PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 196 tys. ocen
7,0 10 1 196021
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Straszna chała

ocenił(a) serial na 5

Znowu mamy serial zrobiony przez kolesi, którym wiedźmina ktoś opowiedział na pijackiej imprezie. I na podstawie tego co zapamiętali, napisali scenariusz. Ja rozumiem, że nie mogło być tak, że serial bedzie trzymał się książki w 100%, ale ta fabuła jest tak poszatkowana, tak niespójna, że ojejku. Sapkowski stworzył bardzo dobrą opowieść, idealnie nadającą się na scenariusz filmowy. Dlatego jego książki zdobyły taką popularność. Na prawdę tak ciężko trzymać się z grubsza chociaż literackiego pierwowzoru? Jeden odcinek: jedno opowiadanie? I żeby zachować jakąś linearność tego opowiadania. A tak to mamy taki misz masz wątków. i na ekranie panuje bałagan. Nie wiem, na siłę chcieli zrobić coś na wzór gry o tron - mieszanina wątków?
Chyba, że amerykanie nie potrafią już robić inaczej jakichkolwiek filmów. Bo ich widz nie jest w stanie skupić się na jakiejkolwiek dłuższej historii, musi oglądać coś co ma strukturę teledysku.
Do tego te niepotrzebne zmiany. Ciri jest tu nastolatką jak ucieka z Cintry, i niby nie zna wiedźmina. WTF. To już nasi producenci nie skopali tego wątku. Ehhhh pozdr

ocenił(a) serial na 1
hyrkan

...a zdajesz sobie sprawę z tego że kiedy podchodzisz do rozmowy z założeniem "że nie mogę się mylić" to nawet gdybyś jednak się mylił to nigdy do tego nie dojdziesz? :) (tak tylko zauważam) tą tyradą oczywistości na temat disco polo coś mi tylko uzmysłowiłeś. widzisz może się okazać że dla ciebie nigdy, żaden artysta, nie będzie za mało wtórny i infantylny... tak się składa że żaden artysta nie tworzy w "próżni", praktycznie każdy tylko przetwarza, inspiruje się, nieraz kopiuje i w zasadzie w kółko obrabia wciąż te same tematy tyle że w nowych konstelacjach. przecież obszar tych artystycznych "poszukiwań" jest zamknięty i skończony, ograniczony naszą naturą i jej możliwościami. to coś jak niemożność odkrycia nowego odcienia koloru przez malarza, bo ich ilość jest fizycznie ograniczona zakresem rozszczepionego światła :) okaże się też wówczas że to co w sztuce uważałeś za walor jest nim tylko z pozoru. po drugie dlaczego niby w ogóle "novum" miało by być jakąkolwiek wartością? nawet jeśli to jest nią tylko przez krótki czas. po nim musi być zdegradowane do poziomu przeciętności... bo przecież "to już było", wg twoich warunków wartościowania oczywiście. może w kontekście seriali "wiedźmińskich" nawet i przyznałbym ci rację... gdyby istniał już, w miarę wiernie oddający fabułę książek, serial... a ja tu domagałbym się kolejnego. lub wymagał by każdy kolejny był kopią książek. czy tak robię ogarniesz sam ;)

ocenił(a) serial na 4
kgibas666

A poza tym, że jesteś hejterem serialu, co jeszcze sprawia, że widzisz takie założenie?

Bo ja go nigdzie nie wyrażałem.

Fajne są te dywagacje o tym, co jest dla mnie fajne. Żyjesz w świecie urojeń na temat czyichś założeń, ocen, pragnień, chęci, celów etc.

A nie zmienia to faktu, że Sapkowski dostarczył dokładnie takich znanych motywów swoim czytelnikom, jak DP dostarcza słuchaczom.

ocenił(a) serial na 3
hyrkan

oceniasz jakość literatury na podstawie tematów które porusza, ale wchodzenie teraz w debatę niczego nie rozwiąże. Podaj mi jakoś przykładową powieść fantasy która bija na głowę Wiedźmina Sapkowskiego a wtedy ci odpowiem co myślę.

ocenił(a) serial na 4
damian788

"Podaj mi jakąś dobrą powieść spośród łatwych powieści dla dzieci." :D

Przepraszam, ale chyba przeceniłeś wartość swoich przemyśleń dla innych ludzi.

Oceniam jakość literatury na podstawie wielu rzeczy, które raczyłeś pominąć. Odpowiadałem natomiast w rozmowie człowiekowi, który w różnych miejscach forum pisze o głębi tematyki Wiedźmina i ważkości poruszanych problemów, więc niestety rozbiłeś się też o swoją nieświadomość, że dołączasz do dłuższej rozmowy, w której udzielam odpowiedzi na stwierdzenia innych ludzi.

Naprawdę, sam pomysł, że kogoś interesuje, co myślisz...

ocenił(a) serial na 3
hyrkan

Po to jest forum żeby dzielić się przemyśleniami jeżeli nie chcesz tego robić na co w ogóle tu piszesz. Hipokryzja do kwadratu. Jakoś powieść Sapkowskiego zbierała również bardzo dobre opinie wśród krytyków i to w czasach kiedy krytykami nie byli nastolatkowie zakładającymi bloga ale ty wiesz lepiej.

ocenił(a) serial na 4
damian788

Jeden post wcześniej wyjaśniłem ci, że włączasz się do rozmowy, której nie znasz.

Teraz muszę zauważyć, że włączasz się do rozmowy, której nie pamiętasz.

Masz na forum prawo pisać, co myślisz. Nie dlatego masz to prawo, że twoje myśli są interesujące. Masz je dlatego, że na FW są reklamy i ich wyświetlanie przez forumowiczów się FW opłaca.

Natomiast nie pamiętałeś, że obiecałeś mi wyjawić, co myślisz. Zasugerowałeś tym samym, że twoje myśli są interesujące. Ten błąd sprostowałem.

No cóż, tak właśnie się gada z uczniami przyzwyczajonymi do komunikatów pozbawionych zdań złożonych.

Jeśli masz jakieś źródła ocen krytyków, poproszę. Ale nie chodzi mi o zbiór "najbardziej pochwalnych recenzji jakie dało się znaleźć" (takie zbiory mają twórcy na swoich stronach), tylko w miarę losowy wybór opinii krytyków. Dysponujesz? Nie? Ale wierzysz, że taki jest? Naprawdę dziękuję za opis twojej żarliwej wiary. Następnym razem włączając się do rozmowy przypomnij sobie choć własne posty.

ocenił(a) serial na 5
profix

Zmęczyłem wczoraj pierwszy sezon... No i zgadzam się z autorem ....Chaos , bardzo średnia realizacja jak i casting..Coś nie zatrybiło niby kasę widać , a sumie kiepski serial ...

jacek2

Za to ja połknąłem w jeden dzień cały sezon. Super serial. Czekam na drugi sezon.

profix

Zależy jak na to spojrzeć, osobiście nie jestem zbytnio ani zaznajomiony z grami, a tym bardziej książkami, mimo to serial oglądało mi się w miarę przyjemnie, Nad skokami czasowymi zacząłem się bardziej zastanawiać pod konieć serialu, a jedynie co mi sie po prostu rzucało w oczy to niektóre szczegóły, które były mi znane jedynie wcześniej przez memy i inne