PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10035870}

Wir

Vortex
2022
7,5 1,3 tys. ocen
7,5 10 1 1311
Wir
powrót do forum serialu Wir

Wiesz gdzie umrzesz tragicznie, dokładnie którego dnia o której godzinie i jak będziesz ubrany. Najlepiej wyjechać jak najdalej, ubierać się całkowicie inaczej i przeczekać. Jeśli przeznaczenia nie da się oszukać, trudno, ale po co wychodzić mu naprzeciw kręcąc się wokół miejsca swojej śmierci i zakładając dokładnie te same ciuchy, które widziałeś na fotkach zrobionych na miejscu zbrodni.
Ucieczka dziewczyny w ostatnim odcinku prowadziła ją dokładnie w stronę klifu. Nie pojawiła się też refleksja na temat żółtego swetra i niebieskiej bluzy. Powiedzmy, że panika, że szok, że biegła przed siebie na oślep. Scenarzyści chcieli nas w tym momencie przekonać, że przeszłości nie da się zmienić a dziewczyna musi umrzeć. Sęk w tym, że we wcześniejszych 5 odcinkach okazywało się, że przeszłość jednak zmienić się da.

Serial jest zrobiony zgrabnie pod względem dramaturgicznym. Dość dobrze się to ogląda, po prostu. Fajnie są też prowadzeni aktorzy, choć pod koniec serialu mimika, maniery, gesty głównych bohaterów lekko się opatrzyły ;). Finał jest niezły, bo mimo całej sztampowości fabularnej serialu potrafił ździebko zaskoczyć.

Logika kuleje, to prawda. Wehikułem czasu wirtualna rzeczywistość? Efekt motyla wymieniony z nazwy, ale generalnie istotna ingerencja w przeszłość nie dokonywała wielkich zmian na świecie, poza tymi, które potrzebne były scenarzystom do budowania dramaturgii...

ocenił(a) serial na 6
per333

Logika kuleje od początku. Wehikułem czasu wirtualna rzeczywistość? Można się było postarać bardziej... Efekt motyla wymieniony z nazwy, ale poza tym istotne ingerencje w przeszłość przynoszą światu niewielkie zmiany, poza tym, które potrzebne były scenarzystom do budowania dramaturgii...

ocenił(a) serial na 7
per333

Też nie pojmuję, jak mogła nie wyjechać w diabły, zwłaszcza że wystarczający powinien być wyjazd na tydzień czy dwa.
I ta ucieczka na końcu - no pojąć nie mogłam czemu zamiast skręcić w to pole kukurydzy, czy co tam rosło, ona z uporem biegła na klif, o którym doskonale wiedziała, że tam zginie.

per333

Mnie zastanawia jedno: skoro w tej ,,dobrej" wersji ona uciekała przed tym gościem i tak znaleźli się przy klifie, to jak się tam znaleźli oryginalnie?

ocenił(a) serial na 7
Freeman_10

Tego się nigdy nie dowiemy, podróżami w czasie wprowadzili za dużo zmian, żeby b była szansa na poznanie pierwotnej wersji wydarzeń. Ale umarła mając na sobie ten pierścionek, więc może po prostu spotkali się wtedy przypadkiem, on jej wyznał miłość, ona go odrzuciła i ją po prostu zepchnął z tego klifu.

Sol89

Nie wiadomo. Ogólnie widać, że serial bardziej nastawiony na bohaterów niż wątki scifi, bo dużo dziu fabularnych ma.