mam pytanie, w jakim języku toczą się dialogi między bohaterami serialu?
w języku angielskim, a gdy mamy na ekranie Skandynawów i Anglików to Skandynawowie mówią chyba po szwedzku/norwesku...
a później i tak Anglicy mówiąc po angielsku, mówią w języku Skandynawów :) ja jestem jak narazie po 3 odcinkach, i właśnie język to bolączka tego serialu
tu język musi być współczesny ;) Tej stacji nie stać na zabawę z staronordyjskim. HBO może by zainwestowało, ale nie History. Generalnie i tak zrobili porządnie odwzorowany historycznie serial.
tak, to prawda, historycznie i kulturowo serial jest naprawdę dobrze odwzorowany :) ale zamiast nauki staronordyckiego,może lepiej byłoby zatrudnić tańszych aktorów skandynawskich? Mówiliby w swoim języku a i lepiej wyglądaliby jako wikingowie
do nielicznych dialogów skandynawskich są angielskie napisy. Używanie obcego języka przy spotkaniu bohaterów dwóch narodowości i przejście na angielski kiedy zaczynają się rozumieć to stary zabieg i można go spotkać w wielu filmach np 13 Wojownik. Nie zapominajcie, że Wikingowie, tak jak każdy serial, ma za zadanie zgromadzić jak największą i lość widzów, a do tego trzeba uniwersalnego języka. Poza tym przyjemniej ogląda się film kiedy rozumie się co mówią aktorzy, bez konieczności czytania napisów.