gdy usłyszałem o Egbercie nie byłem do końca pewny cz chodzi tu o pierwszego króla anglii ale gdy
padło imię Ethelwulf byłem już pewny .Zacząłem się zastanawiać jaki to może być rok ,Ethewulf
wygląda od 20-24 lat ,poza tym w zwiastunie odcinka 4 Egbert mówi do ragnara że jest ambitnym
człowiekiem i ma wielkie plany jestem pewien że chodzi tu o bitwę pod Ellandun która dała mu
koronę Mercji jak wiadomo jego w planach było podbicie wszystkie królestw anglii ,więc nie
przedłużając czas akcji to mniej więcej kilka lat przed 825 rokiem .
i mam do was pytanię gdy ragnar najechał nortumbrię padło imię król Ella w tamtym czasie rządził
Eanred ,Ella objął władzę 862
z królem Ellą to ciekawy wątek, gdyż czytałam że to niby przez Elle , Ragnar umiera wrzucony do dołu wypełnionego wężami...więc jeżeli to jest błąd, bo może tez być tak że chodziło o innego Ellę, chociaż nie sadzę..to popełniona faux pas.
poza tym to musi to być przed 829, gdyż jak powiedziałeś Egdbert ma ambicje i będzie królem Anglii, co stało się właśnie w 829.
Z ważniejszych dat dotyczących Ragnara i wydarzeń z serialu:
793 - atak na Lindisfarne. Tutaj pofolgowali sobie scenarzyści, nie ma żadnych przesłanek ku związkowi Rangara z tym atakiem i bardzo psuje to chronologię.
862-867 - panowanie Ella. Na filmie pokazany niedługo po ataku na klasztor.
845 - splądrowanie Paryża.
865+ - inwazja synów Ragnara na Northumbrię w zemście za śmierć ojca.
931 - śmierć Rollo z Normandii. Wiele wskazuje, że może to być Rollo z serialu.
Jak widać daty te ciężko pogodzić, a scenarzyści podchodzą do historii dość elastycznie.
W pod koniec pierwszego sezonu planował ataki na Francję, wiec kto wie, zobaczymy.
alien_2 na pewno dojdą do synów ragnara mam nadzieje na dłuższy wątek Björna w końcu był legendarnym królem Szwecji ok.785 - 800(chyba chodzi tu o niego) przodkiem Eryka VI pierwszego króla szwecji co do reszty synów ragnara było ich chyba trzech- Ivara Bez Kości, Björna Żelaznoboki, Halfdana Ragnarssona