Zna ktoś muzykę z bitwy lecącą np gdy Ragnar naparza kolesi z włóczniami, a Rollo go osłania? To soundtrack czy jakaś istniejąca piosenka jak te puszczane od Wardruny?
Swoją drogą Rollo z jednego z najgłupszych osiłków, zamienił się w inteligenta, pod wpływem swojego katharsis. Znakomity odcinek, ze sceną batalistyczną. Tylko sceny z Wessex nudzą. Wolę oglądać wikingów i ich krajobrazy, od tych smutnych jak pi...zda miasteczek chrześcijan.
Dokładnie. Jeszcze to pseudo nawiedzenie Athelstana popsuło mi odcinek.
No i nie jestem zadowolony, że Lagertha z Aslaug wciąż nie zechciały podzielić się Ragnarem...
A co niby Lagertha miałaby tam robić? Już w tym odcinku miałem wrażenie, że jest piątym kołem u wozu.
A ja sie zastanawiam co będzie robić u boku swojego mężą? Małżeństwo wyjątkowo nie udane i bardziej przydałaby by się jakby została u boku syna na ziemiach Ragnara.
Ale to co będzie robić u boku swojego męża to już nie nasza sprawa. Bo jak zakładam tego nie zobaczymy.
A no faktycznie zapomniałem o zwiastunie. No tak ewidentnie tam się coś ciekawego kroiło.
Szczerze to bardziej Aslaug była w tym odcinku "piątym kołem". Zobaczy jak przy powrocie ludność wioski się odnosiła do Lagerthy, witali ją a Aslaug była marginalizowana. Nawet u samego Ragnara wróciły rozterki.
Zgadzam się w 100% mnie też denerwowały te wizje Athelstana , co to niby ma znaczyć ? zdecydowanie najsłabszy punkt odcinka
Tzn imho można zrozumieć pewną ...hmmm...ambiwalencje uczuć Athelstana. Jest trochę "zawieszony" między dwom światami ...z reguły nie kończy się to dobrze dla takich ludzi. Swoją drogą w jednej z książek "wikińskich" , występuje podobna postać - irlandzki mnich Jonasz, porwany przez Wikingów, najpierw niewolnik, potem w zasadzie członek rodziny głównego bohatera - jarla Bjorna - którego postać z kolei jest trochę wzorowana na filmowym Bjornie (synu Ragnara) - podróż i współdowodzenie dużej wikińskiej floty na Morze Śródziemne. Złupienie miast Kalifatu Kordobańskiego, płd Francji , Italii...bitwa z flotą muzułmańską w cieśninie gibraltarskiej ..o ile pamiętam z sag to właśnie przypisywane jest Bjornowi Ironside .
No dobra ale takie wizje ? Matka Boska ? Jakby się czegoś naćpał dosłownie. Moim zdaniem troche przesadzili.
Dzięki za info o Jonaszu. Zawsze warto wiedzieć takie rzeczy :)
no a co do Bjrona wydaje się że będzie większym wojownikiem niz jego ojciec.
Historia tak mówi i wróżbita tak mówił: synowie Ragnara będą mieli większą sławę od swego ojca.
Moim zdaniem u Athelstana rozwija się choroba psychiczna. I w takim przypadku nie jest to nic dziwnego.
No co wy??? Haluny Athelstana są super. Moim zdaniem jego wątek jest obecnie najciekawszy w całym serialu.
Lagertha i Aslaug to dwie dumne i piękne kobiety , nie dla nich się dzielić facetem.
Tak jak chyba większość mężczyzn bo Lagertha jest ładniejsza i odwazniejsza od Aslaug. Ale z kolei Aslaug wydaje się dużo bardziej płodniejsza od Lagerthy a Ragnaraowi zdaje sie zależy na jak największej ilości synów.
Lagertha wcale nie jest ładniejsza od Aslaug, za to jest bardziej wojownicza. Aslaug z kolei jest typem damy i księżniczki, w dodatku o bardziej intrygujacej urodzie niż Lagertha. No i tak jak już wspomniałeś, kwestia płodności ma spore znaczenie dla Ragnara i tutaj Asaug ma dużą przewagę nad Lagerthą, bo rodzi mu tych synów jednego za drugim;)
No skoro bardziej Ci się podoba Aslaug to dobrze : ) Uroda Lagerthy nie każdemy musi sie podobac : )
Tak w ogóle to obie mi się podobają, tak jak Ragnarowi :P
I dlatego nie rozumiem skad ten podzial?!
