PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197764
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Ten serial jest tak zły, że nie wiem nawet od czego zacząć. Co było do położenia to zostało położone, może z wyjątkiem muzyki. Sapkowski jak go zapytać to chwali, ale co ma robić - dostał od losu drugą szansę, najmłodszy już nie jest, fortuny nie zrobił. Wziął kapuchę i robi dobrą minę do złej gry. Nie było go na premierze - co pisarz ma do roboty lepszego w grudniowy wieczór niż obecność na premierze adaptacji własnej najpopularniejszej książki?

Serial jest fuszerką - miał doskonały tekst źródłowy, ale ma schlebiać gustom graczy, a nie czytelników, co bardzo widać. Dzieciakom się podoba, krytykom, którzy mają jakąkolwiek wiedzę o sztuce filmowej już nie - co widać po ratingu na Rotten Tomatoes. Nawiasem mówiąc w dniu premiery na Filmwebie rating był 8.2, teraz - 7.8, ale showrunnerka butnie nie przyjmuje krytyki i uważa że zrobiła świetną robotę.

O storytellingu, reżyserii i absurdalnych rozwiązaniach powiedziano już wszystko co było można, więc nie będę się powtarzać, ale szczegóły, które budują uniwersum są kompletnie nieprzemyślane i nie połączone ze sobą i to mnie boli najbardziej, bo to jest serial robiony na kolanie, amatorsko. Różne rzeczy się mówi o budżecie, ale to wyglada tanio. Jak niemieckie telewizyjne filmy parafantasy, takie które TVP1 puszcza czasem w niedzielę przed obiadem. Albo produkcje Hallmarku.

Kostiumy:
W przyszłym sezonie zmieniają laskę od kostiumów. O sezon za późno. W GoT kostiumy były wiarygodne - różniły się geograficznie, ale były spójne, można było uwierzyć, że są z jednego uniwersum. Tutaj - trochę średniowiecza, trochę renesansu, trochę H&Mu kolekcji sylwestrowej a trochę se*shopu (paskowa kreacja Yen). Niebieskie futerko Triss. Fioletowe powieki Yennefer, jak u nowej ruskiej z Rublowki. Zupełnie nieużywany kubrak Geralta, pachnący nowością. W ogóle większość ciuchów jak zdjęte z wieszaka. Każdy outfit jest jednostkowy, one nie są przemyślanymi elementami historii, tylko, podobnie jak cała reszta - są pojedyncze i niepasujące do reszty.

Casting:
Wiele osób mówi, że to najmocniejszy punkt serialu. I beg to differ. W książce Wiedźmin to była zniuansowana, głęboka psychologicznie postać. Trochę bohater, a trochę pokiereszowany psychicznie wyrzutek. Cavill, cóż, nie ma żadnego wykształcenia aktorskiego. Z edukacją pożegnał się po liceum. To nie klasycznie wykształcony Cumberbatch, który z każdej postaci coś wyciśnie, tylko stereotypowy, płaski superbohater. W wywiadzie dla Wyborczej powiedział dwie ważne rzeczy - że najbardziej lubi chodzić na siłkę i grać w gierki oraz że specjalnie się nie przygotowywał do roli. To bardzo, bardzo widać. Jest ślicznym, napakowanym do granic, drewnianym superbohaterem który dużo chrząka. Brak grania to nie jest minimalistyczna gra.
O Yennefer też wszystko powiedziano. To nie jest dojrzała, świadoma siebie, charyzmatyczna, rozkwitła dorosła kobieta, tylko cielątko i bambi, przestraszone i nijakie.
Jaskier, któremu w książce mówi się “Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20, a postępujesz, jakbyś miał niecałe 10.” jest bliżej muzycznie i wyglądem gwiazd High School Musical, niż barda, który swoje przeżył i nie raz w mordę dostał.
Najmocniejszą postacią jest Marilka z samego początku pierwszego odcinka.

Dialogi
Teatralne, płaskie, nijakie, zupełnie inaczej niż w książce, gdzie kipiały inteligentnym humorem. Najśmieszniejsze co mówi Geralt to “F*ck”, to tego rodzaju mało skomplikowany humor. Relacja Jaskra i Geralta jest porównywana do relacji Shreka i Osła. Jak dla mnie Shrek był sto razy bardziej zabawny, ale okej - kumam, że to właśnie taki nieskomplikowany mało ambitny humor jak z filmów dla dzieci, żeby Amerykanie zrozumieli.

