ZBESZCZEŚCILIŚCIE WIEDŹMINA, KSIĄŻKI, GRĘ I CAŁOKSZTAŁT ANDRZEJA SAPKOWSKIEGO. DLA MNIE TO JEST NAJWIĘKSZE GÓWNO JAKIE POWSTAŁO W HISTORII KINA. CO TO MA BYĆ POKAZYWANIE TOLERANCJI DO TEJ SAMEJ PŁCI ITD.?! A ŻEBY WAS PIEKŁO POCHŁONĘŁO!!!
To jest prawda, jestem biseksualny, a to jak tu był poprowadzony ten wątek to kpina...
jeszcze niech zrobią remake przeminęło z wiatrem gdzie Scarlett będzie czarnoskórą les a Rhett będzie rudy i po tranzycji. To dopiero będzie powód do dumy z tolerancji.
Apropos klasyki to sobie obejrzyj trailer do Wichrowe wzgórza - normalnie 365 dni. Nie wywołuj wilka z lasu bo Twoj pomysl też zrealizują.
Musi być człowiekowi koszmarnie trudno w życiu jak się nie toleruje ~połowy ludzkości. Gdybym ja miała nie tolerować wszystkich osób tej samej płci... Moja szefowa to kobieta, koleżanki w pracy, moja siostra i mama... Koszmarnie trudne życie. Aż się nie dziwię, że kolega cały czas krzyczy. Myślę, że przydałby się terapeuta... znaczy terapeutka, bo terapeuta byłby tej samej płci.
Hurr durr dlaczego nie zrobili mi serialu na podstawie książki!! Może dlatego, że książki były bez logiki i ładu i składu?
...kto was "płodzi" trolle? a to tak... wakacje są to i czasu macie więcej na wypisywanie głupot w internetach.
Ksionszki czytać lol a co to średniowiecze? Mamy 21 wiek i telewizję. Co auto tesz wyzucisz i bendziesz jezdzic bryczką?
Skończyłem oglądać po tej scenie. Już, nie wrócę. W d... Mam tolerancję. Nie musze być tolerancyjny na wszystko i wszędzie. I tak, przeszkadza mi bardzo w każdym serialu wątek homoseksualizmu. Wydaje mi się że to ja żyję w innym świecie bo z tych zj.. filmów netfliksa wynika że to ja jako hetero jestem w mniejszości. Więc chcę swoje prawa. Walić wiedźmina od netflixa.
Tak, przeczytałem każdy jeden rozdział Sezonu Burz, Ostatniego Życzenia, Sagi o Ciri począwszy od Miecza Przeznaczenia, na Pani Jeziora Kończąc, następnie każdy jeden rozdział Szpony i Kły (to akurat nie Sapkowski), aż po Rozdroże Kruków. Mówię tylko o świecie Wiedźmina, bez innych dzieł Sapkowskiego takich jak cała Trylogia Husycka - w której również każdy jeden rozdział przeczytałem.
Książki i gry o wiedźminie to wystarczający szajs. Tutaj naprawdę nie ma czego "bezcześcić", lol
Nie jest to powiedziane wprost. Możemy domniemywać również że jest hetero po epizodzie z królem olch, jak i końcowym przeniesieniem do świata legend arturiańskich...
Nie zmienia to faktu że obaj odnosimy się do komentarza typa który krytykuje w Wiedźminie "Tolerancje do tej samej płci".
Czy Ciri była les, czy bi - to tak czy inaczej w Wiedźminie była i jest "Tolerancja do tej samej płci".
O witam ponownie :-) trochę tych relacji homoseksualnych/biseksualych pojawia się w kilku wątkach, w tym przede wszystkim w gronie czarodziejek. Natomiast o "tolerancji" świata w Wiedźminie raczej bym nie mówił. Tam mało miejsca jest na odmienność, nieatrakcyjność czy szeroko pojętą tolerancję...
Chodzi tylko o tolerancję „do tej samej płci”. Nie tolerancję samą w sobie.
Zapomnij o słowie tolerancja i zamień je sobie na akceptacja.
W wiedźminie była i jest „akceptacja do tej samej płci”.
Ze strony autora na pewno i niektórych kręgów postaci które stworzył. Ze strony szerokopojętego świata, raczej wątpię...
Jak jest tolerancja w serialu jak chlop walczy z chlopem a baba z babom jakby byla tolerancjia to by nie walczyli
CapsLoock xD daje 1 za Jaskra i tego typa. Zapomniałem teraz. Brat króla. No żenada. Pamiętam w gimnazjum jak ksiądz mówił. TĘPIĆ takie coś. Po to jest kobieta i mężczyzna... Ludzie.
zastanawiam się, czy nie dało się tym elfkom i magiczkom zrobic lepszej charakteryzacji? bo dobór aktorek, jakoś powiedziałabym, że jest średni. :) one są jakby za mało piękne na role magiczek i elfek. na ludzkie kobiety są ok. Już samo to, jakoś uwiera przy oglądaniu serialu. Patrze na postać i mysle o zwykly człowiek a to sie okazuje elfką albo magiczką. Franceska Findabair w ksiazce uchodzila za najpiekniejszą z magiczek i najpiekniejszą kobiete swiata, a tutaj dobrali owszem ładną, ale bardziej pasowałaby na Jagnę w Chłopach :)
Już miałam dać łapkę w górę, bo ten serial to jest g*wno, ale doczytałam do końca - i niestety... albo nie czytałeś książek, albo skutecznie wypierasz fakty.
