PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119350}
5,5 31 tys. ocen
5,5 10 1 30971
3,7 10 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Obejrzałem właśnie cały pierwszy sezon Wiedźmina na Netflixie. Patrząc na niego mając w głowie obraz naszego wiedźmina, to obiektywnie stwierdzam, że jak na tamte czasy i budżet wcale nie był to zły serial. Wręcz przeciwnie, porównując konkretne wydarzenia typu rzeź w Blaviken, czy polowanie na smoka (oczywiście nasz smok tragedia, ale oni również się nie popisali) w przypadku rodzimego serialu wypada to dużo lepiej. Lepsze dialogi, klimat, muzyka oraz zdecydowanie bardziej pasujące, swojskie pejzaże (chociażby Dolina Kwiatów). Oczywiście serial nie jest pozbawiony oczywistych wad i pewnie mam do niego sentyment z dzieciństwa (rocznik 91), ale mimo wszystko przyjemnie się do niego wraca w przeciwieństwie do nowego serialu, który w sumie obejrzałem raz (z lekkim przymuszeniem) i nie mam ochoty do niego wracać. Sumując stwierdzam, że po rozczarowaniu zagraniczną superprodukcją, nasz serial jest jak wino, im więcej lat upływa tym nabiera klimatu i przyjemnie co jakiś czas do niego wrócić.