PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196577
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Nie tylko bez związku z oryginałem ale też bez związku z logiką i dobrym warsztatem filmowym. Aktorzy słabiutcy, scenariusz chaotyczny, jedynie scena walki w Blaviken dobra, bo już ze strzygą było cieniutko.

ocenił(a) serial na 10
Somerset_2

Wyjdź i nie wracaj.

sylwestreczek

Wyjdź, przeczytaj książkę i wróć.

ocenił(a) serial na 10
Somerset_2

Przeczytałem Wszystko co było. 2 Razy. Za drugim razem czytałem już między wierszami. Grałem we wszystkie części Wiedźmina ze wszystkimi dodatkami. Ty tylko zaliczyłeś opowiadanie ale go nie poczułeś. Idź, przeczytaj 2 raz, czytaj nie ze zrozumieniem ale z uczuciami i empatią i wtedy możesz spróbować wrócić i przeprosić.

ocenił(a) serial na 10
Somerset_2

Książka to książka, a film to film. Przy każdym odcinku był Sapkowski i jakoś nie protestował. Wielu sławnych reżyserów ekranizując książki mówiło krótko. Czytałeś książkę to nie idź na film. Oglądałeś film to nie czytaj książki.

ocenił(a) serial na 10
arasik

Ja powiem tylko tyle. Świat Wiedźmina już dawno mnie zaczarował. Ale niestety tylko z książek i gier. teraz mam okazje to oglądać na ekranie i to w dość dobrym podaniu. To oznacza że nie interesuje mnie już praca, jakieś pierdoły z życia tylko wchodzę w ten świat zekranowany podany bardziej widowiskowo. Boli mnie tylko że nie ma do oglądania 100 odcinków a tylko 8.

ocenił(a) serial na 10
sylwestreczek

Ja też spodziewałem się 10 odcinków jak to ma w zwyczaju netflix. Może następny sezon będzie już miał 10.

ocenił(a) serial na 1
arasik

Sapkowski wziął kasę i Wiedźmin go za bardzo nie obchodzi, tyle w temacie. Nie było go na premierze, przypadek?

Somerset_2

Klimatu zero, ani słowiańskiego, ani średniowiecznego, ani grotronowego, ani w ogóle żadnego. Po prostu żonglerka scenami pomiedzy średniawymi graficznie lokacjami komputerowymi. Jakieś absurdy typu sala balowa z królami tańczącymi z potencjalnymi nadwornymi czarodziejkami - kto to wymyślił??? W książce czarodziejki były podsuwane władcom w wyniku intryg, dyplomatycznych zabiegów, gier - tutaj król mówi, że ta dobrze tańczy a tamta źle. Takich żenujących spłyceń tematu jest masa.
Do tego gra większości aktorów kompletnie drewniana, dobrani są też fatalnie i bez związku z książką.

ocenił(a) serial na 1
Somerset_2

wszystko prawda

ocenił(a) serial na 10
Somerset_2

książka, książka, książka... ilu na świecie ludzi czytało książkę? Zdajesz sobie sprawę, że ten serial jest głównie targetowany na rynek USA i UK?
Wielu z tych co oglądało ten serial nawet w gre nie grało. I co w związku z tym? Czytałeś to nie oglądaj filmu. Każdy film odbiega od książki, bo taki jest zamysł reżysera. Gdyby miał być dokładnym przedstawieniem tego co było w książce to gdzie tu byłby element zaskoczenia? Masz przykład Ogniem i Mieczem, który został z ekranizowany prawie dokładnie tak jak książka. Efekt mega długi i nudny. Na koniec mi wystarczy ocena 9,1 na IMDB. Oznacza to, że ludziom na zachodzie ten film się bardzo spodobał.

ocenił(a) serial na 10
Somerset_2

Akurat scena w sali balowej, gdzie czarownice są prezentowana władcom, danego regionu było mega! Właśnie to spłycenie było piękne.

ocenił(a) serial na 10
Somerset_2

@Somerset_2 "jedynie scena walki w Blaviken dobra, bo już ze strzygą było cieniutko."

oceniając serial po walkach właśnie się zdemaskowałeś iż jesteś zwykłym łapaczem akcji, dużo błysków, wybuchów, fajerwerków. Juz ci nic nie pomoże, wyjdź i wejdź na działy marvela lepiej.

użytkownik usunięty
Somerset_2

Jestem na etapie drugiego odcinka i naprawdę zmuszam się żeby to dalej oglądać. Po pierwsze aktorzy wyglądają jak z łapanki i dopiero uczyli się aktorskiego rzemiosła tzn. nawet próbują grać ale no właśnie widać że grają a nie wcielają się w role. Problem numer dwa to co za geniusz wymyślił żeby dziecko grała dorosła kobieta? Tak chodzi mi o naszą dzielną uciekinierkę Ciri. Tej aktorce każą grać dziecko i wkładają jej infantylne teksty. Idzie sobie lasem a tu nagle wyłazi jakiś murzyn ubrany na zielono i grillują szczura na ognisku. Co to miało być? Kim jest ten koleś? W knajpie Jaskier, ten aktor to jakaś porażka w porównaniu do naszego Zamachowskiego. Te piosenki bez komentarza. I siedzi sobie Wiedzmin i na co zwróciłem uwagę to fatalne oświetlenie jak w super produkcjach TVN, Belle Epok czy jak to się tam nazywało. Oświetlenie jakby bomba atomowa wybuchła za oknem:) Jeszcze może coś napiszę jak to skończę ale nie jest lepiej w porównaniu do epizodu numer jeden. Nie wiem czy będę to dalej oglądał. BTW muzyka też jest do niczego w porównaniu do tego co zrobili wcześniej Polacy.