PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197764
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Jaskier

ocenił(a) serial na 4

Strasznie mi przeszkadza Jaskier, a raczej jego pieśni, które nijak nie pasują do klimatu średniowiecznego fantasy... Takie są no... Mocno żenujące w mojej opinii.

Heluteg

Tu się zgodzę. Jaskier to kolejna po Yennefer źle dobrana postać względem książki.

ocenił(a) serial na 4
Raphaelus

Ja myślę, że to jest źle zrobiona postać ogólnie, a nie tylko względem książki :')

Heluteg

A Murzyni?

ocenił(a) serial na 4
kojos

Ciesz się Pan, że Ciri i Jaskier są biali, bo to przecież nie było takie oczywiste, że będą :'D

ocenił(a) serial na 2
Heluteg

Właściwie to Jaskier mógłby być czarny :)

ocenił(a) serial na 4
GunMeat

O, dość niepopularna opinia zdaje się

GunMeat

Nie jest zły Jaskier, mógł przecież być czarny i rapować XD

ocenił(a) serial na 2
mallutka

Moim zdaniem Jaskier jest beznadziejny - czarny raper byłby lepszy w tej roli.

ocenił(a) serial na 10
kojos

co z tego ze murzyni jak gadaja normalnie po polsku niczym mickiewicz jakis albo slowacki. To chbyba dobrze ze sprowadzili murzynów i nauczyli ich polskiego, albo samych dialogów w kazdym razie mowia po polsku wiec w czym problem

ocenił(a) serial na 1
pierdantes

Ale wiesz dziecko, że to się nazywa dubbing? Zaprawdę, dzieci poniżej 21 roku życia nie powinny mieć prawa udzielać się na publicznych forach.

ocenił(a) serial na 10
Galenar

a ty masz pewnie 21 albo 22 lata i czujesz sie juz stray i doświadczony xD No jest tam dubing owszem, ale angielski , ale po co bedąc w polsce ogladając polski serial wlaczac angielski dubing?

ocenił(a) serial na 4
pierdantes

Polski dubbing też istnieje. wiem, bo oglądałam.

ocenił(a) serial na 10
singri

po co mieliby dubbingować po polsku, skoro aktorzy mówią po polsku? NAwet murzyni mówią piękna polszczyzna niczym mickiewicz albo sslowacki. Widac rze sie przygotowali porzadnie

ocenił(a) serial na 8
pierdantes

pierdantes ty to w ogóle wiesz, o czym mówisz? Serial jest zagraniczny, nikt tam po polsku nie mówi. Dubbing polski jak najbardziej jest, wiedźmina dubbinguje przecież p. Żebrowski. Albo ci się seriale pomyliły, albo chyba nie trybisz co to jest dubbing.

ocenił(a) serial na 10
Nergleth

to chyba ty nie trybisz serial jest polski gra w nim Żebrowski tylko go podrajcowali komputerowo. jest o tym osobny wątek na FW nawet.
Aktorzy mówią po polsku, a ze to produkcja netflixa to dołożyli tez angielski duubing zeby amerykany nie musiały czytać a u nich nie ma czego takiego jak lektor.. tu masz ten watek poczytaj sobie:
https://www.filmweb.pl/serial/Wiedźmin-2019-724464/discussion/DOBRE+BO+POLSKIE,3 133476

ocenił(a) serial na 8
pierdantes

O matulu, przeczytałem Twoje posty i albo jesteś bardzo dobrym trollem, albo masz 5 lat, albo jesteś tak bezdennie głupi, że mi grabie opadły do podłogi. Celuję raczej w trolla, bo przeciętny debil nie wymyśliłby takiego numeru :P

ocenił(a) serial na 3
pierdantes

kocham Cię

ocenił(a) serial na 3
Heluteg

Najgorsze, że Jaskier jest wzorowany na Ośle ze Shreka.
Skąd tak w ogóle Jaskier wiedział kim jest Geralt? Z tego co kojarzę to wiedźmin był znany głównie z pieśni Jaskra.

ocenił(a) serial na 4
kalitan

Rzeczywiście. Jaskier Osioł a Geralt Shrek... I see no difference.

ocenił(a) serial na 7
kalitan

Fama z Blaviken wyprzedzała Geralta.

