PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196605
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

3/10

ocenił(a) serial na 3

Jest źle. Wiedźmin chyba jest obciążony klątwą. Każde wyjście poza książkę powoduję że realizatorzy uruchamiają swoją radosną twórczość i tak zmieniają historię że ze świetnego materiału wyjściowego robią jakiegoś potworka. Gdyby te zmiany ulepszały historię byłoby ok ale one ją totalnie psują. Osoby które czytały książkę widząc ta radosną twórczość są zawiedzione zmianami w fabule, osoby które grały w grę są zawiedzione brakiem humoru w serialu, osoby które ani nie czytały ani nie grały mogą się pogubić w fabule, która jest taka sobie. Serial nigdy by nie powstał gdyby nie bardzo dobra gra. Gra była bardzo dobra bo czerpała garściami z bardzo dobrych książek Sapkowskiego. Niestety serial postanowił nie czerpać garściami a tylko małą łyżeczką i efekty widać. Moim zdaniem gdyby ta produkcja powstała w taki sposób, a gra komputerowa by nie istniała - to jej pierwszy sezon byłby ostatnim. Mam nadzieję że za kolejne 18 lat powstanie kolejna ekranizacja która wiernie zekranizuje książki Sapkowskiego i w końcu ta saga zyska godną jej ekranizację.

Czy warto zobaczyć na małym ekranie - można ale naprawdę głowy nie urywa (a potencjał na to był).

balto14

Też mi się wydaję że gdyby nie gra to już byśmy się żegnali z Wiedźminem albo serial by nie powstał. Oby smrodu CDPR nie narobili.
Mamy 6 opowiadań i Głos rosądku. Czy nie można by zrobić 7 jakiś 70 min odcinków? Można. Ale po co. Niestety serial będzie tracił na jakości jak będzie pomijał takie rzeczy jak dialogi czy pewne detale które decydują o końcowym efekcie. Trzeba liczyć na cud że włodarze Netflixa zobaczą po ocenach że jest chujnia i odsuną panią showrunner od tego, a więcej dadzą Tomkowi Bagińskiemu.

ocenił(a) serial na 3
BlackPiterback

Jest mała na to nadzieja ale szkody w fabule wyrządzone w pierwszej serii są już nie do naprawienia. Może trzecią serię faktycznie poprowadzi ktoś inny, pytanie tylko czy wtedy do serialu wrócą te osoby które zraziła pierwsza seria a nie odejdą te którym taka forma serialu odpowiada. Pożyjemy zobaczymy, ja po zobaczeniu tych 8 odcinków czuję się jak po zobaczeniu "Ostatniego Jedi" i nie czekam z utęsknieniem na kontynuację. Co gorsza (a nie sądziłem że to nastąpi) sam już nie wiem która realizacja była gorsza ta z 2002 czy z 2019. Im dłużej myślę tym bardziej w tej klasyfikacji wygrywa ta z 2019. Ehhhhh.....

balto14

Nie ma co porównywać. Budżet, podejście. Na tyle co się starali nie jest to złe. Smok,strzyga,diaboł wyszedł lepiej.Chodzi o fabułę. Chociaż smok stary jak się popatrzy na tego.