Wataha

2014 - 2020
8,1 116 tys. ocen
8,1 10 1 116016
7,0 22 krytyków
Wataha
powrót do forum serialu Wataha

ocenił(a) serial na 10

Nie wiem skąd tyle negatywnych komentarzy. Mi serial z punktu widzenia osoby która mieszka w
Solinie, bardzo się podoba. Wszelkie zarzuty są nadęte. Mam wrażenie że piszą je niespełnieni
aktorzy/reżyserzy/scenarzyści po szkole filmowej, którzy smażą hamburgery w Anglii albo pracują
tam na zmywaku. To jest serial. W Dr. Housie też są błędy medyczne itd. w każdej produkcji
zdarzają się jakieś wpadki, jednak to nie one decydują o tym jak 90% odbiera ten serial. Ktoś
napisał że dzieje się tam więcej w trzech odcinkach niż na granicy przez rok. Ok. To co mieli
pokazać? Jak odprawiają ludzi przy okienku. To serial akcji i jest akcja. To jest fabuła nie dokument.
Ma być ciekawy, wciągający, intrygujący, i dla mnie taki jest. Jak będę chciał realizmu to włączę
sobie discovery, i pooglądam jakiś dokument.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
condiuelaen

Mi też serial się bardzo podoba. Nareszcie wykorzystano polski koloryt do budowy scenariusza. Widać nie trzeba kopiować zachodnich wzorców. Dodatkowo, umiejscowienie akcji w Bieszczadach nadaje klimat produkcji, nasuwają mi się skojarzenia z nowozelandzkimi i południowo-amerykańskimi serialami. Serial jest ciężki, Bieszczady piękne jak zawsze. Szkoda tylko, że scenariusz rozwija się w kierunku intrygi o charakterze mafijno-politycznym (tak mi się zdaje)- stały chwyt w polskim kinie, a wystarczyłoby głębiej osadzić scenariusz w relacjach społeczno- kulturowych (miejscowi, Ukraińcy, itd.) i serial byłby na 10. Mamy dziwną polską manierę, jak coś złego to politycy, jak mordują to mafia, jak kradną to wspólnie.