PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=809681}
7,3 17 tys. ocen
7,3 10 1 16520
8,0 28 krytyków
Watchmen
powrót do forum serialu Watchmen

1 odcinek.

ocenił(a) serial na 1

Chyba po raz pierwszy wystawiam ocene serialowi po pierwszym odcinku, ale osiagnal on taki poziom zenady, ze juz chyba nic go nie wydzwignie powyzej 1 gwiazdki. Ostatnie seriale DC pelzaja po dnie generalnie i sa wypchane chora propaganda po brzegi, ale ten osiagnal szczyt i juz nawet fabula sie tu nie zmiescila.

No i przede wszystkim szkoda, ze dobry komiks tak marnie skończył.

ocenił(a) serial na 9
Autoniacs_pl

Jak na ironię, póki co najbardziej prześladowaną grupą w tym serialu są białoskórzy. Niesamowite jak bardzo ideologiczna matryca może zaburzyć odbiór tego co dzieje się na ekranie...

ocenił(a) serial na 8
wito_filmweb

prawda?

ocenił(a) serial na 10
wito_filmweb

O tak, z rasistowską podejrzliwością... Gdyż faktycznie nie miał racji i powodów, by być podejrzliwym, prawda? I jak już padło wyżej - przesłuchanie, to nie to samo, co torturowanie kogoś ze względów rasowych.

wito_filmweb

dokładnie.

Autoniacs_pl

Ok, dzięki za odpowiedź, bo nie wiedziałam o co chodzi.

ocenił(a) serial na 10
Autoniacs_pl

Polecam doedukować się w kwestiach tzw. rasizmu kulturowego i dlaczego coś takiego jak reverse racism ( teoretyczny rasizm skierowany wobec białych) nie istnieje i nie ma para istnieć w obecnym układzie sił.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 1
Astrin

Jeden to i tak za dużo, dla tego szrota.

ocenił(a) serial na 9
Astrin

Jak bardzo trzeba mieć wyprany mózg, żeby widzieć propagandę tam gdzie jej nie ma...

wito_filmweb

Na razie po pierwszym odcinku mozna wysnuc takie przypuszczenie.

wito_filmweb

Mam wrażenie, że oglądasz jedynie poruszające sie postacie na ekranie i to Ci wystarczy...

ocenił(a) serial na 10
Astrin

Ja dałem dałem trzy gwiazdki, ale tylko za obsadę, zdjęcia i montaż bo fabuła to jakieś koszmarne nieporozumienie, serial produkcji HBO a wygląda jakby pisali go troglodyci ze stacji CW (ci od Arrowverse) albo najgorszy sort scenarzystów Netflixa odpowiedzialnych za takie wielkopomne dzieła jak "Another Life", "Black Lighting" i "Mgła". Ze wszystkich możliwych kombinacji alternatywnych rzeczywistości musieli wybrać konflikt rasowy. Tylko dlaczego ten serial nazwali Watchmen? Jak się ma ten serial do wielkiego komiksu Alana Moore i świetnego filmu Snydera? Żeby jeszcze tak jak w "Grze o tron" przedstawić uczciwie dwie strony konfliktu, honorowych Starków i makiawelicznych Lanninsterów, dać widzowi szansę na zrozumienie racji obu stron. Tutaj dostajemy dzielna jednostkę zamaskowanych gliniarzy i bezwzględnych rasistów-terrorystów wykrzykujących wyświechtane nacjonalistyczne hasełka. Jakie to jest strasznie płaskie, płytkie i tandetne. Oglądam dalej ale z ciężkim bólem. Jak nie nastąpi jakaś wolta fabularną raczej do końca nie wytrzymam.

ocenił(a) serial na 9
killer83_2

"Ze wszystkich możliwych kombinacji alternatywnych rzeczywistości musieli wybrać konflikt rasowy" - a dlaczego nie?

"dlaczego ten serial nazwali Watchmen? Jak się ma ten serial do wielkiego komiksu Alana Moore i świetnego filmu Snydera" - ma się tak, że rozgrywa się w tym samym uniwersum, poszerza je i odnosi się do aktualnych niepokojów społecznych. Kiedyś mieliśmy zagrożenie wojną nuklearną, dziś boimy się obcych, uchodźców i czarnoskórych. W przeciwieństwie do Snydera, Lindelof nie żeruje bezczelnie na twórczości Moore'a tylko tworzy własną, zupełnie oryginalną opowieść, nie przecząc jednocześnie przesłaniu pierwowzoru. Snyder swoim filmem udowodnił tylko jak wielkim jest ignorantem i jak bardzo w dupie ma to co Moore chciał powiedzieć. Nie interesuje go treść i bohaterowie, tylko ładne obrazki w slow-motion i super cool sceny walki rodem z dzisiejszego Marvela (przy czym Marvel jest uczciwy i nie pretenduje do miana wielkiego, ambitnego kina)

"Żeby jeszcze tak jak w "Grze o tron" przedstawić uczciwie dwie strony konfliktu, honorowych Starków i makiawelicznych Lanninsterów" - no właśnie Lindelofa nie interesuje ten binarny podział źli-dobrzy, u niego wszystko jest w odcieniach szarości i tak samo będzie w Watchmen.

ocenił(a) serial na 10
wito_filmweb

Grupa Roschacha jest przedstawiona na razie jednoznacznie jako ci źli bezwzględni rasiści nacjonaliści więc o jakich odcieniach szarości mówisz? To mnie najbardziej irytuje, że nikt nie potrafi przedstawić racji takich ludzi nawet jeśli się z nimi nie zgadza tylko idzie po najmniejszej linii oporu i wciska w usta komunały typu "Odzyskamy nasz kraj". Nie tak się tworzy wybitne dzieła.

ocenił(a) serial na 8
killer83_2

Dlatego nie należy oceniać serialu po jednym odcinku.

killer83_2

Po linii najmniejszego oporu.

ocenił(a) serial na 8
killer83_2

oceniłeś serial po jednym odcinku. Grę o Tron też tak samo potraktowałeś?