Heluteg

amerykanie g... wiedzą o okresie średniowiecza dlatego ten serial wyszedł jak wyszedł

cowiekmaupa

No tak, w końcu te średniowieczne kikimory inaczej wyglądały... szkoda, że inkwizycja spaliła wszystkich wiedźminów...

ocenił(a) serial na 2
gregohry

Może nie wiesz, ale jest to fantasy oparte na pseudo średniowieczu i wczesnej nowożytności.

ocenił(a) serial na 5
Dulk9

GOT miało miejsce w pseudostedniowiwczu i pierwsze sezony wyszły genialnie. A tutaj idealne stylówki, czyste wdzianka... jak u Herkulesa i Xeny

ocenił(a) serial na 4
Karina_kaszmir

Stregobor miał trochę upapraną szatę w pierwszym albo drugim odcinku :-D No ale tak, mnie też te kostiumy nie przypadły do gustu. Wyglądają sztucznie. Zwłaszcza elfy.

ocenił(a) serial na 8
Karina_kaszmir

Karina_kaszmir wszystkie sezony GOT wyszły idealnie, poza tą większą częścią, której nie dało się oglądać, bo 10 odcinków było przegadane i przenudzone. Może z tych wszystkich sezonów ze 4 sezony były naprawdę dobre. Reszta jechała na opinii.

Dulk9

Pseudośredniowiecze? Śwuat wiedźmina czerpie np. z bestiariysza słowiańskiego, ALE TO NIE JEST ŚREDNIOWIECZE, nawet pseudo. To jest osobne uniwersum. Równie dobrze możesz powiedzieć że gwiezdne wojny to pseudośtedniowiecze, bo przecież rycerze, miecze, stroje zakonu jedi, zbroje...

ocenił(a) serial na 4
gregohry

Przecież wiemy, że to nie jest Średniowiecze... Ogarniamy, że w Średniowieczu nie było magii, wiedźminów i strzyg. Serio. Ogarniamy. Co nie zmienia faktu, że Wiedźmin jest typem fantastyki, który ze średniowiecza czerpie często i gęsto. Od tych nieszczęsnych rycerzy zaczynając, poprzez całą konstrukcję społeczeństwa (chłopi, mieszczaństwo, królowie itp.), na walkach mieczem, łukiem, kuszą, popylaniu na koniu kończąc. I nie ma w tym nic złego, bo fantastyka zazwyczaj ogólnie czerpie z historii. Z różnych okresów, niekiedy je mieszając. A czerpanie z bestiariuszy i mitologii to już zupełnie inny temat.

Heluteg

Ano właśnie. Dlatego nie rozumiem zarzutu, że pieśni Jaskra nie pasują do tego świata, bo nie pasują do średniowiecza. Bodajże w Sezonie burz jest motyw "produkcji" zmutowanych potworów z przytwierdzonymi tabliczkami seryjnymi. Też nie pasuje do średniowiecza...

ocenił(a) serial na 4
gregohry

Ależ te pieśni brzmią jak z jakiegoś taniego musicalu... Zmutowane potwory z tabliczkami seryjnymi to ciekawe połączenie ze światem przedstawionym, a ten około pop daje efekt kiczowaty. To jest oczywiście moja opinia i nie trzeba jej podzielać.

ocenił(a) serial na 1
gregohry

Jak nie rozumiesz, to zrób film o marsjańskich jaskiniowcach i niech śpiewają disco polo. Też będzie fantasy.

Galenar

Jest taki fiom. John Carter :)

ocenił(a) serial na 4
Heluteg

Ja patrzę na to tak:

W Wiedźminie cywilizacja ludzka jest jeszcze przed:
Epoką odkryć geograficznych - Yarpen mówi Ciri że nikt nie wie, co jest za Wielkim Morzem i gdzieś tam jeszcze
Wynalezieniem broni palnej
Upowszechnieniem się nauki - sporo jest analfabetów, choć to akurat kiepskie kryterium...
Polowaniem na czarownice, które u nas zaczęło się mniej więcej równo z reformacją, trochę później

Za to mają:

Przyświątynne szkoły (bardzo podobne do szkół przyklasztornych)
Ustrój podobny do feudalnego
Prześladowania nieludzi jako żywo przypominają m.in. pogromy Żydów
Ballady, określane jako "pieśni o czynach", to stricte średniowieczna muzyka, nawet sposób ich wykonywania się zgadza - to były utwory do słuchania, a nie do tańczenia.

Pasuje to do średniowiecza. Jednak sporo jest też odniesień do innych epok, np. wams (Geralt zakłada go na ucztę zaręczynową Pavetty) to kaftan noszony w XVI i XVII wieku. Przesiedlenia Nilfgaardczyków po wojnie nie wiem czemu przypominają mi wypędzanie niemieckich osadników z Ziem Odzyskanych i byłych Prus Wschodnich. W sumie ciężko znaleźć tam fragment, który nie byłby odniesieniem.

