PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179337
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

w jaki sposób oni ze sobą gadają. Raz po angielsku, raz po skandynawsku (?)

ocenił(a) serial na 8
loozack

Wedlug mnie bardzo fajnie rozwiazali kwestie roznicy miedzy jezykami w Skandynawii a Anglii, poniewaz serial jest anglojezyczny na ogol rozmawiaja po angielsku, gdy jednak dochodzi do bezposredniego spotkania z anglikami jedni mowia w swoim ojczystym jezyku drudzy w swoim i mysle, ze to jest w porzadku poniewaz dziwne by to bylo gdyby anglicy rozumieli mowe Skandynawow i na odwrot. Troche pogmatwana ta moja wypowiedz ale mysle, ze da sie ja zrozumiec.

ocenił(a) serial na 9
loozack

... żeby oni jeszcze rozmawiali w jakimś ze skandynawskich języków ;) tak na prawdę to brzmi jak jakiś hmm... wymyślony język :D Albo robimy coś porządnie, albo wszyscy mówią w jednym języku, bez wygłupów, bo to tylko drażni widza ;)

ocenił(a) serial na 8
Camille_Vu

dlatego dałem znak zapytania, bo nie jestem znawcą jezyków ;) Dla mnie osobiscie wyglada to nieco dziwnie i niezbyt konsekwnttnie. Moze i cieakwe, ale mnie nie zbytt to przekonuje rozwiazanie.

ocenił(a) serial na 9
loozack

Raz tak raz inaczej, ciężko się połapać, bardzo mi się to nie podoba i zdecydowanie negatywnie wpływa na moją ocenę Wikingów. Nie znają języków skandynawskich to zostali by przy angielskim i już :P

ocenił(a) serial na 8
Camille_Vu

To miał być staronordycki. Nie wiem czy faktycznie nim jest, ale sądzę, że zrobili taką mieszankę języków skandynawskich, która przypina ich język pierwotny. Zwróć uwagę, że trudno jest odtworzyć język wymarły;) Ja uważam, że bardzo się postarali.

loozack

Mi się to podoba. Serial jest kręcony po angielsku, ale musi byc jakaś różnica między językiem Wikingów i reszty. Scen takich jest niewiele więc nic ci nie będzie:)

ocenił(a) serial na 7
alien_2

Mam takie samo zdanie, różnica pomiędzy językami jest zaznaczona kiedy jest to potrzebne. Mi nawet osobiście lepiej się ogląda gdy mówią po angielsku.

ocenił(a) serial na 8
narja

w 100% się zgadzam!!!!

loozack

Jesteś Slenderę... Nie masz oczu

ocenił(a) serial na 8
horrormasterPL1

wiec uważaj na siebie ;D

ocenił(a) serial na 6
loozack

Z tego co wiem obecnie najbardziej podobnym współczesnym językiem do staronordyckiego jest język islandzki więc może rozmawiają po islandzku? ;)

ocenił(a) serial na 9
buarzey

Przecież to jest tak specjalnie zrobione i szczerze jest to najlepsze rozwiązanie jakie widziałem ever. Kiedy widzimy wikingów oni rozmawiają niby po angielsku( tak naprawdę po staronordycku) ksiądz jest w stanie z nimi rozmawiać bo zna ten język tak samo Ragnar moze rozmawiać z Anglikami bo nauczył się tego języka od księdza. Inteligentni powinni zrozumieć o co chodzi

ocenił(a) serial na 6
Noctis_Strife

Ja to wszystko rozumiem spokojnie i też mi się to bardzo podoba, po prostu wysunąłem propozycję w jakim języku rozmawiają gdy nie mówią po angielsku, jak w scenie na plaży.

ocenił(a) serial na 9
buarzey

spoko;) głównie chodziło o odpowiedź do twórcy tematu;) przepraszam jesli odebrałas/eś to jako atak;p

ocenił(a) serial na 6
Noctis_Strife

Spoko luz. Teraz tylko czekać na 2 sezon! :P

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 7
loozack

ta... mogliby od razu ujednolicić, albo wszyscy kaleczą angielską wymowę jak Lagertha, albo wszyscy mówią normalnie :)