PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 197394
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Jaskier

ocenił(a) serial na 4

Strasznie mi przeszkadza Jaskier, a raczej jego pieśni, które nijak nie pasują do klimatu średniowiecznego fantasy... Takie są no... Mocno żenujące w mojej opinii.

ocenił(a) serial na 4
Scrach

Poczekamy - zobaczymy

ocenił(a) serial na 3
Heluteg

e tam, Jaskier jest akurat calkiem spoko. Dobrze dobrany aktor, do tego toss a coin for a witcher to idealny kawalek, wpada w ucho.

ocenił(a) serial na 4
FanArtZone

No to się tu nie zgadzamy, ja byłam nim właśnie zniesmaczona. Ale szanuję Twoją opinię i miłego wieczorku życzę.

Heluteg

Ja po pierwszym usłyszeniu tego kawałka też jakoś nie byłem nim zachwycony, z ciekawości przełączyłem sobie na polski dubbing (w którym co ciekawe mówią/śpiewają czasem zupełnie co innego niż w wersji angielskiej i polskimi napisami) i po kilku razach ten kawałek zaczął mi się podobać, teraz myślę że jest zarąbisty...

ocenił(a) serial na 4
brzez

Nie słuchałam w polskiej wersji, ale posłucham na pewno (:

ocenił(a) serial na 5
Heluteg

Nie da sie na n iego patrzeć. Straszny syf, niszczy każdą scene w której sie pojawi.

ocenił(a) serial na 1
Heluteg

Też się zgodzę, zrobili z Jaskra jakiegoś irytującego lalusia... Patrzeć na to nie mogę, już autentycznie Zamachowski lepiej oddawał tą postać. Natomiast gra aktorska Henrego Cavilla jak dla mnie na pozytyw chociaż brakuje w nim takiego sarkazmu które miał Żebrowski ale i tak lepiej niż się spodziewałem, trochę kołek w dupie zbyt widoczny ale poważna strona Geralta jest odegrana perfekcyjnie.

Najbardziej mnie boli jednak fabuła mocno odstająca chronologicznie od książki...

ocenił(a) serial na 4
SlaviPL

Hmmm... Ładnie to określiłeś/aś. W sumie całkiem spoko ten Geralt, ale kołek w dupie jest.

No i idzie się w tej chronologii pogubić trochę.

ocenił(a) serial na 3
SlaviPL

przeciez Jaskier wlasnie byl takim irytujacym lalusiem, kobieciarzem z tendencja do ciaglego wpadania w klopoty...

ocenił(a) serial na 3
FanArtZone

Dokładnie, chociaż muszę przyznać, że serialowy Jaskier jest aż za nadto przerysowany i trochę przesadnie pepla bez sensu. Aczkolwiek ogólnie nie jest aż tak źle w porównaniu z innymi rzeczami, które mi się nie podobały w tej adaptacji. Bardzo mi się podoba, że mówią na niego Jaskier nie Dandelion.

ocenił(a) serial na 1
SlaviPL

Niestety co do Cavilla nie mogę się zgodzić - koleś gra jak drewno. Co chwila jakieś pomruki i stęki i od czasu do czasu jakieś słowo powiedziane z miną, jakby miał permanente zatwardzenie. Do tego ten głos i ogólna postawa ala Vin "AlphaMale" Diesel. Jeśli ktoś musi udawać twardziela, to nim po prostu nie jest. Już pomijam fakt, jak sztucznie i żenuąco to wygląda. Żebrowski miał chociaż trochę luzu i był bardziej naturalny i wiarygodny.

ocenił(a) serial na 2
SlaviPL

Cavila akurat bym się nie czepiał. Jest on fanem książek, i na pewno starał się jak tylko mógł żeby wyciągnąć ten kiepski scenariusz. Widocznie tak sobie wyobrażał Geralta... Ale co do jaskra to 100% racji, Zamachowski zagrał 2 razy lepiej.

ocenił(a) serial na 1
Heluteg

Ten Jaskier to jakiś wiejski pedałek :)

Heluteg

A mnie się akurat postać jaskra po obejrzeniu drugiego odcinka spodobała. Na początku wydawało się, że będzie irytujący ale po tym jak zaśpiewał piosenkę na końcu to bardzo pozytywnie (w wersji angielskiej- następny odcinek obejrzę z dubbingiem).

ocenił(a) serial na 4
Haawkins_Gia

Ja obejrzałam pięć odcinków, także nie mogę się wypowiadać o całości. Nie podobają mi się właśnie piosenki Jaskra (sam Jaskier jest do przeżycia), a reszta nie jest taka zła.

ocenił(a) serial na 5
Heluteg

Mi tam jaskier w miarę pasuje razem z piosenkami, choć chyba jest bardziej ciapowaty i mniej lubiany niż w książce, ale jest śmieszniej i ciekawiej przez niego.

