PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 199 tys. ocen
7,0 10 1 199497
5,4 65 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Witam wszystkich. Nie jestem typowym januszem przynajmniej staram się nim nie byc. Przeczytałem jedno książkę w polowie dlatego prosiłbym żeby ktoś mnie poprawił bądź rozjaśnił jakieś niescislosci. Rozumiem słabe efekty specjalne pożerają najwięcej kasy chociaż ten smok to masakra. Jedyna rola która mi się podoba to jest Geralt reszta odpada aż boję się jak będzie w przyszlosci. Kieruje te pytanie do ludzi którzy oceniają tą produkcję na dobra. Serio uważacie że jest to ładnie nakręcone? Pomijając fakt że obsada nie pasuje do siebie wg mnie to mam wrażenie że strasznie wątki są skrócone. Z tego co czytałem Sapkowski był przy produkcji i trochę mi się śmiać chce z tego jakim on jest hipokryta. Płakał ze szczęścia uradowany ohoho , a wielkie jakieś pretensje miał (nie wiem o co chodzi dokładnie ) do CDPROJECT RED że zrobili arcydzielo. Nie ukrywajmy że to dzięki nim Wiedźmin stał się popularny na skalę światową. Do czego dążę? A no do tego że nie porwał mnie ten serial, oglądając go miałem wrażenie że ktoś poszedł na latwizne, co ubolewam nad tym ponieważ w rezultacie zniszczyli cały potencjał Wiedzmina. Kto oglądał Gre o Tron ten wie jak łatwo zniszczyć potencjał serialu gdy idzie się na latwizne. Wydaje mi się że gdyby wszystko było starannie przygotowane maiłby szansę prześcignąć Grę o Tron. Skąd to wiem ? Wiedźmin 3 jest tym przykladem. Teraz mam tylko nadzieje że kiedyś CDPR zrobi kolejna część Wieśka w czasach Rzeźnika z Blavikien i pokaże światu po raz kolejny jak to się robi. PS ta zbroja nifgardu wygląda jak zmarszczone....
Naszyjnik Geralta dlaczego jest taki? Oczy?
Ogladalem serial z lektorem kilka razy usłyszałem inaczej przekształcone imiona np Emir zamiast Emhyr. To która wersja jest poprawna? :P

ocenił(a) serial na 1
Nagatto

Walić ten zryty serial, poczekaj 20 lat a może cos lepszego wyjdzie

ocenił(a) serial na 4
DenPosten

Hahaha krótko i na temat. Faktycznie jak to mówią do 3 razy sztuka. Może wyjdzie coś lepszeto, chociaż watpie. Śmieszy mnie tylko Sapkowski swoją hipokryzja.

Nagatto

Serial na dobry oceniają ci z małymi wymaganiami i ci zaszczuci ,,patrocii" co potem psioczą na innych za jechanie po serialu, że to typowe buractwo-polactwo-robactwo itp. Gry są dobrym przykładem że nie trzeba iść na ustępstwa, maja Amerykanie swoją kulturę - okey niech ją promują. Ale jeśli robią coś bardziej z naszego kręgu kulturowego czyli Europa Środkowo-Wschodnia, kultura Słowian,Germanów,Celtów itp to niech to będzie widać, niech to wybrzmiewa. Ja na przyszły rok może ogarnę lepszy sprzęt to sobie pogram z modami na ultra bo na razie tylko wysokie :P

ocenił(a) serial na 4
BlackPiterback

Zgadzam sie. Dużo lepszy byłby klimat. Co do Wieśka 3 ja grywam na konsoli. Nie chodzi mi zbytnio o grafikę ale sposób opowiedzenia historii,fabuły jest wciagajaca. Momentami porywa za serce, a serial ? Żenada

Nagatto

Nie no sama historia to cudo jest, ale jak popatrzysz na mody te graficzne to już wgóle cudo. Te wioseczki,Novigrad,Oxenfurt, Skelige, coś pięknego.

ocenił(a) serial na 8
Nagatto

To, czy coś się podoba, czy nie jest bardzo subiektywne. Ja przeczytałam wszystko i bardzo mi pasuje obsada. Wątki są skrócone bo to tylko na podstawie opowiadań, a nie sagi.

ocenił(a) serial na 4
Agatonik

Okej rozumiem, ale właśnie przez to zniszczyli potencjał serialu. Przeczytałaś książki to pewnie wiesz że przedstawili niektóre postacie do góry nogami.Calkiem inaczej jest w ksiazce a inna historia jest w serialu

Agatonik

Jakich opowiadań? Ile ich miałeś raptem w serialu? Mniejsze zło,granice możliwości,wiedźmin,ostatnie życzenie,na krańcu świata i trochę miks coś więcej z mieczem przeznaczenia, ale wszystko totalnie wypaczone i jeszcze brak kilku bardzo ważnych opowiadań wg mnie gdzie można lepiej poznać bohaterów jak np ,,Trochę poświęcenia" jak jest scena w której Jaskier uświadamia Geraltowi że ten nie jest wcale odmieńcem, że ma uczucia itp. Ah szkoda gadać tego jest mnóstwo co ominęli.

ocenił(a) serial na 8
BlackPiterback

Przecież to dopiero pierwszy sezon

ocenił(a) serial na 4
Agatonik

Niby pierwszy ale ile już pominięto :/

ocenił(a) serial na 1
Nagatto

Powiem krótko walic ten sryty serial i ich zrytych wykonawców !

ocenił(a) serial na 3
Agatonik

no dobra - pierwszy sezon pierwszym sezonem, ale skoro mają już wszystko napisane, to po ciula zmieniają wiele ważnych wątków, które dużo rzeczy wnosiły do dalszych książek, a tu je zrobili na 'odwal się'. Ja kocham książki, jak również gry i niestety, cały czas utrzymuję, że więcej wspólnego z powiadaniami miała polska produkcja, niż ta amerykańska. Doprawdy, po pierwszych informacjach o serialu nie liczyłam na wiele, a i tak dostałam gniot. Wiele postaci to ze swoimi książkowymi odpowiednikami mają wspólne tylko imiona.

ocenił(a) serial na 8
amanda500

To już bardzo subiektywny odbiór. Ja to widzę inaczej. Większośc książkowych postaci jest zgodna w serialu z moimi wyobrażeniami

ocenił(a) serial na 1
Nagatto

A Netflix twierdzi, że dzięki serialowi nakręcił sprzedaż gier z CD Projekt, hahahaha..... Ale tak na prawdę było odwrotnie i każdy kumaty to wie.

boli_ma_bolec

Gry się miały dobrze. Netflix co najwyżej odświeżył chęć na grę. Ale wyniki sprzedaży i oceny gry, liczne nagrody mówią same za siebie. U Netflixa wystarczy że ktoś rzucił okiem na 1 odcinek, i zaliczyło jako obejrzany, stąd Bóg wie jaka popularność, ale już z ocenami jest inaczej, i nawet na imdb gdzie pewien kretyn z filmwebu przywoływał przykład oceny nie są za wysokie.