PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119350}
5,5 31 tys. ocen
5,5 10 1 30974
3,7 10 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

tylko ze znacznie mniejszym rozmachem

ocenił(a) serial na 7
Tuchaj bej

Polska - mój błąd

A np. wątek z masakrą cintryjską. Idealnie by się wpasował, ale funduszy musiało zabraknąć

ocenił(a) serial na 5
Tuchaj bej

Chyba sobie raczysz żartować.

ocenił(a) serial na 7
pionas666

dlaczego? Jest świat fantasty (trochę mroczny)

widz sympatyzuje(sympatyzowałby) z postaciami, którym później się obrywa

tona intryg (10 kilogramów w serialu)

jedyna różnica to kwestia budżetu - mniejszy nie pozwala oddać wszystkiego, we właściwych szczegółach

ocenił(a) serial na 5
Tuchaj bej

Jeśli chodzi Ci o książkę to jak najbardziej się zgodzę. Są to mroczne światy fantasy (sam jestem fanem sagi o Wiedźminie) ale jeśli miałeś na myśli ekranizację... sorry nie ta liga. "Gra o Tron" jest wysokobudżetowym kasowym hitem, "Wiedźmin"
Szczerbica to tandetne filmidło nadające się do emisji w TV Puls pomiędzy "Rekinowężem 10" a "Atakiem Zółwiopszczół 12" (tyczy się to też serialu z Żebrowskim).

ocenił(a) serial na 5
Tuchaj bej

Ja bym się przychylił do tezy, że Pieśń Ognia i Lodu to taki amerykański Wiedźmin ze względu na to, że Sapkowski wyprzedził Martina o pięć lat z wydaniem książki. :P

ocenił(a) serial na 7
Zbik2005

może - kiedyś wiedźmak będzie miał swój renesans.

Tuchaj bej

A ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę.

"Pieśni Lodu i Ognia" to tak naprawdę polityczny thriller, w którym fantasy stanowi raczej smaczek niż zasadniczą część.

Z kolei "Wiedźmin" to typowa przygodowa powieść fantasy. Nawet ten motyw rycerskiego eposu, który wg niektórych fantasy definiuje, jest tu obecny.

Chociaż zgadzam się, że światy są bardzo podobne. Polityka z PLiO i przygoda z W mogłyby spokojnie się w jednej całości znaleźć.

Tuchaj bej

Wiedźmin, mam na myśli również pierwowzór literacki, zwany być może, Szanownego Pana metaforę zastosowawszy, Pleśnią Kału i Stolca. Pozdrawiam serdecznie.