Scenografia:
Sceny bitewne zagospodarowane tuzinem zdezorientowanych statystów. Blaviken jakies bezludne. Bal u Callanthe jak parapetówka w mieszkaniu u developera - pustawo i widać, że tynk dopiero wysechł na ścianach. Sala balowa w Aretuzie z podświetlaną podłogą jak w podrzędnej kręgielni. Gumowa strzyga pożyczona z magazynu Obcego i latająca na sznurkach? Śmieszna zupełnie niepotrzebna gumowa macica Yennefer (ta scena to była w ogóle bolesna żena, spaliłam się ze wstydu za twórców). Tissaia de Vries przyjeżdżająca dziewiętnastowieczną kariolką do wsi jak z Piasta kołodzieja. Dramat.

Czarne elfy:
Tutaj w przeciwieństwie do innych nie mam bólu dupy. Nie boli mnie sama obecność afrykańskich rysów twarzy w tym uniwersum, ale kompletny brak konsekwencji. Czyli co, ludziom z miasteczek i przysiółków przeszkadza odmienność Wiedźmina, ale są race-blind i nie mają nic przeciwko czarnemu kowalowi? Gdyby wszyscy ludzie byli biali, a wszystkie elfy czarne (albo przynajmniej nie-białe) to by pasowało i konsekwentni podkreśliło tylko ich prześladowania. A tak - kupa.

Muzyka:
Muzyka tła jest najmocniejszym elementem. Ale już solówki Jaskra, pop idealny na Eurowizję już takie nie są. Ma dobry głos, ale to nie jest głos barda, tylko ślicznego lowelasa bożyszcza nastolatek.

Największy żal, że nikt się już tym przez następne 20-30 lat nie zajmie. Płakać się chce.

kerrygold

Niestety.
Dziwi mnie tylko tyle dobrych opinii o tym serialu, gdzie ja mam wrażenie, że położyli zarówno część adaptacyjną (dla fanów książki), jak i samo wykonanie serialu (dla reszty).
Wydaje mi się, że mainstreamowe krytykowanie każdego, kto śmiał się negatywnie wypowiedzieć o Wiedźminie w przeciągu ostatnich paru miesięcy może być jednym z powodów, bo przecież tylko 'polactwo' krytykuje Wiedźmina.

ocenił(a) serial na 4
kerrygold

Niestety, zgadzam się ze wszystkim. 3,5 roku czekania na ekranizację Wiedźmina i taki zawód. Sama dałam 6/10, bo nie uważam, żeby ten serial był tragiczny, ale jest to co najwyżej przeciętniak.

ocenił(a) serial na 6
merdenoms_

Zgadzam się, serial przeciętny. Żadna śmierć nie sprawia jakichkolwiek emocji na twarzy, żadna scena nie zapada w pamięć, nawet akcji nie ma za dużo (jeśli by to traktować jako kino popcornowe) 6/10 w oczekiwaniu na "może" lepszy 2gi sezon.

ocenił(a) serial na 7
merdenoms_

Rownież się zgadzam. Dodam tylko, że fanką „Wiedźmina” nie jestem, nie znam literackiego pierwowzoru i oglądałam serial bez żadnych uprzedzeń. Trzy pierwsze odcinki naprawdę mi się podobały, ale dalej to już była równia pochyła. Strasznie to wszystko chaotyczne i ciężko się połapać w liniach czasowych. Sceny walk bardzo dobre, ale fabuła to istny groch z kapustą. I jeszcze te nachalne wciskanie cycków gdzie się da, ech...

6/10 ode mnie.

Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
dobry_soloniusz

- Jaskier. Dla mnie super
- Triss, pełna zgoda, bezpłciowa
- Vilgefortz, bardziej wyobrażałem sobie go jak aktora który gra Cahira ale ok. Kolor skóry nie ma nic do rzeczy bo w świecie Wiedźmina da się to przepchnąć po prostu jako kolor skóry. Ciapatość nie ma tu nic do rzeczy
- to prawda. Puste plany, sterylnie wyczyszczone a bitwa przypominałą bardziej jakąś mini potyczkę niż bitwę
-

ocenił(a) serial na 5
kerrygold

No nie zobaczyła macicę i spaliła się ze wstydu - jak typowa Polka, rozumiem że przy żartach imć Jaskiera również byś spłonęła jak nieskalana dziewica - co do serialu to jest ok., zawsze to i owo mogło być lepiej zrobione ale zważywszy na ograniczony budżet jest całkiem nieźle

ocenił(a) serial na 1
TheBadGoodAndUgly

Nie mój drogi. Spaliłam się ze wstydu bo ta macica wyglądała jak tandentny kawałek plastiku, z horrorów lat 80. To było żenująco źle zrobione, scena miala być dramatyczna a była śmieszna i niepotrzebnie doslowna, co odarło ją z całego dramatyzmu. No i cycki, wincyj cycków na fotelu ginekologicznym, bo wiadomo, że jak typ ci załatwia ginekologię to musowo trza pokazać cycki.

