i ma własne zdanie.Oto one.Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza jednym są reżyser drugim fani.Po sukcesach Ogniem i Mieczem oraz Pana Tadeusza wiadomym było,że polska kinematografia spojrzy w kierunku popularnej książki fantazy,a mianowicie siągnie do Wiedźmina.Książka Andrzeja Sapkowskiego cieszyła się i cieszy ogromną popularnością przewyższającą trylogię Władcy Pierścieni i sagę o Harrym Potterze.Próbom i przymiarkom nie było końca.Po kłótniach i burzliwych dyskusjach zdecydowano się,że reżyserią zajmie się Marek Brodzki,a za scenariusz odpowiadać będzie Michał Szczerbic.Po upływie kilku lat i porażce kinowej wersji jak i nieco lepszego serialu trzeba ocenić realistycznie wizualną wersje przygód Geralta z Rivi.Historia o białowłosym wiedzminie walczącym z potworami i jego ludzkich odruchach oraz miłości do pięknej czarodziejki Yennefer obiegła świat cichym jękiem rozpaczy,a na ustach milionów Polaków widniał napis czas pogardy.Wielkie rozczarowanie przeroziło się w wielką gorycz i żal.Wytykano dosłownie wszystko:aktorów,kostiumy,krajobrazy,efekty,fabułę.Jednak po pewnym czasie pojawiały się też opinie podnoszące notowania tej produkcji.Ja sam byłem krytycznie nastowiony do tego serialu i na wielu forach,filmwebie,stopklatce i youtube pod różnymi nickami krytykowałem i nie zostawiałem suchej nitki na tej marnej imitacji z pod prozy Asa.Po upływie kilku lat zmieniłem nieco zdanie.Doceniłem przede wszystkim dobrą grę Michała Żebrowskiego,Zbigniewa Zamachowskiego i przepiękną muzykę Grzegorza Ciechowskiego.Tak więc z czystym sumieniem wystawiam pozytywna opinię.Po dłuższym odstępie czasu oraz po pierwszym przebrnięciu emocjonalnym ciesząc się jednocześnie z gry mogę podnieść nieco notowania polskiej produkcji Wiedzmin.Pozdrawiam fanów Andrzeja Sapkowskiego.