PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179087
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Kobieta jarlem?!

ocenił(a) serial na 8

Dobra. Rozumiem ze w Skandynawskiej kulturze Wikingów kobiety miał więcej do powiedzenia niż w Starożytnym Rzymie czy w krajach położonych na południe od Siedzib Wikingów, że kobieta u nich mogła brać udział w bojach...ale na logike...

Kobieta mogła być Jarlem (Wodzem Wioski)? Przecież Lagertha powinna zostać zabita po zabójstwie swojego męża...a tu została jarlem po swoim mężu. A akcja z udawaniem Jarla Ingstada (czy jak to brzmiało) to naprawdę żenua. Dobra nic nie mam do Lagerthy, może i to kobieta z jajami, ale... sam fakt że została Jarlem i jest na równi z Ragnarem przyprawia mnie o mdłości.

Inna sprawa, zastanawia mnie jeden fakt...król Horik miał wątpliwości co do egzekucji Jarla, chciał nawet zoorganizować mu ucieczkę, ale pomyślmy jedno....Król Horik był Królem, a Ragnar zwyklem Jarlem..i Horik nie był sprzymierzeńcem na zasadzie Jarla z innej wioski, to dlaczego wyglądało to czasem tak jakby to Ragnar miał większą władze? Normalnie Król by wypowiedział parę słów, i Borg uwolniony (inna sprawa że on chyba zrezygnował z planu zoorganizowania ucieczki Borga)..

Co mnie jeszcze żenuje? Floki nagle wielki, wierny przyjaciel Ragnara puszcza fochy na niego z niewiadomych powodów, i już teraz nie wiadomo czy jednego z najbardziej lubianych Wikingów w serialu, nie przemieni się w zdrajce... jak nagle producenci zrobią Flokiego z zdrajce... to naprawdę będzie wielka żenada w wykonaniu producentów. Gdyby to był jeszcze Torstein lub Athelstan (choć on też na 99% zdradzi Ragnara) to jeszcze bym zrozumiał ale że Floki?!
Wychodzi na to że jedynie komu może zaufać Ragnara to tylko Bjornowi i Lagerhcie..bo może się okażać czy wszyscy wokół przeciwko niemu spiskują..

użytkownik usunięty
Sterstox

Nie znak kultury Wikingów, ale wydaje mi się, że jest to możliwe, skoro kobiety mogły walczyć, po za tym wszyscy w o koło mieli dość tego zapijaczonego jarla, drugiego męża Lagertha. Zauważ, że to nie ona go zabiła.

Król Horik, w kampanii na Anglię, stracił dużą część swoich ludzi, póki miał przewagę liczebną w statkach i ludziach to on ustalał zasady gry, patrz zerwanie przymierza z Borgiem, a teraz sytuacja się zmieniła. Wydaj mi się też, że Król w okresie Wikingów, to był tylko bogatszy jarl, a nie władca jakiego znamy z historii naszego kraju.

Floki nie jest stabilny psychicznie, wiec wszystko u takich ludzi jest możliwe, nie mniej powód jaki wskazał swojego nie zadowolenie z duże tego Ragnara wszędzie, przynajmniej nie chciał mieś ślubu z błogosławieństwem Ragnara, wystarczy mu błogosławieństwo bogów.

ocenił(a) serial na 8

" że jest to możliwe, skoro kobiety mogły walczyć, po za tym wszyscy w o koło mieli dość tego zapijaczonego jarla, drugiego męża Lagertha. Zauważ, że to nie ona go zabiła. "
Pozycja Wojownika i Jarla to dwie różne pozycje, o ile kobiety Wikingów mogła brać udział w bojach to o tyle wątpliwe mogły zostać Jarlem. A i nie o na go zabilła?Oglądaliśmy ten sam odcinek? Jej mąż chciał ją skompromitować i zdjąć jej ubranie przed jego goścmi (jak to ujął chciał pokażać piękne piersi swojej żony), gdy on spróbował...to wzięła nóż i mu w oko...co się później stało kamera nie pokazała...ale z tego co było widać.... to nie dość że jej wybaczyli zabójstwo swojego Jarla to jesszcze ją wybrali na nowego wodza Wioski..absurd..

