PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197764
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Po 2 odcinkach jestem zniesmaczony. Momentami przypomina mi nasz polski serial, bardzo mały budżet musiał być na to przeznaczony.

ocenił(a) serial na 1
PabloPL

Prawda, na sile to upraszczaja

ocenił(a) serial na 5
PabloPL

jak sie bagniński za to wzial to nic dziwnego ze kicha, ten gość tylko sie potrafi przed kamerami lansowac i mowic co to nie on, no a potem są efekty jakie są

PabloPL

Nasz polski serial. A co, polskie to gorsze? Posmutniałem, gdy zobaczyłem wiedźmina w zwiastunach - jakby model Fabio dostał rolę w Walking Dead, jakieś panieny z reklam agencji towarzyskich, murzyni itd.
Potem usłyszałem znajomy głos, NASZEGO POLSKIEGO Michała Żebrowskiego, głos człowieka zmęczonego wielogodzinną walką z zaparciem. Przypomniał mi się gang podofilów z pierwszego odcinka, piękny złoty smok, Paździoch w zbroi, człowiek jeż, wrzeszcząca Agatę Buzek i beczący Lech Dyblik oraz Dudu. Teraz to się da oglądać.

PabloPL

Był na to bardzo mały budżet, 6 mln $. Czyli 10 razy mniej niż na pierwszy sezon GoT i niewiele więcej niż na polski film "Wiedźmin" (który kosztował 4,2 mln ówczesnych $).

ocenił(a) serial na 1
Avadoro

Serial Netflixa kosztował około $90 millionów. Ponad 10 baniek na odcinek. Jak ktoś gdzieś napisał - Bagiński razem z tą pseudo reżyser powinien do końca życia wiosłować na galerach za "dzieło" jakie popełnili.

ocenił(a) serial na 1
PabloPL

Powiem więcej, w wielu elementach polski Wiedźmin wychodzi znacznie lepiej, niż ten hamerykański. Chociażby pod względem muzyki i to mimo tego, że tam ścieżkę dźwiękową stanowił praktycznie jeden utwór plus piosenki Jaskra. Dobór aktorów - zależy, jednak Żebrowski lepszy i bardziej naturalny. Scenariusz - ogólnie w tym starym lepszy, bo poza paroma odcinkami trzymali się bliżej pierwowzoru, który jest po prostu duży lepszy, niż ta netfilxowa papka. Klimat - lepszy w starym serialu, kostiumy też.