Seria na podstawie mangi Junji Ito o tej samej nazwie Uzumaki, ma zapowiedź wyjścia dopiero na jesień / 10.2022
Nowy krótki teaser wygląda przepięknie ,ta animacja lecz tylko 4 epizody , manga jest dosyć gruba...zobaczymy jak to zrobią.
Mam nadzieje ze tego nie zniszczą. I tak zgadzam się treser krąży już od ponad 2 lat i jest cudny, idealnie oddaje klimat mangi.
Czekasz dalej? wychodzi w tym miesiącu. Dokładnie 28 września. Nie mogę się doczekać. Manga oczywiście przeczytana drugi raz przed premierą.
Oo w końcu mogę odpisać, nawet nie wiesz jak się ucieszyłam z twojej wiadomości.
Zacząłem ponownie czytać mangę po obejrzeniu pierwszego odcinka. Jest wiele zmian w anime jeśli chodzi o wydarzenia i ich chronologię. Myślę, że w anime to ciekawiej poukładali. Poziom mangi był bardzo nierówny, niektóre rozdziały były wręcz idiotyczne lub komiczne (np. ten o kochankach co się spletli w węża albo o kolesiu co wstał z grobu i miał kręgosłup jak sprężynę), a na początku każdego z nich większość postaci dostawała amnezji i nie pamiętała wydarzeń z poprzedniego. Jeżeli anime będzie jedną spójną fabułą od początku do końca z wplatanymi wątkami pobocznymi, zamiast zbiorem oderwanych od siebie historyjek jak w mandze, to efekt finalny będzie dużo lepszy.
Dobra niepotrzebnie się pospieszyłem, jednak nie mają zamiaru niczego pomijać, po prostu wciskają w jeden odcinek ile się da. Przykładowo w 2 odcinku jest kilka rozdziałów upchniętych: człowiek ślimak, pajac ze sprężyną zamiast kręgosłupa, kręcące się włosy, kochankowie spleceni jak węże itd.
Jestem właśnie po obejrzeniu trzeciego odcinka. Pierwszy to było porostu dzieło sztuki, niewiem czemu studio które robiło to od początku nagle zrezygnowało i przekazało to komuś innemu. Szkoda, bo był duży potencjał by zrobić to naprawdę pożądanie. Chyba też muszę teraz ponownie przeczytać mangę. Amnezja to częsty przypadek w mangach więc mi to nie przeszkadza. Bardziej właśnie nie pasuje mi, że akcja się tak szybko toczy i przeplata, nie ma oddechu. No ale wielki finał jeszcze przed nami, ciekawe jak to zrobią. Pomimo paru niedociągnięć trzyma poziom i klimat, muzyka jest cudowna.