Wszystko fajnie pieknie, oprocz tego podbijania do Polakow jako do ludzi gorszego sortu - obejrzalam dopiero 4 odcinki a juz zwrocilo to moja uwage - Lipski pracujacy nie jako "super prawnik" a chlopak na posylki ( w sumie nic zlego gdyby nie kontekst) i kretacz od karaluchow w dywanach, tez oczywiscie z polskim nazwiskiem. Mam nadzieje, ze dalej tak nie ma, bo jest to troche razace
No i co? Polacy często pokazują się w serialach, czasem jako motłoch, a czasem okazują się bardzo pozytywnymi postaciami. Nie ma sensu się w tym niczego doszukiwać, szczególnie, że inne nacje wcale nie są przez Hollywood oszczędzane - ani europejskie, ani żadne inne. Wszyscy spoza USA są pokazywani przez pryzmat popularnych stereotypów. Szczególnie przesrane mają Rosjanie, przecież oni zawsze są powiązani z mafią i prostytucją. Włosi podobnie. Niemcy tradycyjnie obrywają żartami o nazistach.
Może UE powinna wypowiedzieć Hollywood wojnę?
Zgadzam się. Patriotka ze mnie żadna, ale te sytuacje aż wołały o komentarz szczególnie, że kontekst nie wymagał, aby te postacie musiały mieć akurat polskie nazwiska. Równie dobrze mogliby to być White i Smith.
Polak/-ka do wszystkiego się doczepi. A jak nie ma do czego, to sam wykreuje jakąś "antypolską" akcję. Na każdym kroku śmiejemy się z Amerykanów a wystarczy polsko brzmiące nazwisko i już czujemy się znieważeni. W gównie grzebał ten Lipski, że tak was bolą siedzenia?
na kazdym kroku smiejemy sie z Amerykanow? Nie zauwazylam
Gdyby byla scena grzebania w gownie, to pewnie grzebalby w nim jakis Kowalski, a jak ;))))
Poza tym to tylko obserwacja, siedzenie mnie nie boli.
Witam
Może jest to trochę irytujące, ale jak to już ktoś zauważył nie mamy gorzej od innych.
Ja myślę, że pod tym względem najbardziej przesrane mają latynosi.
Właśnie. Wydaje się jakby czuł dyskomfort na zasadzie królewny na ziarnku grochu. W tym serialu nie mamy specjalnie antypolskich zachowań, chociaż generalnie amerykanie nabijają się z polaków jako najgorszych pijaków i głupoli (i kurde jak patrzę na polską TV to chyba mają sporo racji) PS: większość krążących u nas kawałów o gliniarzach to przerobione amerykańskie żarty o polaczkach ...
A Mike to rodowity Jankes i dożywotni przydupas, spec od czarnej roboty, ex-narkoman i co? :(
Harold też miał polskie nazwisko i do tego był rudy - podwójnie przerąbane, na koniec jeszcze wyleciał z hukiem i co, wszyscy nagle jesteśmy rudymi ofiarami losu? :(
a rodzina Bundych? Amerykanie sami z siebie się smiali i z wlasnych stereotypów.
po prostu zamiast sie wkurzac, to za granica musimy swiecic przykladem, a kiedys te stereotypy przestana byc aktualne i smieszne i wyjda z uzycia.
Ale jak Huan, Miquel, Rodrigo czy Jezus w każdym filmie jest ogrodnikiem a jego Mujer służącą, lub w najlepszym wypadku opiekunką do dzieci to śmiechu kupa i ubaw co niemiara, prawda, byle nie Lipski, Kowalska czy Nowak?
Antypolskość w Suit?! To chyba jakiś żart.. Zgadzam się z przedmówcą, że jak chodzi o inne rasy to jest ok, tak? W przeważającej części filmów arab występuję jako terrorysta, murzyn gra złą postać a kobiety nigdy nie ratują świata przed zagładą. Ja się pytam, WHY???
Czemu wtedy się nie odzywasz? Rasizm wobec innych jest ok, ale przyśmiewki z polaków są niewybaczalne?
Nauczcie się śmiać trochę z siebie, może wtedy dostrzeżecie ciekawsze strony filmów.
Poza tym, to jak wielu polaków zachowuje się za granicą mówi samo za siebie
oglądam suits dalej bo ma swój urok, dalej w sumie nie ma takich "antypolskich" gagow, te mi sie rzucily w oczy bo wystapily zaraz w pierwszych odcinkach i w niedużych odstępach po sobie.
Odnośnie Polaka od dywanów z karaluchami. Zauważ, że był on właścicielem kilku wieżowców. Mało kto może sobie na takie coś pozwolić. Czemu więc nie doszukać się, że Suits wielbi Polaków jako zaradnych ;) ?
akurat Lipski to nie musi być polskie nazwisko... a co do tego, że niby nie naśmiewamy się z Amerykanów, proszę Cię - gruby, głupi, ignoranci, bez żadnych tradycji i historii, za szczęśliwi... mogłabym wymieniać i wymieniać. Może wszystkie żarty o Polaku, Rusku i Niemcu, blondynkach, lekarzach, Żydach i nie wiem o czym jeszcze też Cię rażą? Proszę przestań być typowym Polaczkiem i przestań robić z siebie ignorantkę i idiotkę na publicznym forum bo zakładam, że nie jesteś taką osobą. Pozdrawiam:)