PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179333
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

gdy usłyszałem o Egbercie nie byłem do końca pewny cz chodzi tu o pierwszego króla anglii ale gdy
padło imię Ethelwulf byłem już pewny .Zacząłem się zastanawiać jaki to może być rok ,Ethewulf
wygląda od 20-24 lat ,poza tym w zwiastunie odcinka 4 Egbert mówi do ragnara że jest ambitnym
człowiekiem i ma wielkie plany jestem pewien że chodzi tu o bitwę pod Ellandun która dała mu
koronę Mercji jak wiadomo jego w planach było podbicie wszystkie królestw anglii ,więc nie
przedłużając czas akcji to mniej więcej kilka lat przed 825 rokiem .

i mam do was pytanię gdy ragnar najechał nortumbrię padło imię król Ella w tamtym czasie rządził
Eanred ,Ella objął władzę 862

ocenił(a) serial na 8
leonardo95

z królem Ellą to ciekawy wątek, gdyż czytałam że to niby przez Elle , Ragnar umiera wrzucony do dołu wypełnionego wężami...więc jeżeli to jest błąd, bo może tez być tak że chodziło o innego Ellę, chociaż nie sadzę..to popełniona faux pas.

ocenił(a) serial na 8
werciku

poza tym to musi to być przed 829, gdyż jak powiedziałeś Egdbert ma ambicje i będzie królem Anglii, co stało się właśnie w 829.

użytkownik usunięty
leonardo95

Wydaje mi się, że scenarzyści luźno trzymają się dat.

ciekawe czy będzie zdobycie paryża przez ragnara

ocenił(a) serial na 8
leonardo95

Z ważniejszych dat dotyczących Ragnara i wydarzeń z serialu:
793 - atak na Lindisfarne. Tutaj pofolgowali sobie scenarzyści, nie ma żadnych przesłanek ku związkowi Rangara z tym atakiem i bardzo psuje to chronologię.
862-867 - panowanie Ella. Na filmie pokazany niedługo po ataku na klasztor.
845 - splądrowanie Paryża.
865+ - inwazja synów Ragnara na Northumbrię w zemście za śmierć ojca.
931 - śmierć Rollo z Normandii. Wiele wskazuje, że może to być Rollo z serialu.

Jak widać daty te ciężko pogodzić, a scenarzyści podchodzą do historii dość elastycznie.

zolw_ik

Mam nadzieję, że serial będzie nadal cieszył się dużym zainteresowaniem i dojdą do synów Ragnara:)

zolw_ik

Rollo miałby wtedy ponad sto lat

użytkownik usunięty
leonardo95

W pod koniec pierwszego sezonu planował ataki na Francję, wiec kto wie, zobaczymy.

alien_2 na pewno dojdą do synów ragnara mam nadzieje na dłuższy wątek Björna w końcu był legendarnym królem Szwecji ok.785 - 800(chyba chodzi tu o niego) przodkiem Eryka VI pierwszego króla szwecji co do reszty synów ragnara było ich chyba trzech- Ivara Bez Kości, Björna Żelaznoboki, Halfdana Ragnarssona

leonardo95

Lagertha = syn Fridleif i 2 córki (wg Saxo Gramatyka)
Þóra borgarhjörtr (Thora) = 2 synowie Eiríkr i Agnar
Aslaug = 5 synów ? Ivar Ragnarsson, Bjǫrn Járnsíða, Hvitserk, Ragnvald, Sigurd Ormiöga