PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196628
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Po raz drugi

ocenił(a) serial na 4

Obejrzałem sezon poraz drugi. Po pierwszym razie oceniłem na 6 bo polski serial oceniam na 5 ale po drugim podejściu za bardzo widoczny i wszechobecny mizoandryzm notoryczne naumyślnie, niepotrzebne lekceważenie i manipulowanie materiałem źródłowym, za marne-biorac pod uwagę ubiegłych 20 lat-efekty specialne, niespójność warstwy fabularnej, wszechobecne Hissrich'szowskie męczące retrospekcje (jeden z głównych powodów przez które przerwałem oglądanie "daredevila"-ta pani chyba poprostu nie wie jak inaczej opowiadać historię), oraz ogólny brak klimatu odbieram dwie gwiazdki, oceniając na 4. Winą za tę ocenę obwiniam tylko i wyłącznie panią L S.H. odpowiedzialną za ostatnie słowo w kwestiach produkcji, za prawie 3 lata kłamstw i niespełnionych obietnice. Jeśli ten serial faktycznie ma się doczekać dalszych sezonów mam nadzieję że ta pani zostanie odsunięta od tej produkcji.

ocenił(a) serial na 4
mersan

Doszło do tego że odpowiadam sam na własne komentarze ja k.... dwa lata broniłem driady z Brooklynu bo Pan Andrzej nigdy nigdzie nie pisał o zielonych driadach, ale pisał o driadach, które barwiły swoją skórę na podobieństwo kor różnych drzew (w większości drzewa są brązowe poza brzozą i bukiem), w efekcie dostaje, całkiem znośną afreoamerykańską Eithné, ale piękny hiszpański brokiloon, w ⅓ przysłania mi oślepiające w....ce światło.
Mało tego to światło w ⅓ jest głównym elementem rozpoerdziuchy, za którą odpowiedzialna jest Pawetta, na swojej zaręczynowej imprezie, a zamiast smoka na poziome chociażby H.Potterra z części "czara ognia" (oh bogowie-żeby to chociaż był smok na poziomie dragonheart 96) dostaje to coś co ciężko opisać używając nawet tych najbrzydszych kolokwializmów.

ocenił(a) serial na 3
mersan

No fakt, z tym smokiem to już naprawdę dali czadu: Potter, Hobbit, GOT, wszędzie piękne stworzenia, budzące zachwyt i grozę, a tutaj jakiś koszmarek, jak krzyżówka przerośniętej jaszczurki z Obcym. Na tym najprostszym przykładzie można pokazać, jak ten serial jest kompletnie położony. Taki samograj i w sumie banał, jak zrobienie grafiki komputerowej smoka, a oni nawet tego nie potrafią zrobić. Normalnie chciałem, żeby gada ubili, taki obleśny.

mersan

Oglądałem na raty, choć w dniu premiery chciałem obejrzeć całość na raz, ale nie dałem rady.