ocenił(a) serial na 4
ja_i

Jest elementem komicznym i niczym poza tym. No ale może masz rację, że jest ciekawiej dzięki temu.

ocenił(a) serial na 1
Heluteg

Nie jest ciekawiej. To tylko zaniża i tak już niski poziom całości, zamiast go podnosić. Każdy taki kiepski element składa się potem na kiepską całość. Wyobraź sobie, że zamiast tego jest ktoś, kto potrafi zagrać tę postać na poziomie takim, jak zrobił to zamachowski, a piosenki są dobre i wpasowują się w klimat - i od razu cała produkcja na tym zyskuje. A tak, zamiast tego mamy "comic relief" dla gimbazy.

ocenił(a) serial na 10
Heluteg

mi przeszkadza że oddychasz

ocenił(a) serial na 4
adus1131

Dziękuję ślicznie za ten pełen serdeczności komentarz na poziomie.

ocenił(a) serial na 1
Heluteg

Mam nadzieję że go uśmiercą jak myszowora

ocenił(a) serial na 9
Heluteg

Jaskier bardzo dobry. Co do muzyki... "Toss a coin to your witcher" nucę już od kilku dni :) Świetny utwór!

ocenił(a) serial na 1
Heluteg

Za chwilę pojawią się głosy, że ktoś znowu porównuje Wieśka do GoT ale pamiętacie jak w jednym z jej odcinków zaspiewał Ed Sheeran? Klasa sama w sobie. A netflixowi brakło albo pieniędzy albo serca do tej historii. A raczej i jednego i drugiego. Jak wiele osób, żałuję, że za Wieśka nie wzięło się hbo.

ocenił(a) serial na 6
Heluteg

Jaskier jest zbędną irytującą postacią. Jako bard mógłby chociaż ładnie śpiewać a nawet tego nie potrafi.

ocenił(a) serial na 5
Heluteg

Tu się zgodzę, że Jaskier zaniża strasznie ten serial. Zwłaszcza porównując do naszego Zamachowskiego który wg mnie był idealny w tej roli.

ocenił(a) serial na 9
Heluteg

Ja się nie zgodzę. Jak dla mnie te piosenki świetnie pasowały do Jaskra. Ale nie tylko do niego. Toss a Coin to your Witcher to świetna piosenka sama w sobie. A co do muzyki w grach... Nie twierdzę, że jest zła, bo jest rewelacyjna. Ale jak słyszę muzykę w przerywnikach filmowych, to brzmi to jakby ktoś w CDP dawał te kawałki przypadkowo. A piosenek Jaskra w polskim serialu nienawidzę.

ocenił(a) serial na 8
Heluteg

Ja akurat uważam że Jaksier jest bardzo dobrze zagrany i dobrze że pokazali inny rodzaj muzyki. Zawsze coś innego. A "Grosza daj wiedźminowi" to jest akurat hit

Heluteg

A mi sie bardzo Jaskier podoba, juz po samych zdjeciach przed premiera wydawal mi sie te trafiony w dziesiatke. Po pierwszym szoku przyzwyczailam sie tez do piosenek. A piosenka o corce rybaka spiewana w Cintrze to przeciez czyste zloto :D taka akurat przasna przyspiewka na wesela dla podpitych wujkow i ciotek, idealna :D

To fakt ze jest w zachowaniu i wygladzie bardzo angielski, a Toss a coin jest bardzo wspolczesne, ale po przyzwyczajeniu sie do konwencji bardzo mi sie to podoba. Chyba Jaskier to taka postac ktorej nie da sie nie lubi, czy to w ksiazkach czy w serialu. Nie spodobalo mi sie tylkk jak rozwiazali watek z elfami - w ksiazkach Jaskier chyba nie wspominal o nich zeby ludzie ich nie powybijali calkiem?

ocenił(a) serial na 5
Heluteg

Ten cwel niszczy każdy odcinek. Kto dobrał takiego k@wa aktora.

Heluteg

A mojm zdaniem po przyzwyczajeniu sie do konwencji w jakiej zostal zrobiony, serialowy Jaskier jest swietny. Nawet te piosenki dają radę, nie brzmia jakos bardzo wspolczesnie, a wpadaja w ucho, wspolczesny widz moze miec z nimi jakies polaczenie emocjonalne. O co raczej byloby trudno gdyby piesni zrobic w stylu np Johna Dowlanda.

Heluteg

Piosenka o Corce Rybaka spiewana na uczcie w Cintrze jest swietna i bardzo pasujaca do konwencji - taka Szla dzieweczka do laseczka wiedzminskiego swiata akurat dla pijanych wujkow na weselu :)