Aha, a zdaje się w czwartym tomie jest taki fragment o wykopaliskach archeologicznych. Ekipa znajduje tubus w którym czytelnicy bez problemu rozpoznają bezcenny skarb Jaskra - tam trzymał swoje święte memuary (autobiografię znaczy). Padają tam słowa, że to niepowtarzalna okazja, żeby dowiedzieć się czegoś o literaturze tzw. "wieków ciemnych" czy jakoś tak. Tak się kiedyś mówiło na późne średniowiecze...

ocenił(a) serial na 6
Dulk9

Może nie wiesz, ale Sapkowski wyśmiewał się z takich jak ty już w latach 90.

ocenił(a) serial na 2
per333

Do czego pijesz? Chyba każdy odrobinę myślący wie, że taki jest setup. Władca Pierścieni, Gra o Tron, bajki na które się powołuje mają klimat pseudośredniowieczny i nowożytny też po części. Naprawdę trzeba to tłumaczyć? Rycerze, jazdy konne, królestwa, karczmy, zbroje, średniowieczne zabobony, nawiązania do historii i do bajek... jesteś aż tak tępy?
A Sapkowski może się śmiać, choć większość świata śmieje się z niego z oczywistych względów. No i co z tego?

ocenił(a) serial na 4
Dulk9

O właśnie.

Dulk9

Polecam wywiad z Sapkowskim w "Książki. Magazyn do Czytania". Cytuję: "Wiedźmin Geralt nosi wprawdzie całkiem "słowiańskie" imię, pobrzmiewają "słowiańskie" nuty w ono- i toponomastyce. Jest leszy i kikimora - ale jest też Andersenowska syrenka i Bestia wzięta od Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Wypada jeszcze raz powtórzyć: cykl o wiedźminie to fantasy klasyczna i kanoniczna, słowiańskości w niej, jak rzekł Wokulski Starskiemu, tyle, co trucizny w zapałce."

ocenił(a) serial na 2
gregohry

A gdzie ja mówiłem coś o słowiańskości? Nigdy w życiu nie wspominałem o tym.

ocenił(a) serial na 4
cowiekmaupa

No to jednak jest fantasy, nie serial historyczny, więc na średniowieczu to jest ono jedynie wzorowane. Dlatego narzekam tylko na piosenki, które wybitnie nie pasują.

ocenił(a) serial na 3
Heluteg

Zamachowski i muzyka Ciechowskiego to było coś. Nie ma nawet porównania.

ocenił(a) serial na 4
sebogothic

Ja akurat za tą ścieżką dźwiękową nie przepadam. Myślę, że wielu ludzi podziela mój pogląd na tę kwestię, ale ja sądzę, że muzyka Percivala to byłoby coś.

ocenił(a) serial na 2
Heluteg

No tak, ale muzyka w serialu netflixa też nie powala. Takie ot zwykłe tło...
Soundtrack do Dzikiego Gonu i kontynuacji, są niesamowite i to jest w ogóle inna półka twórczości.

ocenił(a) serial na 4
Scrach

Zgodzę się, że nie powala

ocenił(a) serial na 1
Heluteg

Ja akurat lubię jedną i drugą (do starego Wiedźmina i do gier), natomiast na od Netlixa to jest jakaś masakra. Ciągła kakafonia, byleby tylko nawalać bez chwili przerwy.

ocenił(a) serial na 5
sebogothic

Zgadza się, to był zupełnie inny poziom i styl.

ocenił(a) serial na 5
Heluteg

Postać jaskra mi się podoba, jest wesołą przerwą w serialu ale jego piosenki...

ocenił(a) serial na 4
Karina_kaszmir

Te piosenki są jak z jakiegoś taniego musicalu :') Czekam aż wszyscy zaczną synchronicznie tańczyć.

ocenił(a) serial na 2
Heluteg

Jaskier masakryczny, źle dobrany, źle napisana postać, no i nie umie śpiewać. Ale Triss Merigold i Yennefer też uważam fatalnie dobrane. Za to byłem mile zaskoczony Geraltem, bo spodziewałem się entuzjastycznego Herkulesa, a rzeczywiście wyszedł burkliwy Geralt. Mógłby się tylko trochę mniej uśmiechać...

ocenił(a) serial na 4
Scrach

Nie skończyłam jeszcze oglądać tych ośmiu odcinków, toteż może moja opinia w tej materii się zmieni, ale póki co mi się ten Geralt nie podoba. Ot, tylko się marszczy i krzywi, zero charakteru. Aaaale może potem się zrobi lepiej.

ocenił(a) serial na 2
Heluteg

Jest mało paskudny jak na Wiedźmina, aczkolwiek całkiem bliski opisom z książki. Oczywiście w sadze ta postać trochę ewoluuje. Zobaczymy...