kerrygold

Nie,nie. Cycki trzeba pokazać jak walczysz z dżinem, bo z dżinem najlepiej walczy się nago, drąc japę że się chcę wszystkiego :D

ocenił(a) serial na 5
kerrygold

A skąd wiesz że to plastik? A może wycieli coś krowie? Skąd ta zdolność to określania materiału - pracujesz w filmówce?

ocenił(a) serial na 1
TheBadGoodAndUgly

Mam macicę, typie.

ocenił(a) serial na 5
kerrygold

I wyciągasz ją sobie czasami i oglądasz?

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 5
TheBadGoodAndUgly

ty to cycki i macice jakiekolwiek to widziales tylko w tym serialu, patrzac po tym co wypisujesz.

ocenił(a) serial na 5
TheBadGoodAndUgly

Tak, tak, pokazuja jak nie zrozumiales o czym ona pisze. Gratuluje. A ty sie wstydzisz czy nie poogladac sobie dokladnie jajka i penisa i jak cos to isc do urologa? To nie kobiety maja problem ze staniem obok siebie jeden pisuar wiecej.

ocenił(a) serial na 5
alisspl

Chłopcze kobiety sikają w kabinach, nie mam obowiązku domyślać się o czym ona pisze, to zostawiam rasowym kapciuchom podlizywaczom.

ocenił(a) serial na 5
TheBadGoodAndUgly

Nie zrozumiales o czym napisalam - pewnie, typowy facet. I igorancie jestem kobieta, wiec spadaj ze swoimi samczymi pouczeniami.

ocenił(a) serial na 4
TheBadGoodAndUgly

Scena była bezsensowna i totalnie niepotrzebna. Yennefer nie złożyła swojej płodności w ofierze. Większość, przeważająca większość czarodziejek traciła płodność w wyniku dostrajania się ich ciał do magii. To się po prostu działo. W dodatku zaczynając naukę potencjalneczarodziejki były zbyt młode, żeby świadomie podjąć tę decyzję.

I tak, ja też przewracałam oczami, widząc ten koszmar.

ocenił(a) serial na 6
kerrygold

Naciagana gwiazdka?Przecież 1 jest ocena minimalną ....:D Zadnej gwiazdki nie wystawiasz gdy po prostu nie wiesz jaka ocene wystawic :D...

ocenił(a) serial na 1
twokill

Thank you, captain obvious.

ocenił(a) serial na 6
kerrygold

Zwykły hate ten Twój post ten serial ma wysoki poziom na dodatek rozwija niektóre watki potraktowane w książce po macoszemu...Przez taka ocene nikt Cie nie bedzie traktował poważnie bo nikt oprócz idiotki nie wystawi tak niskiej oceny serialowi na światowym poziomie owszem nie jest doskonały ale to inna sprawa...Czy naprawde czarni aktorzy i Jaskier spiewajacy pseudo pop to rzeczy której powinnismy sie czepiac w amerykanskiej produkcjii...

ocenił(a) serial na 1
twokill

Ktoś kto podpisuje się jako Bill Kaulitz i wystawia oceny "Jedyny plus Mackenzie Davis analna sucz z dupy do buzi to jej powinność,bez niej ocena 2 słownie trzy.Albo niech bedzie srednia 2,5 spust na Mackenzie po wieki" naprawdę nie jest dla mnie partnerem do rozmowy.

