Biedny kraj rządzony przez grupy watażków (nie mające oczywiście nic wspólnego z mafia jak Camorra, Cosa nostra czy Ndrangheta - skąd porównania do Gomorry Saviano?), to może być coś ciekawego dla mieszkańców stanów. W Rumuni... czy Polsce wystarczy odtworzyć lokalnego superaka... szkoda czasu.
Dla mnie to wyglądało podobnie do Gomorry. Te same karki, te same motywy i metody. To co było pokazane w obu seriach to zwykły bandytyzmy, prawdziwej mafii nie ma od 30lat
Prawdziwa mafia oprócz swojej działalności przestępczej prowadzi obecnie legalne interesy,i ma się bardzo dobrze.
Tak mafii już nie ma. Najbliżej mafii są kartele w meksyku. Tych co określa się mafiami obecnie, to zwykłe gangi bez zasad i honoru.
No ja się nie zgodze.... Każda mafia jest groźna, nie ważne jak wygląda i w jakim kraju się znajduje.... Ale serial jest naprawde dobry, i pokazuje czy nie ważne czy Mafia jest z Rumuni, USA, Francji czy z Sycylii to jak z nimi zadrzesz to możesz źle skończyć....
Nie wiem skąd przeświadczenie, że Rumunia to biedny kraj? Obecnie, a i jestem skłonny napisać, że i te 2-3 lata temu, Rumunia jest na dużo wyższym poziomie rozwoju zarówno gospodarczego jak i wewnętrznego niż Polska. Dużo szybciej się tam wszystko rozwija, zarówno infrastruktura drogowa, gospodarcza jak i ta zwykła społeczna. Mentalność tamtejszych ludzi, jest fantastyczna i bardzo bezinteresowna, my Polacy moglibyśmy się wiele, oj wiele nauczyć od Rumunów. AHA, no i nie mylić pojęć Rumuni, a Romowie...
Co do serialu, to uważam, że jest bardzo dobry i faktycznie odrobinę przypomina Raya Donovana...:-), a że jest o rumuńskiej mafii, cóż z tego, jak oglądamy Gommorę, to należałoby napisać, że Włochy to biedny kraj, rządzony przez watażków?