOLICY SWOJEJ NIEDOSZŁEJ OFIARY, BAA ODBYWA Z NIĄ SESJĘ,
MAMY KOLEJNY DOWÓD NA KAMERZE GDZIE SPECTOR WCHODZI DO POKOJU DETEKTYW ZAJMUJĄCEJ SIĘ SPRAWĄ,
MOŻNA POTWIERDZIĆ JEGO OBECNOŚĆ ZEZNANIAMI DZIECKA Z DOMU GDZIE ZAGINĘŁA KOBIETA.
ŻONA ZMIENIA SWOJE ZEZNANIA ODNOŚNIE PRZEBYWANIA MĘŻA W DOMU PODCZAS JEJ NIEOBECNOŚCI,
SPECTOR ZOSTAWIA NA PULPICIE TAPETE PANI DETEKTYW SUGERUJĄCĄ DOMINACJĘ MĘŻCZYZNY NAD KOBIETĄ.
Swoją drogą można przecież nagrywać te rozmowy które odbywają się pomiędzy Detektyw a Mordercą.
Nie wiem czego jeszcze trzeba ?? cyknąć mu zdjęcie jak dusi kobiete ? czy to jeszcze można rzecz że to nie jego była ręka?
Śmieszy jeszcze fakt założenia podsłuchu w domu rodzinnym zamiast u opiekunki, która dała mu alibi zwłaszcza po scenie gdy włamuje się do niego do domu.
jestem po 4 odcinku.

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Eee. Ja nawiązuję tylko i wyłącznie do twojego pierwszego posta, w którym uważasz, że okazanie 6- latce podejrzanego będzie wystarczającym dowodem na zatrzymanie Spectora.
A rozśmieszyło mnie twoje zaufanie pokładane w psychologii.
Reszta dowodów- poszlaki.
1) Nagranie jest niewyraźne- sama je oglądając mówi, że przypuszcza, że to Spector.
2) Jak wspominałam wyżej- nie sądzę by okazanie podejrzanych 6 latce było ważnym dowodem.
3) No nie było go w domu- ale ma alibi od świrniętej opiekunki.
4) nożyczki- oprócz częściowego odcisku palca, nie ma na nich NIC. Żadnych śladów biologicznych- nie raz mówili, że nożyczki są tego samego TYPU co te którymi zabito, ale nie ma żadnych dowodów, że to dokładnie te.
5) Tapetę zmienił MORDERCA. Ale nie mają dowodów, że to Spector.

Poszlaki którymi dysponują są niewystarczające by przekonać prokuratora czy tam sędziego do wydania choćby nakazu rewizji( dlatego np technik MUSI odłożyć rysunek do szuflady , bo jest to nieprawnie zdobyty dowód, bezużyteczny w sądzie). Dlaczego nie inwigilują opiekunki? A co na nią mają? To nie Rosja, że wg widzimisię zakładasz komuś podsłuch, musisz mieć przekonujące dowody, mocne podstawy do takich działań. Tzn w tym punkcie zgodzę się, że powinni bardziej zainteresować się panną Benedetto :)
Ja tez jestem po 4.

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Odp na pkt 1
Zgadza się nagranie jest niewyraźne i można by to przełknąć gdyby nie wpis w senniku.
Zatrzymują go by sprawdzić czy charakter pisma pasuje do tego z sennika. jakby się obronił ?? co tam robił?
Pragnę zauważyć,że dochodzi kolejna osoba, która rozpoznała naszego wariata, mianowicie niedoszła ofiara.
Odp na pkt 4
Zaraz, zaraz z tego co pamiętam odcisk palca pasuje do odciska palca Spectora.
To co ?? on jest głównym podejrzanym, znajdują narzędzie z odciskiem, nie ma dowodu że to Te ? Czyżby zbieg okoliczności ?
Czyli Spector jakiś czas temu przechodził obok tej wody i rzucił sobie nożyczkami, a że teraz się zdarzyło że popełniono morderstwo on jest podejrzany a nożyczki to się akurat pechowo przytrafiły.
Odp na pkt 3
Alibi od osoby, która wkrada się do jego domu i cała ekipa jest tego świadkiem przestaje być dobrym alibi.(Zresztą jak detektyw się dowiedziała, że ma od niej alibi to zapytała W CO ONA POGRYWA ŻE DAJE MU ALIBI ) - tutaj masz powód dla którego powinno się inwigilować tą sikse.
Odp na pkt 5
Oczywiście bardzo prosto uzyskać dowód na to że spector ustawił tapetę, wiemy że ktos tą tapete ustawił, wiemy że ktoś tam był, tak jak mówiłem sprawdzić charakter pisma. problem rozwiązany.