Jesli o Larethe chodzi , to tak sie zastanawiam ktora z dwoch opcji jest lepsza.Trzeciej opcji zalozmy, ze nie ma:
1.Zyc z ukochanym i "dzielic" sie nim z kims innym
2.Miec dla siebie gbura, ktorego sie nie kocha :)
Ten króle Wessexu zjednoczy ( na pewien czas) większość anglo-saksońskich królestw :]
zajebisty odcinek. Historia trzyma tempo ponad to wpływa również na emocję widza. Jarl Borg się staje póki co głównym złoczyńcą , i zawsze uchodzi jakoś z życiem gnida. Była żona ragnara też zagrała pierwsze skrzypce i wspaniale się zachowała. Z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek. Btw: Oglądałem dzisiaj również najnowszy ep Arrow bo jestem fanem tego serialu i powiem że vikings rozkładają tamtą drugą produkcję po całości , są serialem co najmniej o dwie klasy lepszym. All Hail VIKINGS !!!
Nie podoba mi się to co zrobili z Jarlem Borg, w pierwszym sezonie zapowiadał się na ciekawą, charyzmatyczną postać, a teraz to zwykły dupek i tchórz.
W następnym odcinku Horik będzie namawiał Ragnara by znowu nawiązać sojusz z Bjorgiem, bo potrzebne im są jego statki do inwazji Wessex
dobry odcinek, coś ten wątek z kapłanem niepotrzebny...oczywiście mam nadzieję że to tylko zwidy w jego głowie i nie wrzucają tu fantasy.. I szkoda mi ex żony Ragnara...to z nią powinien być..ta ocena nie dość że mniej urodziwa to jeszcze zgrywa wielką damę..
Ogólnie to jestem mega ciekaw jak to się wszytko dalej potoczy. Muszą do Anglii zabrać więcej wojowników i zrobić tam porządek, ale te angole to cwane lisy, nie będzie tak łatwo.
a wiadomo coś w ilu odcinkach 2 sezonu zagra Lagertha?? Bo mam nadzieję ze ten jej wyjazd nie oznacza jej końca z tym serialem, albo też to że będzie tylko sporadycznie występować...
Fajnie się oglądało : ) I już wiem co sceny batalistyczne mi przypominają - naparzanki hoolsów xP W sumie nie mam się do czego przyczepić.. choć wspomnę, że Athelstan nazwany 'poganem' przez króla było boskie, haha xD
No i po zapowiedzi następnego odcinka wynika, że będzie dosyć ciekawy i niejednoznaczny sojusz, to mi się podoba : )
Kolejny dobry odcinek, serial wydaje się być coraz lepszy, co rzadko się zdarza.
Podobnie jak innych, denerwowały mnie te sceny z Athelstanem, mam nadzieję, że to jakieś przywidzenia.
Co mnie zaintrygowało: ten posłaniec od króla Horika do Ragnara, niby Horik z synem ledwo uszli z życiem, ale nie było nic pokazane. Może za bardzo węszę spisek, ale może Horik dogadał się po cichu z Egbertem, żeby zwabić Ragnara.
O dziwo mi się te sceny podobały, fajnie pokazują jego rozerwania między światem Wikingów i Anglików. Po za tym gość prawie nie umarł na krzyżu, więc można je wytłumaczyć stanem zdrowia.
Nie sądzę, w zwiastunie widać jak wracają łodzią w pare osób z Horkiem do Ragnara i przy stole Horik planuje zemste na króla Ekberta, chyba, że to też spisek :P
Aha, no ja nigdy zwiastunów nie oglądam, żeby kolejny odcinek maksymalnie mógł mnie zaskoczyć :)
A ja oglądam, bo często są tak zrobione żeby widz wywnioskował całkiem co innego niż się stanie :)
Odcinek niezly ale slabszy od poprzedniego.
Athelstan niby goraco modli sie o nawrocenie a jednak cos jest nie tak.Zastanawiam sie na przyklad co takiego ujrzal podczas mszy , ze wyjal z ust "oplatek".Chlopina calkiem sie pogubil i traci rozum co objawia sie roznymi widzeniami.
Aslaug i Lagertha zachowaly zimna krew i nie skoczyly sobie do gardel:)Bylo wrecz przeciwnie...Aslaug gotowa byla usunac sie w cien zostawiajac miejsce Lagerthcie.Przyznam, ze po tej rozmowie z Ragnarem inaczej na nia patrze i ma u mnie duzy plus.Lagertha pozostawila syna u jego ojca co musialo byc bardzo trudna decyzja...madry wybor gdyz maz Lagerthy dzialal na Bjorna w fatalny sposob i moglo w koncu dojsc do tragedii a tak....chlopak niejednego od ojca sie nauczy .
Milo bylo zobaczyc jak Borg zwiewa z pola walki:)))