ocenił(a) serial na 6
kerrygold

A to może partnerem do czego innego pewnie : D

ocenił(a) serial na 5
twokill

Nic nie rozwija. Wszystkie watki z opowiadan traktuje po macoszemu. A ten z Yenn, ktory mogl rozwinac spieprza niemilosiernie i nie wnosi do jej bio nic, nic wiecej ponad to co Sapkowski zalatwil jednym zdaniem w ksiazce. Bitwa pod Soden - mogla byc wspanialym widowiskiem, pokazac to co w ksiazce tylko wspomniane - fragment z ksiazki zapowiada wielka bitwe, dwie scierajace sie wielkie armie z czarodziejami na tylach, na wzgorzu zasypujacymi pole bitwy kulami ognistymi, piorunami, huraganami - nic, kompletnie nic z tego nie ma w serialu. Skoncz wiec to puste bałwochwalstwo i przeczytaj te opowiadania jeszcze raz, ale tym razem dokladnie, z pamiecia, wyobraznia i zrozumieniem.

ocenił(a) serial na 6
alisspl

Nie wiem dla mnie wątek z Yennefer jest najlepszy z całego serialu opowiada o rzeczach ktorych wogle jeszcze nie było i dlatego był ciekawy...A bitwe pod Soden nie mieli kasy wiec nie zrobili chyba logiczne...Ksiazek nie bede czytał moze za dekade dwie :) mam teraz inne do czytania

twokill

Kuźwa nie zrobili bitwy bo kasy brakło. Co to za argument. Wierz mi dało się to zrobić. A motyw z Yennefer - w grach były nowe rzeczy, ale zrobione ze smakiem i pomysłem. Tu tego nie ma.

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Wiesz ile wydali na bitwy w ,,Gra o Tron" pewnie nie wiesz skoro piszesz takie bzdety.

twokill

Ty kur*wa piszesz bzdety. Wróć do oglądania PRzygód Merlina czy HP. To twój poziom.A najlepiej to Świat wg kiepskich.

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Osmieszasz sie jak autorka tego tematu ,również masz blade pojecie o kinie a chcesz uchodzic za eksperta wychodzi z tego jedynie żałosny pokaz :) ....debilizmu

twokill

To może z innej beczki - Chcesz obrobić berło Królowi Foltestowi ? Oczywiście z koniecznym wylizaniem rodzyn.

ocenił(a) serial na 5
twokill

Twokill ale ty wiesz że ten serial ma większy budżet niż początkowe sezony GOT? Ostatni sezon GOT kosztował 90 mln. Na portalach podają że budżet Wiedżmina sięgał 80/90 mln dolarów. Ponad 10 mln na odcinek, tyle samo ile średnio kosztowały odcinki got, nie licząc ostatnich dwóch sezonow.. Wydaje mi się że są to dość niezłe pieniądze jak na ekranizacje powieści fantasy. Tymczasem dostajemy tu jakieś dziwne efekty, nie mówiąc już o kostiumach które też nie powalają.... Każda z części LOTRa pojedynczo kosztowała ponad 90 mln, a jaka tam jest świetna dbałość o szczegóły, przepiękna scenografia, świetne zbroje kostiumy no i efekty, a to przecież zaczeli kręcić pod koniec dziewięćdziesiątych, prawie 20 (!) lat temu. Tymczasem to wiedźmin wygląda jakby kręcili go te 20 lat temu... Nie mam pojęcia na co poszedł cały ten budżet..

ocenił(a) serial na 6
Claudia345

Po pierwsze w czasach Lords of the rings to te 90 mln to było jak teraz 180...Nastepnie lords of the rings ma jakies niecałe 3 godziny albo 2 i poł a Witcher około 8 h...Pozatym efekty sa dla mnie całkiem całkiem...Nie zrobili tego czy tamtego bo nie mogli zrobic wszystkiego czasem jakis watek zajmuje 2-3 odcinki a oni skupili swa uwage na czym innym i tyle....Serial jest dobry i nie widze powodów do narzekan jedyne w sumie co bym zmienił to wywalil tego Jaskra i dał wiecej potworów...A Yennefer mimo iz ma swietne historie to tez jest jest za duzo i serial móglby sie nazywać ,,YEnnefer" a nie ,,Witcher" : )

twokill

Wersja reżyserska Powrotu ma ok 4 h. Tu masz nie pełne 8 godzin.

