PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196605
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

...... nie wykastrowało mózgu i zrobił fantasy na podstawie znanej książki nie rozpieprzając oryginału. Nie ma tam "czarnych" elfów. Nie ma żadnych abstrakcyjnych dziwactw wbrew oryginałowi.
I nie pojawiał się żaden przygłup, który brałby się za desperackie tłumaczenie "eee tam, to powieść FANTASY, wymyślona, więc możemy sobie wymyślić elfy jakie chcemy".

Przecież to nie było aż tak dawno (?) Czyli ten amok, żeby rozpieprzać wszystko jest naprawdę od niedawna...

Amerykanie mają chyba taki, wieczny żal że te rycerskie czasy, zamki, smoki, zbroje, miecze, to wszystko ich zupełnie NIE DOTYCZY. Są z tego wykluczeni. Są poza nawiasem. Nigdy nie było i nie będzie amerykańskiego rycerza :)
Oglądali i znają te historie o Robin Hoodzie, Ivenhoe, Królu Arturze i wiedzą, że to ich ZUPEŁNIE NIGDY NIE DOTYCZYŁO I NIE BĘDZIE DOTYCZYĆ. Bo gdy te historie się działy oni po prostu... nie istnieli.

To trochę taki sam żal jak europejczycy i łesterny :) Żaden Europejczyk NIGDY nie był kowbojem, szeryfem, rewolwerowcem :) A to przecież takie fajne, bohaterskie postacie :)

i tak jak komicznie i karykaturalnie wyglądały niemieckie łesterny :D Gdzie za Indian (te Winetou czy jakieś Schutterlandy) robili przebranic Niemcy z pomalowanymi 'pastą do butów' twarzami :)
tak teraz KOMICZNIE I KARYKATURALNIE wygląda gdy wchodzi wielki rycerz w ślniącej, srebrnej zbroi i... z czarną skórą :)

To wygląda tak komicznie jak zobaczyć żyrafę na Antarktydzie :D Albo strusia biegającego obok triceratopsa :D

rhotax

WP może i tak, już z Hobbitem to trochę mieli mu za złe że z jednej książki robi 3 filmy i jeszcze dodaje postacie co ich tam być nie mogło bo niby jakieś rękopisy samego Tolkiena miał.

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Nie wydaje mi się, żeby Tauriel była z rękopisów Tolkiena...

LadyLannister

Nie wiem, już nie pamiętam tych teorii co wtedy pisali.

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Hah, może to jakiś sarkastyczny sucharek był swego czasu? Tak jak dzisiaj, by wrócić do wiedźminowskiego wątku, mroczne elfy? Xd

LadyLannister

Może, dla mnie Dara nic nie wprowadził, podobnie Tauriel w Hobbicie. Obie postacie dodano w jakimś celu, pytanie po co i czy faktycznie było to potrzebne.

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Osobiście byłam naprawdę zaskoczona, że to elf! Może to był powód wprowadzenia takiej właśnie jego postaci. A że w ogóle się taka postać pojawiła, to pewnie, żeby Ciri miała do kogo mówić i z kim dzielić się rękawiczką. Żeby dało się pokazać, co myśli i że jest miła bez robienia jej wariatką mówiącą do siebie czy konia.
No także ogólnie znajduję go sensowniejszą postacią niż Tauriel, w której podobają mi się jedynie jej włosy xd

BlackPiterback

Tauriel dodano, bo Hobbit miał za mało kobiecych postaci. Zauważ, że w książce praktycznie nie ma kobiet. Więc wprowadzono Galadrielę i Tauriel, żeby były jakąś przeciwwagą dla męskich charakterów. Tym bardziej, że Legolas z Tauriel tworzą całkiem udany ekranowy duet.

ocenił(a) serial na 8
rhotax

Bez przesady, wiele mogę zarzucić temu serialowi, głównie pominięcie kilku fajnych historii, ale nie czarnych aktorów. Zresztą nawet nie uważam, że było tego strasznie dużo, i że pokazanie ich było nielogiczne. Pokazano tak raptem driady, kilku czarodziei, co nawet trochę pasowało. Nie było czarnej arystokracji, żadnych królów czy lordów. Jeden rycerz cię tak zbulwersował?