"Król Horik, w kampanii na Anglię, stracił dużą część swoich ludzi, póki miał przewagę liczebną w statkach i ludziach to on ustalał zasady gry, patrz zerwanie przymierza z Borgiem, a teraz sytuacja się zmieniła. Wydaj mi się też, że Król w okresie Wikingów, to był tylko bogatszy jarl, a nie władca jakiego znamy z historii naszego kraju."
Szczerze to sam nie wiem...w latach 790-900 nie było zjednoczonego Królestwa Wikingów, były klany którymi rządzili lokalni Jarlowie i tymbardziej mnie zdziwiło pojawienie się Króla. Sami producenci nie wiedzą co robią...bo jak wyjasśnisz fakt że w pierwszych odcinkach Król Horik miał pewną władze nad Ragnarem a potem mimo że nie spodobał się pomysł egzekucji Borga to jednak się zgodził?Bo normalny Król wydałby jeden rozkaz i Ragnar nie miałby nic do gadania.

"Floki nie jest stabilny psychicznie, wiec wszystko u takich ludzi jest możliwe, nie mniej powód jaki wskazał swojego nie zadowolenie z duże tego Ragnara wszędzie, przynajmniej nie chciał mieś ślubu z błogosławieństwem Ragnara, wystarczy mu błogosławieństwo bogów. "
Dla mnie foch Flokiego na Ragnara (czyli nie chciał go wziąć na swój ślub),, obrazuje to że Floki jest za coś zły na Ragnara ale na co konkretnie to nie wiadomo.. zresztą w Zwiastunie następnego odcinka Floki nawet rozmawiał z Horikiem..więc wygląda na to ze zdradzi Ragnara..

Sterstox

Sterstox - zadajesz pytanie "Oglądaliśmy ten sam odcinek?" - wygląda na to że Ty oglądałeś inny, bo scena z Laghertą nie skończyła się na tym, że wbiła nóz w oko

ocenił(a) serial na 10
Sterstox

jak to nie pokazała przecież jakis koleś wstał od stołu z mieczem i skrócił jarla o głowe jak ty ogladałeś >?

Horik sam miał spór z Jarlem Borgiem o ziemie i taki potężny a musiał prosić sie Ragnara o pomoc w rozwiązaniu konfliktu , a teraz wraca zdziesiątkowany do Ragnara i co ma mu podskakiwać ?

a z Flokim to wydaje mi się że cała sprawa rozchodzi sie o Athelstana

czaromaro

on tak oglądał, że stąd te wnioski. Odcinki o długości 24 minuty ;)

ocenił(a) serial na 8
Iz_Ka_2

Ja to sobie tłumaczę tym , że widzieli , że ich region podupada . Wiedzieli , że była żoną Ragnara, i wiedzieli czego dokonał. Zobaczyli szansę dla siebie i swoich rodzin licząc na udział w wyprawach z Ragnarem dlatego ją wybrali na jarla.

ocenił(a) serial na 8
czaromaro

"jak to nie pokazała przecież jakis koleś wstał od stołu z mieczem i skrócił jarla o głowe jak ty ogladałeś >?"
Zapomniałem o tej scenie, przyznaje mój fail. Ale nadal nie została wyjaśniona kwestia w Serialu jak Lagertha została Jarlem więcd ;]

"Horik sam miał spór z Jarlem Borgiem o ziemie i taki potężny a musiał prosić sie Ragnara o pomoc w rozwiązaniu konfliktu , a teraz wraca zdziesiątkowany do Ragnara i co ma mu podskakiwać ?"
Horik był w końcu "Królem" (nie wiem sam czy Królem czy "Królem") więc jak miał większą władze nad Ragnarem to nie chodzi mi o doskakiwanie...po prostu jako wyższy od Ragnara wydaje rozkaz uwolnienia Borga bo tak sobie życzy bo bez jego posiłków sobie rady nie dadzą i tyle..a on sobie musi patyczkować z Ragnarem i w tajemnicy planować ucieczkę Borga która jednak nie dochodzi do skutku.