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

No to sobie porównaj cąła trylogie Władcy pierscienia ktora kosztowała około 500 mln jak nie wiecej bo tylko to ma sens,Władca pierscienia miał Petera Jacksona tutaj ,,Witcher" nie ma nikogo nawet o zblizonym poziomie ..Władca powstawała jakas dekade albo i dłuzej...Wogle film do serialu porównywac i to jeszcze dopieszczona mega produkcje z jakims serialem ktory zapowiadał sie na dno a wyszedł jeden z lepszych seriali roku....:D

twokill

Znowu pierdzielisz głupoty ale okey. Bez mózgu da się widocznie żyć :D

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Da sie choinki żyja ....Jak wlazisz tu tylko po to zeby gadac jakies swoje hejty a pozniej robic siebie niewiadomo kogo to sie pozniej nie dziw ze ludzie ktorzy maja o czyms pojecie sa dla ciebie choinkami...Wogle to niepotrzebnie z toba pisze bo to jak pisać z syszką.

twokill

Gadasz do szyszki. O Jezu? A tak to w domu wszyscy zdrowi? :D

ocenił(a) serial na 5
twokill

GOT mial na odcinek mniej niz jeden odcinek Wiedzmina, wiec daj sobie spokoj juz. I nie bede dyskutowac z osoba, ktora nie przeczytala ksiazek i nie ma zamiaru, ale bedzie sie wymadrzac jak to serial swietny jest.

ocenił(a) serial na 6
alisspl

To Ty nie przeczytałes ksiazek analfabeto zafajdany :D

alisspl

– Nie, Geralt. Nie przestanę. Przecież chcesz wiedzieć, co się stało tam, na Wzgórzu. Posłuchaj więc – był huk i płomień, były świetliste groty i rozrywające się kule ognia, był wrzask i łoskot, a ja nagle znalazłam się na ziemi, na jakiejś kupie zwęglonych, dymiących szmat, i nagle zrozumiałam, że ta kupa szmat to jest Yoël, a to obok, to coś okropnego, ten kadłub bez rąk i nóg, który tak makabrycznie krzyczy, to jest Koral. I myślałam, że krew, w której leżę, jest krwią Koral. Ale to była moja własna. I wtedy zobaczyłam, co mi zrobiono, i zaczęłam wyć, wyć jak bity pies, jak krzywdzone dziecko... Zostaw mnie! Nie obawiaj się, nie rozpłaczę się. Nie jestem już dziewczynką z wieżyczki w Mariborze. Psiakrew, ja jestem Triss Merigold, Czternasta poległa spod Sodden. Pod obeliskiem na Wzgórzu jest czternaście grobów, ale tylko trzynaście ciał. Zdumiewa cię, że mogło dojść do takiej pomyłki? Nie domyślasz się? Większość zwłok była w trudnych do rozpoznania kawałkach, nikt nie segregował. Żywych też trudno było doliczyć. Z tych, którzy dobrze mnie znali, przy życiu została tylko Yennefer, a Yennefer była niewidoma. Inni znali mnie przelotnie, zawsze rozpoznawali po moich pięknych włosach. A ja ich, cholera jasna, już nie miałam!

Tu nie trzeba dużo jak nie ma budżetu, wszakże jeszcze bitwa pod brenną. Ale wystarczyły by flashbacki Triss jak jej włosy płoną, jak biega po polu bitwy, wdeptuje w krew, widzi kikut Koral, tam w tle walka, grzmoty. Yennefer chce jej pomóc, zostaję oślepiona. Włącza się Tissaia i Vilgefortz i swoją potegą łamią Nilfgard.

ocenił(a) serial na 5
BlackPiterback

wystarczylo zrobic jedno bum i tak jak ona mowi, ze lezy w leju, na stercie szmat, cial, sama zakrwawiona, wyjaca jak zwierze i we mgle snujacy sie i wyjacy, lezacy na ziemi inni i juz.

ocenił(a) serial na 4
BlackPiterback

No, jeśli dobrze pamiętam, to nie złamano wtedy Nilfgaardu.

Pod Sodden odbyły się dwie bitwy. Jedna przegrana, zakończyła się masakrą czarodziejów. Czternaście osób z dwudziestu dwóch. A ocalali zostali okaleczeni. Triss nie tylko spłonęły włosy. "Ja już nigdy nie założę wydekoltowanej sukni, Geralt. Nigdy."

Królestwa Północy, gdy się o tym dowiedziały, wpadły w jakiś szał i przeprowadziły uderzenie odwetowe, które odepchnęło Nilfgaard. Chyba nawet padły słowa, że gdyby nie masakra po przegranej bitwie, nie byłoby tej wygranej, bo ludzie byli po prostu wk...eni.

ocenił(a) serial na 4
singri

Czarodzieje brali udział w tej drugiej bitwie, wygranej. Jeśli chodzi o te słowa, że ludzie byli wkurzeni to nie chodziło o złość po przegranej bitwie tylko chęć zemsty za rzeź Cintry.

ocenił(a) serial na 4
Elur

Ano fakt. Pardon, pomieszało mi się.

