PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197888
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Niestety trailer Wiedźmina rodzi poważne obawy, czy serial spełni nawet część oczekiwań. Pomijając muzykę, o której wszędzie się mówi, ilość miejsca, które zostało poświęcone trzecioplanowemu wątkowi garbu Yennefer, ubogość tekstu, wszystko to sprawia, że można się martwić, czy nie skończy się to kolejnym Marco Polo. Jednym z problemów z książkami Sapkowskiego jest to, że są nawet mnie hollywoodzkie niż proza Martina, tutaj trąci to niestety wszystko cukierkowością, od twarzy Geralta rozpoczynając. Cavill to dobry aktor, oby to dowiózł pomimo charakteryzacji, która zupełnie nie kryje jego rażącej urody :).

kamilcis

Cóż to zależy też czego się oczekuje - Mi serial Marco Polo jako kino bardziej przygodowe dobrze się oglądało.

ocenił(a) serial na 7
buterfly

Rozmach, plenery, kostiumy i nagie sztuki walki - też mi się w miarę dobrze oglądało.

Vespera

:) Też nie porównałbym Wiedźmina do Marco Polo to jednak dwie różne produkcje - Marco Polo to serial przygodowo-historyczny a Wiedźmin to jednak fantastyka :)

A jeżeli ''Marco Polo'' przypadł ci do gustu, to polecam ci też kultowy już serial ''Shogun'' gdzie tuytułowego bohatera grał Richard Chamberlain.

Zapowiedziano też nową ekranizacje tej powieści - Jestem ciekaw kto teraz zagra ''Shoguna'' bo brakuje jednak teraz tak charyzmatycznych aktorów zwłaszcza telewizyjnych.

ocenił(a) serial na 7
buterfly

Oglądałam Shoguna wieki temu, niewiele pamiętam oprócz głównej linii fabularnej. O nowej wersji pierwsze słyszę, jak będzie spoko to obejrzę.

Chciałabym, żeby w Wiedźminie używali tyle prawdziwych rekwizytów i plenerów jak w Marco Polo, bo CGI jest jak ostra przyprawa - nadaje smak, ale łatwo można dać go za dużo.

Vespera

Nowego wersje przygotowuje stacja FX i widać że chcą aby serial jak najdokładniej odzwierciedlał ten okres w Japonii - https://naekranie.pl/aktualnosci/szogun-nowa-wersja-serialu-opozniona-jaki-jest- powod-3962422

Po zaangażowaniu twórców jest nadzieja że powstanie serial wart obejrzenia.

Co do Wiedźmina to po zwiastunie za bardzo mam skojarzenia z Harry Potterem - Zwłaszcza z tymi ostatnimi częściami, trochę mnie to niestety martwi ):

ocenił(a) serial na 1
buterfly

Serialu Szogun nie oglądałem, ale jest to jedna z moich ulubionych książek, a Clavell jest jednym z moich ulubionych pisarzy. Shogun, Tai-pan i Noble House to arcydzieła, Król Szczurów zresztą też.
Mnie najbardziej martwi w tym zwiastunie, że z miliona niesamowitych, pięknych albo zabawnych tekstów w prozie Sapkowskiego scenarzystka nie umiała nic wybrać, za to jedna pretensjonalna kwestia jest powtórzona dwa razy.

kamilcis

To wspominany Marco Polo też powinę przypaść ci do gustu - Uważam że właśnie takich seriali brakuje, co do Wiedźmina to gdy oceniłem zwiastun to zaraz pojawiła się krytyka że oceniam całość serialu po zwiastunie ;) - A uważam to właśnie zwiastun powinien zachęca a na razie to mam mieszane uczucia ):