PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645514}

Upadek

The Fall
2013 - 2016
7,7 44 tys. ocen
7,7 10 1 44453
7,7 23 krytyków
Upadek
powrót do forum serialu Upadek

Zaciekawiony zarysem fabuły jak i oceną społeczności pragnę zapytać: jak wygląda schemat tego serialu? Czy nie jest on typowym kryminalnym (wiem, że to Dramat/Thriller) za przeproszeniem gniotem, który w każdym odcinku przedstawia morderstwo, a główni bohaterowie szczęśliwie je rozwiązują? Osobiście takiego schematu nie lubię, wolę jak istnieje jeden główny wątek, który może, a nawet powinien się zmieniać co kolejne sezony i właśnie coś takiego chciałbym zastać w The Fall. Prosiłbym oglądających o rzetelne odpowiedzi :)

ocenił(a) serial na 9
nawisher

Jeden główny wątek dwa sezony. Wątki poboczne dobrze uzupełniają całość.
Mordercę poznajesz na samym początku - nie jest tajemnicą, kto zabił - widać dokładnie jak się przygotowuje do zbrodni, widzisz jak zabija, jak zaciera ślady.
Śledzisz jak jest ścigany i jak się wymyka, jak planuje kolejne zbrodnie.
Serial jest świetnie napisany i rewelacyjnie zagrany, powściągliwy, oszczędny, nie szasta słowami ani obrazami - wszystko ma swoje miejsce i sens, te wszystkie smaczki, celebrowanie drobiażdżków - właśnie o to chodzi, liczą się szczegóły (ale nie jest przeładowany).
Jest pełen napięcia, momentami był dla mnie niezwykle trudny do zniesienia, musiałam wyłączać i odpoczywać (a nie pamiętam już kiedy musiałam pauzować podczas oglądania innego filmu/serialu) - to napięcie budowane jest zwykłymi rozmowami, zło jest banalne ;).
Postacie są bardzo ciekawie i konsekwentnie napisane, naprawdę mają charakter - od dawna żaden filmowy morderca mnie tak nie przeraził - tu trochę napisałam dlaczego, ale skasowałam, nie chcę Ci psuć odkrywania jego osobowości.

Na dodatek fajnie napisane kobiety, w końcu! Anderson jako Stella jest powalająca.
Jestem zachwycona The Fall, polecam.

iwonrud

Zachęciłaś mnie, dziękuje Ci bardzo :) Zaraz biorę się za pierwszy odcinek! Pozdrawiam.

nawisher

Obejrzałem i jestem naprawdę zaskoczony, rolę Paula kupiłem od razu - jest niesamowity. Oglądanie z pewnością będę kontynuował, od jakiegoś czasu już nie widziałem tak dobrze wykreowanego mordercy, chociaż do Lorne'a Malvo z serialu Fargo to pan Spector nie dorównuje, mimo to zapowiada się świetnie.

ocenił(a) serial na 9
iwonrud

OK, mnie też przekonałaś. Ale najpierw spróbuje Ripper Street.

ocenił(a) serial na 9
pegaz_filmweb

Ripper Street jest milutkie (oglądam z przyjemnością), a The Fall rewelacyjne - uwzględniając oczywiście różnice gatunkowe