Ale nie zmienia to faktu, że filmowa wersja bitwy wygląda jak słaba parodia... Taka z amerykańskiej komedii dla kretynów.

ocenił(a) serial na 4
singri

Tutaj się zgadzam. Bitwa została zniszczona już na samym początku planowania.
Zamek. Jakiś wąski most przez Jarugę, który wystarczyło zniszczyć i czekać po drugiej stronie. Jedna czarodziejka lepsza niż 22 z Północy.
No i skoro to jest jedyne przejście to w jaki sposób wojska Foltesta tam dotarły. No raczej nie przez ten most.
W ogóle o rzece to im sie przypomniało dopiero w 7 odcinku. Wcześniej Ciri, doppler i nilfgaardczycy dotarli do Brokilonu bez przekraczania rzeki.

ocenił(a) serial na 3
kerrygold

"Ten serial jest tak zły" Serial jest poprostu słaby. Nastawiałam się na średniaka, ale po książkach oraz grach nie jestem w stanie dać 5. 3 to prawidłowa ocena...

kerrygold

"Wziął kapuchę" to może ziom jak poniósł was melanż po pigułach, ale twoja próba zaglądania do portfela obcemu człowiekowi mogłaby być wyrażana z większym szacunkiem zwłaszcza, że w życiu być może nie osiągniesz procenta tego co autor którego obrażasz.

Co do treści recenzji - jest tak dziwnie zachłanna w eskalacji negatywnych emocji, że nie ma sensu z tą listą żalów polemizować.

ocenił(a) serial na 1
Chomone

Nie zesraj się. Nie zaglądam do portfela twojej matce, tylko piszę o sprawie która jest szeroko komentowana we wszystkich mediach od momentu wiadomego pisma Sapka do CD Projekt Red, więc uważaj żeby się nie poturbowac jak będziesz spadał z tego wysokiego konia.

kerrygold

Haha, lubię Cię! Powodzenia!

ocenił(a) serial na 8
kerrygold

Też jestem rozczarowany serialem, szczególnie ostatnim odcinkiem, bo bitwa pod Sodden wyszła tragicznie. Mieli kasy na cgi mostu jednorazowe, a potem ganiają się po lasach. Zmiany w fabule najbardziej rażą w ostatnim odcinku - bo o ile pokazanie Fringilli Vigo jako wychowanki Aretuzy i członkini Loży Czarodziejów mogłem jeszcze jakoś przełknąć (chociaż każdy wie, że Nilfgardcy magowie nie należeli do starej loży) to np. Cahir prowadzący cesarską armię, gdy powinien był uganiać się za Ciri to już było znaczące odstępstwo. Jeszcze jakby był wyraźny powód - to bym zrozumiał, a takowego powodu nie było. Pokonanie w pojedynku Vilgefortza nie miało prawa się zdarzyć. Sam Geralt takiego Cahira robi na raz, a Vilgefortz sprał Geralta na kwaśne jabłko. Niepotrzebnie w ogóle nakręcili tą walkę. Ogólnie wolałbym minimalistycznie wspomnianą bitwę o Sodden jak we wczesnych sezonach gry o Tron niż tą wielopoziomową kompromitację jaką był odcinek 8 i Triss Merigold zabawiającą się z trzema rycerzami w kiepskie tentacle porn przy bramie.
Tutaj generalnie nasze opinie się rozjeżdżają. Patrząc na cały sezon - efekty stoją na bardzo wysokim poziomie jak na serial. Większość aktorów daje radę. Jaskier patrząc jakie piosenki śpiewał w grach mnie aż tak nie razi. Zabieg z zmianami czasu - moim zdaniem strzał w 10tkę, bo wszystko się składa po paru odcinkach w zgrabną całość. Muzyka bardzo fajna, jakoś stroje mnie tak nie raziły również, a znam uniwersum z książek jak i gier (czytane/przegrane po parokroć). Generalnie uważam, że trzeba być niespełna rozumu, żeby obiektywnie wystawić Wiedźminowi 1. Jeśli zaś Twoja ocena jest wystawiona przy pełni władz umysłowych - pozostaje trolling albo zwykły hejt z rozczarowania. Z jednym i drugim raczej nie ma co dyskutować. Jest to tak samo sensowne jak błaganie podłogi w trakcie upadku, żeby się podniosła pod odpowiednim kątem na amortyzację.