Dla Twojej informacji - i innych tu obecnych - Ciri nie jest heteronormatywna. Nie jest też lesbijką, jak twierdzi wielu. Jest biseksualna. Jej pierwszy pocałunek był z chłopakiem, Jarrą, a pierwszy raz - z Mistle, przywódczynią Szczurów, z którą łączyła ją głęboka i ważna więź emocjonalna, którą co odważniejsi nazwą miłością.
A kto czyta ksionszki w 21 wieku to nie średniowiecze rzeby ksionszki czytać. Telewizor masz w telewizor pacz. Moze auto tez ma wyrzucić i na koniu jeździc? Kto w 21 w ksionszki czyta haha
Ten serial to adaptacja i to bardzo dobra. Film to nie książka, tylko rozbudowana fabuła na podstawie literatury. Nie ma nic gorszego jak kopia. Władca pierścieni czy Hobbit też daleki jest od pierwowzoru.
RofL. ksiazka ma swietne dialogi i tylko one ratuja jakos polska wersje IMO. tutaj domorosly scenarzysta stwierdzil ze on poprawi to co AS spie...lil. nie uraczylismy sie dotyczchas zadnym innym jego wielkopomnym dzielem. i juz wiemy ze nie dojdzie do tego w przyszlosci. .
Tu przecież nie chodziło o przelanie książki 1:1, bo to najgorsze co można byłoby zrobić. Wg mnie ten serial jest bardzo dobry i niczego mu nie brakuje w porównaniu z innymi w tym gatunku, a pod wieloma względami go je przewyższa.
a co to ma do rzeczy w tym kontekscie??? dialogi im nie-wy-szły. i akurat dialogi to cos co stanowi najmniejszy problem przy ekranizacji. scenarzysci wypowiadali sie publicznie ze poprawia to sapkowsiekmu nie wyszlo. czyli co? bedzie sie bardziej ludziom podobac? no klekajcie narody. dwoch bubkow ktorzy mimo lat staran niczego nie osiagneli beda poprawiac sapkowsiego.
Co w tej adaptacji jest bardzo dobrego lub lepszego niż historia którą spisał Sapkowski?
Stroje, atmosfera, postacie, sceneria, sceny walk, efekty specjalne. Czyli te same elementy co np. w Grze o Tron ale np. bez nadmiaru wątków i mieszania setek głównych postaci, które często są do siebie podobne. A co jest lepszego np. w Hobbicie, czy Pierścieniach Władzy?
Rozumiem. Mnie osobiście te wymienione przez ciebie elementy świata przedstawionego nie grają ze sobą. Najważniejsze czyli postacie, zostały napisane od nowa, a pozostały jedynie imiona, w związku z czym Yennefer nie przypomina Yennefer, Jaskier Jaskra, Ciri, Triss czy Vilgefortz to już zgroza... Jedynie Henry jest jako-takim w miarę wiernym Geraltem jeśli chodzi o postać. Niestety dla mnie głównym mankamentem tego serialu jest nieumiejętność w opowiadaniu tej historii, przedstawiania świata, budowania napięcia i emocjonalności. Muzyka praktycznie nie istnieje, stąd w ogólę nie poczułem atmosfery tego świata. Hobbit to był projekt realizowany na kolanie, wraz z wycofaniem się Guillermo del Toro na ostatnią chwilę. Pierścienie władzy to wesoła twórczość amazona, która ze światem Tolkiena nie ma nic wspólnego prócz właśnie nazw... Ja miałem tę przyjemność wielokrotnego przyswojenia materiału źródłowego, stąd zazdroszczę osobom którym podoba się ten serial, gdyż po zapoznaniu się z pierwowzorem, prawdopodobnie będą zbierać szczękę z ziemi... do czego oczywiście zachęcam (w kwestii Wiedźmina szczególnie w formie słuchowiska)
Różnimy się w swoich oceniać i bardzo dobrze. Jestem fanem fantasy i każda opowieść w tym stylu jest tym co sobie cenię, czy to literatura, czy to film, czy gra komputerowa czy planszowa. Cykl opowiadań Sapkowskiego o Wiedźminie stoi u mnie na półce już od kilkudziesięciu lat i czytałem go przynajmniej kilka razy. W grę na PC grałem, pokonując wszystkie 3 jej części. I zawsze pozwala mi to wejść do świata Cintry, Redanii, Temerii i okolic, poczuć tę atmosferę magii i mroczności, a dzięki wyobraźni twórców serialu, skorelować ją z własną którą ukształtowały opowiadania. I to dla mnie stanowi wartość najwyższą i dzięki temu dobrze oceniam ten serial. A mam wrażenie, że Kolega dąży do doskonałości i jest zniesmaczony, że u Ciebie te wartości zamiast się uzupełniać, to się rozjeżdżają. Stąd inne oczekiwania co do charakteru postaci, bo nie tak ją sobie wyobraziłeś? Ale tak musi być bo adaptacja prozy nie może być jej kalką. Na koniec moje pytanie, od jakiego filmu lub serialu, który jest osadzony w świecie fantasy, serial Wiedźmin jest gorszy i pod jakim względem?