w jaki sposób oni ze sobą gadają. Raz po angielsku, raz po skandynawsku (?)
Wedlug mnie bardzo fajnie rozwiazali kwestie roznicy miedzy jezykami w Skandynawii a Anglii, poniewaz serial jest anglojezyczny na ogol rozmawiaja po angielsku, gdy jednak dochodzi do bezposredniego spotkania z anglikami jedni mowia w swoim ojczystym jezyku drudzy w swoim i mysle, ze to jest w porzadku poniewaz dziwne by to bylo gdyby anglicy rozumieli mowe Skandynawow i na odwrot. Troche pogmatwana ta moja wypowiedz ale mysle, ze da sie ja zrozumiec.
... żeby oni jeszcze rozmawiali w jakimś ze skandynawskich języków ;) tak na prawdę to brzmi jak jakiś hmm... wymyślony język :D Albo robimy coś porządnie, albo wszyscy mówią w jednym języku, bez wygłupów, bo to tylko drażni widza ;)
dlatego dałem znak zapytania, bo nie jestem znawcą jezyków ;) Dla mnie osobiscie wyglada to nieco dziwnie i niezbyt konsekwnttnie. Moze i cieakwe, ale mnie nie zbytt to przekonuje rozwiazanie.
Raz tak raz inaczej, ciężko się połapać, bardzo mi się to nie podoba i zdecydowanie negatywnie wpływa na moją ocenę Wikingów. Nie znają języków skandynawskich to zostali by przy angielskim i już :P
To miał być staronordycki. Nie wiem czy faktycznie nim jest, ale sądzę, że zrobili taką mieszankę języków skandynawskich, która przypina ich język pierwotny. Zwróć uwagę, że trudno jest odtworzyć język wymarły;) Ja uważam, że bardzo się postarali.
Mi się to podoba. Serial jest kręcony po angielsku, ale musi byc jakaś różnica między językiem Wikingów i reszty. Scen takich jest niewiele więc nic ci nie będzie:)
Mam takie samo zdanie, różnica pomiędzy językami jest zaznaczona kiedy jest to potrzebne. Mi nawet osobiście lepiej się ogląda gdy mówią po angielsku.
Z tego co wiem obecnie najbardziej podobnym współczesnym językiem do staronordyckiego jest język islandzki więc może rozmawiają po islandzku? ;)
Przecież to jest tak specjalnie zrobione i szczerze jest to najlepsze rozwiązanie jakie widziałem ever. Kiedy widzimy wikingów oni rozmawiają niby po angielsku( tak naprawdę po staronordycku) ksiądz jest w stanie z nimi rozmawiać bo zna ten język tak samo Ragnar moze rozmawiać z Anglikami bo nauczył się tego języka od księdza. Inteligentni powinni zrozumieć o co chodzi
Ja to wszystko rozumiem spokojnie i też mi się to bardzo podoba, po prostu wysunąłem propozycję w jakim języku rozmawiają gdy nie mówią po angielsku, jak w scenie na plaży.
spoko;) głównie chodziło o odpowiedź do twórcy tematu;) przepraszam jesli odebrałas/eś to jako atak;p