Moim zdaniem nie warto. Koszmarnie nudny, nic się tam nie dzieje ani nie rozkręca
Obejrzałem i stwierdzam że było warto. Ta powolność czasem irytuje, ale nudą bym tego nie nazwał. Daję 8/10
dokładnie tak, serial jest z natury inny niż wszystkie "super" hity telewizyjne. Zdecydowanie polecam seriale robione przez anglików, są dużo ciekawsze niż te amerykańskie, do tego dochodzi element który ja nazywam "swojskością". Bohaterowie zwykle jedzą , piją, załatwiają codzienne potrzeby. Scenografia często przypomina naszą i nie zaskakuje elementami "szklanych domów z TVN".
Jest to przyswajalne w odróżnieniu od niektórych produkcji amerykańskich, gdzie bohater to heros, który jest napędzany wiatrem i mocą posiadanego arsenału.
zgadzam się ze swoim przedmówcą w 100%. i jeszcze dodatkowa rzecz mi się podoba w angielskich serialach: oni naprawdę nie rozciągają ich aż tak bardzo. sezon ogranicza się do kilku odcinków, a serial kiedyś ma w końcu zakończenie. oglądałam już kilka amerykańskich produkcji, które zostały nagle ściągnięte z wizji z wieloma pootwieranymi wątkami. kompletna strata czasu widza :/.
a co do serialu, ja mam mieszane odczucia jeszcze. główny bohater jakoś strasznie mnie irytuje swoimi irracjonalnymi zachowaniami. niby rozumiem, że to jest człowiek w jakiś sposób chory, ale za dużo tego wszystkiego. z każdą minutą serialu tylko siedziałam poddenerwowana, co teraz się stanie, bo znów robił coś kompletnie głupiego. ale może to jest właśnie dobra strona serialu, że trzyma tak bardzo w napięciu. z oceną w każdym razie wstrzymuję się do końca serialu, żeby mieć pełny obraz.
Super, że się zdecydowałeś obejrzeć i widzę, że dobrze go oceniasz. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem tego serialu i już zabieram się za drugi sezon. Uważam, że to bardzo dobra i wciągająca produkcja - dodatkowy plus za świetne oddanie klimatu Belfastu. Miasto i jego ponury, mglisto-deszczowy charakter idealnie wpisuje się w klimat całej opowieści.
Warto, baaardzo warto. Z wszystkich opisanych w tym wątku powodów. Im bardziej człowiek pozwoli się wciągnąć w ten klimat tym bardziej przerażający jest ten serial. Coś z niczego, w wersji amerykańskiej nie byłoby to nic nadzywczajnego, ale Anglicy to jednak mają dobre pomysły :-)) Doskonale pokazano te wszystkie niuanse dwóch rynków w "Episodes" - karykatura tego jak się "robi" seriale w Anglii i US.