"Ja to sobie tłumaczę tym , że widzieli , że ich region podupada . Wiedzieli , że była żoną Ragnara, i wiedzieli czego dokonał. Zobaczyli szansę dla siebie i swoich rodzin licząc na udział w wyprawach z Ragnarem dlatego ją wybrali na jarla."
Może masz racje, ale scenarzyści zaniedbali tą kwestie..nie pokazali jak Lagertha została mianowana Jarlem.

XtomX ja już coś mówiłem, nie wykluczam że w Skandynawskiej Kulturze Kobiety mogły brać udział w bojach, walczyć w wojnach na równi z mężczyzna, ale wątpie by wodzem Wioski lub Regionu (czyli Jarlem) mogła zostać Kobieta.. aż tacy liberalni Wikingowie to nie byli.

Sterstox

Hej @Sterstox
Podania i legendy a także Sagi opisują czasy sprzed X stulecia. W nich zawarty jest mit walkirii - wojowniczki, która stoi na czele wypraw wikingów. Być może te legendy i przesłanki stały się przyczyną do przedstawienia w filmie takiej oto kobiety - Kobieta wódz - kobieta wojownik - kobiety jarl. W rzeczywistości mogło tak być lub nie - serial daje nam pewne wyobrażenie na podstawie legend.

Co ciekawe , w scenie gdy Lagertha była pobita i jej ówczesny mąż wstał od stołu i miał jej odsłonić piersi, ona wbiła mu nóż w oko - nie zabiła go ale ukarała. W społeczeństwach wikingów wielką obrazą i nietaktem było bicie kobiet a co najgorsze odsłanianie jej torsu i piersi. Lagherta postąpiła słusznie , a wiking który obciął jarlowi głowę - wymierzył mu karę za ten ochydny czyn. Możemy domyślać się , że na zasadzie dziedziczenia urzędu - silna kobieta objęła ten urząd po mężu. Ja sam myślałem , że jarlem na podstawie prawa o dziedziczeniu przejmie Bjorn jako przybrany syn zmarłego jarla - myliłem się :)

ocenił(a) serial na 10
Sterstox

Jeszcze nie tak dawno Ragnar by zwykłym farmerem , a został Jarlem więc co by go powstrzymało żeby załatwić Horika ? ;d

Sterstox

cyt. "Wojowniczki istniały nie tylko w mitologicznych projekcjach Skandynawów. W okresie wikingów rzeczywiście żyły kobiety, które parały się wojennym rzemiosłem. Wspomina o nich Saxo Grammaticus, duński kronikarz żyjący na przełomie XII i XIII w. Pisze między innymi o wojowniczce o imieniu Sela, która była „wytrawnym piratem”, oraz o Lathgercie – „utalentowanej wojowniczce, która skrywała męski charakter w kobiecym ciele”. Odwaga i waleczność tej ostatniej niejednokrotnie rozstrzygały o zwycięstwie w bitwie. Lathgertha nie przyniosła jednak szczęścia swemu małżonkowi. Pewnej nocy poderżnęła mu gardło, ponieważ „więcej przyjemności znajdowała w samotnym zarządzaniu swoimi włościami niż w dzieleniu się majątkiem z mężem”."

ocenił(a) serial na 7
Sterstox

Wczesny feudalizm średniowieczny to nie monarchia absolutna. Feudalizm wywodził się z pogańskich królestw barbarzyńskich. Wiec wikingowie zapewne mieli w jakimś sensie podobny podział. W razie ataku z zewnątrz król mógł zwołać pospolite ruszenie i wasale dostarczali mu żołnierzy ale żeby już zaatakować musiał używać własnych zasobów lub szukać sojuszników. Tytuł królewski nie dawał władzy absolutnej.