Na tych 5 stateczkach by się tylu ludzi nie zmieściło a tu jeszcze konie xD
3 Statki, 2 się wysadziło i z tego co na ekranie z przejściem na lewo minuta 35:33 - 35: 37, to udało mi się policzyć 180 żołnierzy + 180 koni, ale scena leciała w lewo i nie do końca, więc z prawej i lewej mogło coś być. Zaokrąglę to do 200 żołnierzy i 200 koni.
W odcinku 5 w minucie 1:06:34 jest widok całego statku z załogą, ale bez widoku pod pokładem. Na statku naliczyłem 40 ludzi + załóżmy, że pod pokładem może być 40 kolejnych. 80(ludzi) * 3(statki) = 160. Da się to jeszcze przymknąć oko na tych 40 ludzi, by dobić do 200, bo +/- 13 ludzi na statek nie jest czymś bolesnym by przeoczyć.
Więc na 3 statkach zmieścimy 200 żołnierzy.
Gorzej jest z końmi, bo potrzebujemy 200 koni. Na statkach za nic tego nie przemycą. Chciałem to usprawiedliwić, że kupili konie po zacumowaniu na miejscu, ale w 6 odcinku w minucie 1:00:21 jest tekst "Gdy koń z Westernesse uczestniczy w bitwie". Westernesse to inaczej Númenor, więc te wszystkie konie musiały być na statkach. Dodatkowo widzimy w minucie 00:09:30 stajnie na statku, która liczy 10 koni, czyli 10(koni) * 3(statki) = 30(koni). Brakuje tu 170 koni xD
I ktoś mi wyjaśni, dlaczego oni są w cwale, a nie galopie? Co oni wiedzą, że coś tam się dzieje w tej wiosce? Czy tak po prostu zamęczają konie na pełnej szybkości od linii brzegowej do Southlandów?
Nie zapominajmy, że jeszcze musieli zmieścić na tych łajbach MATERIAŁY ŁATWOPALNE.
W scenie, gdzie Isildur idzie karmić konia, jest pokazana "stajnia" i było tam jakieś...10-12 sztuk :)
Sneki, czyli niezbyt duże łodzie Wikingów, przewoziły od 30 do 70 ludzi plus sprzęt. Statki XII, XIII w. nawet 250 ludzi i konie.
Tylko ze w serialu widzimy te statki jakie są
wiec nie ma co ich porównywać z statkami z naszego świata inaczej można napisać ze są statki które mogą przewieść 1000 kontenerów z towarami to dlaczego w serialu by statki nie mogły przewieźć takiej liczby koni i ludzi
No i sam odpowiedziałes - za nimi płynął kontenerowiec z resztą brakujących koników :) :)
Do twojej wiadomości - statki wikingów miały zanurzenie 1 metra. Wszystko stało na pokładzie. Wypłynięcie na otwarte morze było strasznym ryzykiem, bo każdy sztorm mógł zatopić statek.
Jak na ten ich "okręt" zmieściłoby się z 50 ludzi to świat. Serial dla ludzi z ujemnym IQ
Nikt nie zmusza ludzi z "kosmicznym" IQ oglądać serialu dla ludzi z ujemnym IQ. A jednak oglądasz, skoro wiesz, jak wyglądają okręty. Tyle
Ale o co walczysz? Mało logiczny jest ten serial, ale to wolny kraj więc sobie oglądaj ten badziew.
To sobie lub są tez tacy co lubią kozy, wolno im. więc oglądaj dalej ten badziew. Nara.
To nie jest bait? Ty naprawdę próbujesz usprawiedliwić bzdurę, którą Amazon pokazał? Chcesz powiedzieć, że na tych trzech stateczkach zmieściło się 200 osób i 200 koni? :))))))))))
Ludzie byli skompresowani, a konie w formie zygoty, po dotarciu do Sródziemia szybko doprowadzone do stanu używalności pompką doktora Pai-Hi-Wo przez niezawodnego Ambrożego. Mnie zastanawia gdzie pomieścili te satelity szpiegowskie dzięki którym tak szybko zorientowali się w topografii i rozmieszczeniu sił przeciwnika by galopem ruszyć na wraże oddziały ?
Dodatkowo należy wyrazić podziw dla niesamowicie rozwiniętej technologii tych wyspiarzy. Teleportacja! Szybko poradzili sobie z budową teleporterów, bo tylko dzięki skorzystaniu z tych urządzeń mogli tak szybko pokonać odległość od linii brzegowej do "southlandów". W takim razie jednak po co im były te statki?