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Wszystko poszlaki oprócz charakteru pisma :) Ale- kurde w sobotę oglądałam a nawet nie pamiętam co on tam nasmarował- ale chyba nie było nic o przyznaniu się do winy? Więc w sumie jedyne czego jest winny to włamania, Nic poza tym nie zrobił.

Najmocniejszym dowodem sę zeznania ofiary- reszta to poszlaki, które można zrzucić na przypadek. Dopiero gdyby dowiedziono ( ale jak skoro brak jakichkolwiek śladów? ) że własnie tymi nożyczkami zaciukano tego chłopaka, to byłby dowód. To że my, widzowie WIEMY, to kwestia poprowadzeni narracji.
Z twoich zarzutów za zasadne uważam pomijanie młodocianej psychopatki. Co najmniej powinna ich zaciekawić...

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Nic poważnego tam nie napisał.

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

A tak ogólnie to polecam The missing.
Genialny.

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Widziałem już i też nie do końca mi spasował , z mojej strony polecam Happy Valley:)

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Ok- dzięki za podpowiedź!

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Kurcze serial ukończyłem i dla mnie katastrofa w 2 sezonie:/

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Aż boje się oglądać :)

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Niestety masz rację. SPOILER .................................................. Ostatni odcinek mnie uśpił, zdążyłam otworzyć oko na idiotyczną scenę jak pan wyskakuje z lasu, strzela do policjanta i Spectora, a Stella odstawia pietę z psychopatą. Szkoda.

ocenił(a) serial na 7
zarazzapomnelogin

Ja czułem, ze to zmierza w złym kierunku, zbyt oczywisty, zbyt otwarty sposób prowadzenia fabuły, sporo dziwnych wątków, nie ukrywam, że podczas ostaniej rozmowy w pokoju przesłuchaniem pomiędzy Spectorem a Panią detektyw mnie zaintrygowała, ale tak jak piszesz końcówka to jedno wielkie nieporozumienie.
Na chwilę obecną ogląda 2 sezon Broadchurch i po pierwszym odcinku 2 sezon na wyrost ale powiem że będzie to świetna kontynuacja genialnego 1 sezonu .
Bardzo polecam.

ocenił(a) serial na 7
Maverick0069

Sorry za błędy.

ocenił(a) serial na 7
Maverick0069

Pozwoliłem sobie przejrzeć oceny seriali oglądanych przez Ciebie.
Widzę, że The missing, The fall tą są klimaty , które lubisz, wyżej oceniasz te seriale ode mnie i już nawet wiem dlaczego.
Nie widziałaś BROADCHURCH.
Serial jest z podonym klimatem zabójstwa, podejrzanych jest cała masa, świetnie nakręcony, genialnie buduje napięcie, do tego muzyka i aktorzy pierwsza klasa.

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Dzięki bardzo! Oblukam.
Mimo wszystko Stellę i tak darze afektem.

ocenił(a) serial na 9
Maverick0069

A ja mam inne pytanie, dlaczego w ostatnim odcinku (02x06) Spector chciał się zobaczyć tylko ze swoją córką a nie z dwójką dzieci? Tak samo przesłuchiwano tylko ją. Ogólnie przez całe dwa sezony akcja skupiała się właśnie na jego córce zamiast na dwójce dzieci, tak jakby jego syn byłby mniej ważny.

ocenił(a) serial na 9
JackXP

Z przesłuchaniem chodzi pewnie o dwie rzeczy - raz, że była starsza od swojego brata i więcej już rozumiała, a dwa, że miała jakiś tam udział w całej tej sprawie - naszyjnik, kryjówka nad sufitem w jej pokoju, spacery do ogrodu botanicznego, silna więź z ojcem.

W sumie to tak, zaryzykowałabym stwierdzenie, że Paul był o wiele bardziej zżyty z córką (co nie znaczy, że syna miał gdzieś).

Sathyriasiska

Mysle tak samo. Na złagodzenie tego faktu pierwsze o co pyta corke to "Jak tam Liam"?