Astrin

Wczoraj dopiero obejrzałem pierwszy odcinek i według mnie jest dobrze. Podobał mi się ten cały prolog z 1921 roku, sporo odniesień do filmu i komiksu (jest Redford), ciekawi bohaterowie, choć nie pokochałem ich jeszcze (nie mówcie że Don Johnson tylko tyle zagrał). Naprawdę niezła historia się szykuje i intryga, oby tylko znów nie to samo co w filmie/komiksie. Widać, w każdym razie w pierwszy epizodzie rozmach, no i klimat, choć inny niż w filmie. Podobała mi się ta cała "krowia rzeź". Co mi nie podeszło to cała ta sprawa z szeryfem czyli Judd'em Crawford, takie to naciągane. Facet mówi żonie że jedzie do szpitala i weźmie jednego ze swoich chłopców dla ochrony, po czym wybiera się w podróż sam, i wiecie jak to się skończyło. No i te maski, no niby wiadomo po co je noszą ale jakoś to grubymi nićmi szyte. Niezłe plenery i zdjęcia. Trochę za dużo też, tej całej walki o równouprawnienie, no cóż ale taka aktualnie moda na Świecie panuje. Jeszcze dorzucą pewnie wątki LGBT, walkę z plastikiem, pedofilią wśród księży i niskie pensje dla nauczycieli.

Jak dla mnie bez szału ale czekam na kolejny odcinek 4,2/6

patryks83

Ja oceniam nizej czyli na 3.380/10

ocenił(a) serial na 1
patryks83

jak dla mnie to na ten moment bohaterowie to papierowe wydmuszki nudziarze, a i historia niezbyt ciekawa

ocenił(a) serial na 9
patryks83

recenzenci, którzy dostali screenery twierdzą, że pierwsze 4 odcinki to takie rozstawienie pionków na planszy i narracje z perspektywy różnych bohaterów, a dopiero odcinek 5. i 6. to już mocne zawiązywanie akcji gdzie wszystko zaczyna składać się w spójną całość. Kwestia noszenia masek też ma się wyjaśnić.

Astrin

Przez takich ludzi produkcje wysokiej jakości są często pomijane przez daną grupę odbiorców, a szkoda. Mam zupełnie odwrotną opinię nt. serialu (mimo, że również jestem fanem dzieła Moora) który jest -jak to sam stwierdził autor- remixem fabularnym wydarzeń z komiksu, a róźnice między naszym światem, a tym tym serialowym są nienatrętne, ale jednak znaczące i zauważalne. Problemy społeczne czy proceduralne budowały się na zupełnie innym poziomie, a różnice technologiczne jak brak komórek, internetu czy dziwne pojazdy od razu rzucają się w oczy. PK Dick by się nie powstydził :) Polecam oglądać na dużym ekranie i z porządnym nagłośnieniem, montaż dźwięku i ost to majstersztyk. Fabularnie zostaliśmy w pilocie zaledwie "pogilgotani", celowo, więc nie rozumiem jak można podejmować ten temat. Układanka zapewne zacznie się zazębiać w okolicach 5, 6 odcinka. Pozdrawiam

perlalei

No właśnie, nie przeszkadza to jednak wrażliwym na "poprawność polityczną" widzom oceniać serial na poziomie "szrota" po obejrzeniu pierwszego odcinka. Tymczasem rasizm to nie wydumany problem, co widać w opiniach o tym serialu.

Leszek_Celer

ot i co.

ocenił(a) serial na 2
perlalei

Racja ze rasizm to nie wydumany problem, widac to najlepiej po pierwszych 20 minutach pilota gdzie kazda postac mozna bez problemu umiescic na osi dobro - zlo jedynie pod wzgledem koloru skory. Lacznie z dziecmi.

Ja wiem ze taki Zeitgeist i sie tego nie zauwaza, ale bedziemy kiedys na to patrzec jak na kino Goebbelsowskie :)

Vash

kto "my" ? :) upraszczając - biali tłuką czarnych jak to miało miejsce niejednokrotnie w historii, natomiast zauważyłem przez 20 minut pilota również, że wśród stróżów prawa są biali nierasiści :)

Astrin

wystawianie oceny serialowi po pierwszym odcinku sprawia, że za grosz nie jesteś wiarygodny, tylko uprzedzony.

Astrin

Dobrze jednak znać kontekst tego serialu, który NIE JEST ekranizacją komiksu, a skupia się na wydarzeniach dłuuuugo po wydarzeniach w obrazkowym pierwowzorze.
https://www.youtube.com/watch?v=CdCb-dy7KoE

Astrin

Watchmen jako film to najlepszy film o superbohaterach jaki powstał chyba. Ale to co zrobili z serialem to normalnie masakra. Jak jest dno szamba to ten serial puka od spodu.

ocenił(a) serial na 10
Astrin

I bardzo dobrze, stay pressed.

ocenił(a) serial na 2
Astrin

Ja już naprawdę rzygam poprawnością polityczną. Jakim cudem takie twory zarabiają pieniądze? Jesteśmy dzisiaj skazani, na tego typu produkcje?

ocenił(a) serial na 8
Astrin

Mi tam sie podoba

marcin_lendzion

cholerny millenials

kadim_filmweb

Ok, boomer

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem