PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=221574}

Wędrówki z dinozaurami

Walking with Dinosaurs
1999 -
7,9 3,8 tys. ocen
7,9 10 1 3775
9,0 2 krytyków
Wędrówki z dinozaurami
powrót do forum serialu Wędrówki z dinozaurami

Przygodę z dinozaurami i innymi zwierzętami prehistorycznymi zaczęłam już w wieku 4 lat. Nie mam prawa oczywiście uważać się za specjalistkę, lecz w tym temacie nikt nie wyprowadzi mnie w pole.
Od zawsze szukałam programów dokumentalnych związanych z dinozaurami i byłam wniebowzięta kiedy trafiłam na "Wędrówki..". Kupiłam każde (z potworami, dinozaurami, bestiami i jaskiniowcami), chłonęłam i zapamiętywałam. Serial ten pomógł mi w niezwykły i wspaniały sposób wyobrazić sobie tamte zamierzchłe czasy - a muzyka i niezwykły wygląd dodawały mu cudowności. Do serialu nie mam naprawdę nic - zawsze będę z chęcią do niego wracała.
Niestety jest on wypełniony wieloma błędami i kontrowersyjnymi materiałami. Przez wiele lat wierzyłam(np.), że Cephalaspis żyła w sylurze, chociaż moje książki mówiły ciągle, że w dewonie. Dopiero, kiedy temat nie dawał mi spokoju, zaczęłam tego rozwiązania szukać w internecie i odkryłam, że w serialu jest więcej takich błędów.(kolejny przykład : Przesadzona wielkość Liopleurodona - 25 metrów, co czyniłoby go największym drapieżnikiem wszech czasów. Dzisiaj jednak wiadomo, że jego rozmiary nie przekraczały 14-15 m). Ale, ale, zapędziłam się w krytykę ! Spójrzmy na datę jego wydania. Wtedy nie wiedziano tyle, ile teraz. Takie błędy powinny być dopuszczalne, a BBC przyznało się do wielu, choć nie do wszystkich. Serial jednakże, jest nadal krytykowany przez naukowców.
Mimo to, serial polecam gorąco wszystkim, których interesują takie tematy, a radze traktować go z lekkim przymrużeniem oka, pamiętając o dacie jego premiery. Jeżeli ktoś się, mówiąc kolokwialnie, "wciągnie", na pewno bardziej zagłębi się w poszukiwaniu innych materiałów. Pamiętajmy jednak, co zawdzięczamy "Wędrówkom". To one zapoczątkowały szereg nowych programów dokumentalnych, wyznaczając im całkowicie nową drogę. I w tej roli spisały się znakomicie.

użytkownik usunięty
Fanka_TF

Też uwielbiam programy tego typu i uwielbiam wędrówki :D szkoda że jest tak mało odcinków :(

użytkownik usunięty
Fanka_TF

A oglądałaś może serial Siły Pierwotne?(to już nie dokumentalny) Zaczęłam go oglądać ze względu na dinozaury i może nie wszytsko jest zgodne z prawdą,to jest bardzo fajny,Jeśli nie oglądałaś to polecam.''Dla dinozaurów'' oglądałam też Zaginiony świat ale samych dinozaurów jest tam sporo mniej. Jeśli mogłabyś mi polecić coś fajnego o dinozaurach to będę wdzięczna,mogą być dokumentalne i nie tylo. Jak interesujesz się tym od roku życia to pewnie dużo tego oglądałaś;)

ocenił(a) serial na 9

Tak tak, Siły pierwotne obejrzałam całe pierwsze 4 sezony i zamierzam zabrać się do piątego - tutaj owszem jest caaałkiem sporo błędów i animacja komputerowa dinozaurów i innych stworów nie umywa się nawet do "wędrówek", ale serial jest przyjemny w odbiorze i stanowi dobrą rozrywkę ( I ♥ Connor)
"Zaginiony świat" .....ile właśnie wspomnień wbiegło wprost do mojej głowy :) Serial oglądało się jeszcze jak się było dzieciakiem - i dzisiaj też z chęcią bym do niego powróciła, ale mam już do obejrzenia jeszcze 5 sezonów "Archiwum X" wiec muszę z nim poczekać.

Jakie polecam filmy? Hmm....
"Zwierzęcy armagedon" - wspaniały serial o wszystkich wielkich wymieraniach w historii Ziemi.
"Jak wyginęły dinozaury?" - film opowiadający o ostatnich chwilach dinozaurów ( link do pierwszego partu filmu : http://www.youtube.com/watch?v=_JNa5XYgsn0 )
"Kiedy krokodyle zjadały dinozaury"
"Park prehistoryczny" - serial, który pomimo również różnych błędów serdecznie polecam, bo kocham Nigela ♥ (polegam też wszystkie filmy z jego udziałem)
"Monsters Resurrected" - serial o wspaniałych drapieżnikach, nie tylko dinozaurach, chociaż nie wiem, czy miał premierę w polskim Discovery - oglądałam go w oryginale, bez napisów
"Marsz dinozaurów"
i z kina mniej dokumentalnego, bardziej przygodowego - Wszystkie 3 części Parku Jurajskiego ♥
Jeżeli trafię na jakieś inne lub je sobie przypomnę, to dodam je do tej listy :)

