PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=831401}
8,2 3,5 tys. ocen
8,2 10 1 3541
8,0 3 krytyków
Vinland Saga
powrót do forum serialu Vinland Saga

Sezon 1 wciągnie was ja pierwsze sezony GoT, sezon 2 rozwali moralnie i intelektualnie (tak, tak, trzeba myśleć i być anielsko cierpliwym). Japońce wyrżnęli misjonarzy (Milczenie- jakiż piękny film) a teraz próbują zadośćuczynić. W VS robią to niemal wprost, ale ze smakiem, z powściągliwością.
To niezwykłe doświadczenie- oglądasz sezon pierwszy z grzbietu bojowego wierzchowca w cwale a drugi jakbyć całym ciałem ciągnął lejce by ta rozgrzana góra mięśni stępa kroczyła w ruchu niemal poklatkowym. I jeszcze nie tam, gdzie się wyrywa! Niesamowite uczucie... po prostu łoł! Sezon 2- mistrzostwo świata.

PS to nie spojler, bo to moja impresja: jako lekarz stawiam tezę, że mamy tu głębię w głębi zaszytą. Tohorfin NIE jest synam Thors'a! Ilość różnic genetycznie uwarunkowanych między nimi jest tak duża, że statystycznie jest to nieprawdopodobne. Tak te Mendlowskie (dominujące-recesywne) jak i te które są stopniowalne- to się po prostu nie skleja. Wzrost, kolor włosów, oczu, nosa (w ostatnim odcinku trochę przerobili), brwi, to jak chodzą (sic!)... tego jest po prostu za dużo. (Popatrzcie na jego starszą siostrę!) I stawiam tezę, że japońce zrobili to celowo. Może żeby ukazać wielkość małego człowieka. A może, żeby pokazać, że świat nie jest taki prosty, ludzie tacy jednowymiarowi jak z kiepskawego scenariusza... Helga miała swoją historię! Ciekawość jest stopniem wiadomo gdzie, ale chciałbym ją usłyszeć. Słyszyta autory?! Specjala proszę zrobić....