PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196628
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Która żeruje na fanach książek i gier. Gwiezdne Wojny i Gra o Tron witają w doborowym gronie...Bagiński to człowiek bez żadnej przyzwoitości, sposób w jaki promował tę "adaptację"...dla mnie facet jest skończony.
Jeśli nie ma się pieniędzy to nie zatrudnia się drewna z Hollywood, które pochłania większą część budżetu, a te drewno zamiast grać w gry i siedzieć na siłowni, niech weźmie jakieś lekcje aktorstwa.
Scenarzyści talentu już nie kupią ani się nie nauczą...tragedia.

Kuba_219

Facet ma przekichane skoro jest dla ciebie skończony. Współczuję mu. Dobrze, że na osłodę będzie również produkował 2 sezon. Ufff!

ocenił(a) serial na 3
albertas

polski Uwe Boll, niech mu się wiedzie

Kuba_219

Wiesz dali mu szansę, Netflix to firma globalna, Nie będzie srał w to gniazdo, bo pewnie fajna kasa z tego.

ocenił(a) serial na 3
BlackPiterback

spoko, ale w normalnym życiu jest tak, jak coś robisz, a przy tym kluczysz, i wprowadzasz w błąd klienta to tracisz reputację, branża rozrywkowa niczym się nie różni od zwykłego biznesu, to nie są jacyś bogowie którzy zstąpili z niebios i dlatego nie można ich krytykować; Bagińskiego jeszcze broni fakt, ze odcinki przy których współpracował są znośne, ale tak poza tym wychodzi na to, że nie był niczym więcej jak PR-ową przystawką.

Kuba_219

Owszem, możesz krytykować, ale wiesz jak jest. Jeśli serial zarobi tak czy siak to włodarze Netflixa będą mieli to w dupie. No i raz jeszcze jeśli serial zarobi Tomek będzie może dalej współpracował ze stacją a to dla niego pieniądze. Nie on pierwszy i nie ostatni się sku*rwił że tak powiem.

ocenił(a) serial na 4
Kuba_219

Nie martw się o niego. On żadnych konsekwencji tego nie poniesie. Przeciwnie, showbiznes nagradza takich ludzi, bo w ten sposób stają się "swoi". Coś jak konieczność odstrzelenia kogoś, żeby wejść w szeregi mafii :)

ocenił(a) serial na 3
GreenBlue

niech chłop zarabia miliony

ocenił(a) serial na 5
Kuba_219

bagniński jednosobowo zadecydował, że cavill ma grać geralta ze tak po nim jezdzisz?

ocenił(a) serial na 4
Kuba_219

Bagiński to akurat miał niewiele do powiedzenia w kwestii obsady, scenariusza czy muzyki. A te trzy rzeczy leżą najbardziej i tylko Cavil jakoś się wpasował w rolę.
Jedyne co dobre w tym produkcie to sceny walki, które mają świetną dynamikę i choreografię. Reszta jest strasznie przeciętna i nieznośnie „poprawna światopoglądowo”. Już nawet nie chodzi o czarne elfy, które jako rdzenni mieszkańcy klimatycznie „europejskiej” krainy nie mieliby żadnych biologicznych podstaw wytworzyć takich cech organizmu ze względu na ich nieprzydatność, ale o wymieszanie ich cech w jednej niszy. Kolor skóry bierze się nie z przekonań tylko środowiska w jakim żyje populacja. Nie mówię, że różne osobniki nie mogły przyjechać z cieplejszych regionów, ale ze względu na skalę tego wymieszania różnych kolorów w dowolnej rasie wygląda to tak, jakby całe populacje niczym się między sobą nie różniły. To ma miejsce w obecnych czasach i też nie we wszystkich krajach, mimo że podróżowanie nie jest trudne a odległości stopniały. W świecie gdzie jeździ się konno takie wymieszanie wygląda dziwnie. Nieprzekonująco. Zamazuje też odrębność, która była podstawą czystek i niechęci międzyrasowej z świata przedstawionego. Była też podstawą niechęci do wiedźminów. Bo się RÓŻNILI. W takich realiach, gdzie dowolny wygląd jest zupełnie normalny, czystka elfów wydaje się mało uzasadniona. O ile w ogóle.

Niestety nie tylko to jest głupie.

Magowie zostali przedstawieni jak sługusy, czarodziejki jak klacze prezentowane władcom. A to ze strachu przed ich wpływami i mocą w końcu i im dobrano się do dupy w późniejszych latach. To była krucha współpraca a nie cieciowanie u króla na umowę zlecenie. Są po prostu sztucznie osłabieni. W efekcie bitwa pod Soden wygląda co najwyżej zabawnie i z takimi umiejętnościami nie mieliby szans. Nilfgard po prostu by tam poszedł i w otwartej walce ich zmasakrował bez trudu. Nawet w tych swoich żenujących zbrojach z klejonej krepiny czy ciort wie czego.
Odcinek z Blaviken, mimo spektakularnej bijatyki nie próbuje oddawać sensu i morału jaki tam się krył. Całą wieś sprowadzono do jednej dziewczynki a to nie była wcale ani taka prosta decyzja, ani taki rodzaj wygnania. To był dużo lepszy, cięższy wątek i go brutalnie spłycono do poziomu śmieszności.
Driady, o dziwo, nie są wcale najgorszym elementem Brookilonu bo sam las wygląda jak źle oświetlony klomb. Małe murzyniątko napiło się wody zapomnienia by zostać na zawsze co mu nie przeszkodziło wyjść z lasu i od razu nabrać podejrzliwości. Kiepska ta ich woda, pewnie nie swięcona.
Królowa Cintry została wykreowana na głupawą obijmordę babochłopa choć była w oryginale bardzo bystrą i piękną władczynią a cały konflikt między nacjami przedstawiony został jak najazd fanatyków religijnych o pustych łbach i oczach. Nawet jeśli nakręcony widowiskowo (konny pościg za Ciri naprawdę im się udał) to jakoś nie czuć było tego dramatyzmu upadającego państwa na sterylnych uliczkach miasta i w korytarzach zamku.

Ergo. Tak się starali być „poprawni” w tym scenariuszu, że obejrzałem historię jak z wydania Wiadomości gdzie wielokulturowe i wielorasowe społeczeństwo ma problem z terrorystami i źle rozumianym feminizmem.
Dlatego po pierwszym sezonie powiem, że to nie jest serial o Wiedźminie. To jest coś, co mamy wszędzie, pod każdym kamieniem, w każdym serialu. Brakuje tylko gejowskiej pary, ale jestem pewien, że i ona będzie clue jakiegoś odcinka w sezonie nr 2.

PS. Piosenkę Jaskra obejrzałem przez Twitter zanim zasiadłem do serialu i zastanawiałem się, co ludzie widzą w tym miernym popowym kawałku. Potem zrozumiałem. Na tle muzycznego crapu jaki nam serial serwuje, utwór wydaje się nawet niezły.

Arnaud_Amaury

„Brakuje tylko gejowskiej pary, ale jestem pewien, że i ona będzie”

Ale wiesz, że Ciri nie była heteroseksualna?