użytkownik usunięty
Fanka_TF

Kiedy korkodyle zjadały dinozaury i Marsz dinozaurów oglądałam a resztę dziękuję, na pewno muszę nadrobić:D Coś mi się przypomina jeszcze o Parku prehistorycznym ale nie widziałam wszytskich odcinków. No a Park Jurajski oczywiście oglądałam i to nie raz,uwielbiam te filmy;)Ostatnio czytałam coś ze ma być kolejna część,ciekawe co z tego bedzie;d

ocenił(a) serial na 8
Fanka_TF

Tak faktycznie znaleźli szczątki tego gada i faktycznie nie miał 25 m.
Poza tym seriale dokumentalne mają to do siebie, że no niestety mogą być z biegiem lat "nieaktualne" no bo przecież nauka nadal odkrywa różne rzeczy wcześniej nie znane, jednakże myślę, że teraz w naszych czasach jest obecny największe zwierzę morskie*, niestety zagrożone!
Niestety tak to jest, że dzisiaj można by wytknąć parę błędów tego typu produkcją, jednak w tamtych czasach tego nie wiedzieli!
Co do samego serialu to szczerze nie zacząłem od filmu, a od książki, wciągło mnie i później kupiłem jeszcze na VHS kasety!
pozdrawiam

* mowa tutaj oczywiście o Płetwalu Błękitnym dł. ciała ok. 30 m. waga ok. 190 ton

ocenił(a) serial na 9
Battle

Dzięki za dopisek, bo ja nie wiem, jakie jest największe zwierzę na Ziemi (morskie notabene też) -,- (TROLL, TROLL)

To prawda i ja o tym napisałam, że z latami dane się zmieniają i stają się nieaktualne(umiejętność czytania ze zrozumieniem). BBC popełnia jednak taki fatalny błąd, iż nie chce nawet się przyznawać i starać poprawiać (chociażby słownie) nietrafione i już obecnie fałszywe i mylące wiadomości. Warto traktować takie stare już produkcje z przymrużeniem oka, opierając się jednak na nowych faktach. (o tym również pisałam....tak na marginesie).

Ps. W pewnym sensie sam sobie zaprzeczasz. Pisząc o płetwalu błękitnym, byłeś przekonany, iż jest on największym zwierzęciem wszech czasów, jaki istniał na Ziemi. Dzisiaj to prawda, ale co będzie za 20, 30 lat kiedy odkryją stworzenie większe, np. innego walenia lub zauropoda? Wtedy to twoje informacje staną się nieaktualne,a ktoś inny może zechcieć wytknąć ci taki popełniony błąd.
Dlatego też warto do praktycznie wszystkich informacji pochodzących ze starożytności i prehistorii, dodawać takie wypowiedzenie: "Na chwilę obecną..." Wtedy nikt się do tego nie doczepi,a będzie to jak najbardziej poprawne :)

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
Fanka_TF

Jeżeli się czepiasz słówek to ujmijmy to tak:
NA DZIEŃ DZISIEJSZY Płetwal Błękitny to największe zwierzę jakie kiedykolwiek żyło na ziemi!
Dlatego właśnie aktualizacja danych jest konieczna, dziś moja wypowiedź jest aktualna,a co będzie za 10-15 lat się okaże!
Pzdr.

ocenił(a) serial na 9
Battle

Wybacz mi, jeżeli uraziłam, ale jestem humanistką i jestem wrażliwa na takie rzeczy jak poprawny szyk zdaniowy, pułapki ortograficzne i zgodność z faktami( moja pani od polskiego mnie tego nauczyła ). Czepiam się, ponieważ od małego interesuję się dinozaurami i paleontologią, więc mam co nieco do powiedzenia w tym temacie :)

Fanka_TF

Gdybyśmy mieli krytykować tego typu filmy za rozbierzność z obecnymi teoriami to najlepiej byłoby ich wcale nie kręcić bo z miesiąca na miesiąc stają się one nieaktualne. Setki razy zdażało się, że znaleziono jakąś kość dzięki której okazywało się, że dany gatunek występował na ziemi w innym okresie niż zakładano itd, ostatnio ogólnie na tej samej zasadzie przesunięto hipotetyczny moment pojawienia się dinozaurów o kilkanaście milionów lat wcześniej.... z okresem ich wyginięcia też nie są w stanie sobie poradzić bo nagle się okazuje, że niektóre przetrwały wielkie wymieranie 65 baniek lat temu i żyły sobie jeszcze 15 milionów lat później. Jest to generalnie jedna wielka bójda na resorach i domyślanie się jak to wszystko wyglądało. Paleontolodzy nie mogą się nawet ostatecznie dogadać co do kwestii upierzenia.