Zacznijmy od tego,że pierwsze 3 sezony, to świetny serial.Bazujący na Historii i legendzie . 4 sezon juz zaczął odchodzić bardziej w stronę Fantasy. Dalej był bardzo dobry,chociaż już miejscami słabszy.
5 sezon to totalny zjazd serialu. Był dobry,takie 7/10. Ale dłużył się, niepotrzebne głupie wątki,niezrozumiałe decyzje. Dało radę oglądać,ale już mnie naprawdę szlag trafiał. Ten sezon,powinien być ostatni.Twórcy totalnie olali jakiekolwiek fakty historyczne. Najgorszy wątek na Islandii,będzie prześladował mnie przez lata ;D Ale 6 sezon,to już 6/10(ciekawe nie ?:D ) Tragicznie napisany,głupi,niedorzeczny . Na siłę chcieli pociągnąć ten sezon, i go zakończyć(totalnie niehistorycznie ,no ale to serial kostiumowy) Kończenie wątków w najgłupsze możliwe sposoby. Szczerze? Dałoby się to wszystko zakończyć w 10 odcinków. A tak przez większość czasu, mamy flaki,nic nieznaczące sceny,typowe zapychacze. Serial stracił od kiedy zaczęli kręcić po 20 odcinków. Jedynie co dalej trzyma poziom, to wygląd serialu, i sceny walki.To zawsze było dobre. Ogólnie całość oceniłbym na 8/10 ,z względu na 3 pierwsze sezony. Ale zakończenie serialu to tragedia.
Ja już na 5 sezonie nie jestem w stanie tego oglądać. Totalna moda na sukces. Głupota goni głupotę. Charaktery żałosne. Wiele scen nie wiadomo po co. Brak logiki, brak trzymania się realiów historycznych i kulturowych. Normalnie brakowało tylko walki z dinozaurami, bo w sumie czemu nie. Ogromny żal za wspaniałym serialem z początków jego emisji.