PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98877}

Wirtualna Lain

Serial Experiments Lain
1998
8,0 5,4 tys. ocen
8,0 10 1 5437
9,0 2 krytyków
Wirtualna Lain
powrót do forum serialu Wirtualna Lain

Tu się nic nie dzieje. Dziewczyna dostaje komputer i chodzi sobie z koleżankami, które widzą ją w innym wcieleniu, ale ona o tym nie wie....do tego co odcinek jakaś pogadanka raz o narkotyku raz o grze w sieci...Każdy odcinek to samo...Lain siedzi przed kompem i gdzies wychodzi z kolezankami a w tle buczace slupy...jakie to nudne...Znużenie osiąga maksimum a przymuszanie się do oglądania jest bezcelowe, bo osiągamy ten sam stan...totalne znużenie i znudzenie...Każdy odcinek powtarza te same ujęcia te same czynności co trwa zwykle połowe odcinka...można z nudów zasnąć przy tym..To już moja 3 przymiarka do tego anime...rekordowo wytrwałem do piątego odcinka ale totalna porażka ogólnie..

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Poza tym pełna frustracja. Nie wiem o co tu chodzi. Bez k***a sensu.

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Nie wrócę już do tego syfu. Szkoda czasu.
Przy mojej nerwicy to jest nie do zniesienia.
Anime znika z dysku i więcej nie wraca. (DELETE)

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

"Dam jeden bo nie wiem o co chodzi."
Gratuluję.

ocenił(a) serial na 10
Sidorf

dziecko nie upraszczaj sobie mojej wypowiedzi do swojego poziomu umysłowego. Nie będę dawał 10 bo rysuneczki były fajne...jak to w twoim wypadku...

Movie_Crash_Man

10 odcinek był spoko, a tak to faktycznie - bida dla ambitnego gimnazjalisty albo STUDENTA JAPONISTYKI, co w sumie na jedno wychodzi.

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

Bardzo niedobre dialogi są. W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje.

ocenił(a) serial na 9
PanJapko

chyba nikt z was nie obejrzał więcej niż 10min tego anime XD
polecam wrócić do Naruto, albo zaczac oglądać anime od czegoś prostrzego a potem brać się za trudniejsze rzeczy jakimi z pewnością jest E Lain....

ocenił(a) serial na 9
ktyczynski

Gratuluję umiejętności wyłapywania oczywistego sarkazmu i znajomości klasycznych cytatów z polskiej kinematografii.

ocenił(a) serial na 9
ktyczynski

PS: Wygląda na to, że nawet Lain jest łatwiejsza niż zasady ortografii.

ocenił(a) serial na 9
PanJapko

ro nie jest komentarz do Twojego posta -.- och wybacz że wcisnąłem odpowiedź przy Twoim poście, bo akurat był ostatni, o wielki wybacz...

ocenił(a) serial na 9
ktyczynski

No spoko.

ocenił(a) serial na 10
ktyczynski

Z reguły ktoś kto ogląda masowo bajki dla dzieci nie jest osobą, która ogląda wybitne dzieła, ale prostą rozrywkę dla mas z japonii....

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Wybitne dzieła to są filmy pokroju Blade Runner, a ja się tylko utwierdzam, że to kolejna bajka dla dzieci choć z bardzo zastojową akcja

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

Oczywiste. Animowane = dla dzieci.
Zasadniczo w Lain jest znacznie więcej głębi i pola do rozkminy niż w Blade Runnerze, zwłaszcza jeśli mówimy o filmie. Bo film owszem, jest dziełem sztuki, ale głównie ze względu na realizację atmosfery cyberpunku i dystopijnej wizji świata.
Książka, na podstawie której powstał Blade Runner (Czy Androidy Marzą o Elektrycznych owcach - Philip K. Dick) ma już więcej do gadania na temat filozofii na linii człowiek-maszyna. Jednak nawet ona nie porusza tego tematu tak głęboko jak Lain.
Więc jeśli dla ciebie jedynym kryterium oceniania dzieła jest to czy akcja jest wartka czy nie, to nie radzę zapuszczać się w rejony wyższych półek animu, gdzie kręcą się takie postacie jak Yoshitoshi ABe czy Satoshi Kon.
PS: Jestem miłośnikiem zarówno amerykańskich kreskówek takich jak Regular Show, Adventure Time czy My Little Pony, a jednocześnie jestem wielkim fanem Stanleya Kubricka i braci Coen. Co teraz?

ocenił(a) serial na 10
PanJapko

Proszę, ale dlaczego na Lainie śpię xd O ile wiemy Blade Runner nie zalicza się do filmów akcji, ale filmów z spokojnie prowadzoną fabułą. Mimo wszystko nie nudzi. Fabuła rozwija się. Jak wygląda Lain. Dziewczynka siedzi przed PC czasem sobie wyjdzie i wraca przed PC. Może gdyby to był normalny film z aktorami było by w tym więcej expresji i nie upchano tego w serial zapewne bym mógł dostrzec tu więcej, ale ja naprawdę nie wytrwam ja usypiam po dwóch odcinkach nie wiem, w którym momencie. To jest przesada. Może niedługo mi powiesz, że anime z górnej półki to patrzenie na plakat sailor moon przez 10 godzin...

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

MNIE nudzi = złe
JA zasypiam = nużące
Parskłem na głos z tekstu, że w przypadku filmów/seriali aktorskich jest pole na więcej ekspresji.
Widzisz, nie chcę, żeby to zabrzmiało obraźliwie, ale nie wyglądasz mi na osobę obytą w sztuce ogólnie. Spotkałeś się z pojęciem artystycznego minimalizmu? W malarstwie, w muzyce, etc.
Minimalism is not a lack of something, it's simply the perfect amount of something. – Nicholas Burroughs
Minimalizm to forma przedstawienia artystycznej wizji za pomocą minimum środków. I wokół minimalizmu kręci się całe SEL.
Sam przyznajesz, że nie jesteś w stanie ogarnąć tego serialu przez brak akcji i - jak to określasz - nudę. Dla innych widzów, takich jak ja, powtarzalność scen i ograniczenie akcji do minimum nakręca atmosferę. Gdyby akcja toczyła się szybko, nie miałbyś możliwości wkręcenia transu od buczenia transformatorów. Nie byłbyś w stanie obserwować zabiegów animacyjnych, które wizualizują przenikanie się światów z odcinka na odcinek. Nie mógłbyś zagłębić się w psychikę samej Lain i jej wspólnych fal z zimnym Navi i Wired.
Serial Experiments Lain bez skrajnego minimalizmu byłoby NICZYM.
A jeśli twoim zdaniem porównywanie tego arcydzieła cyberpunku do gapienia się na plakat Sailor Moon jest na miejscu, to problem twój, a nie nasz.

ocenił(a) serial na 10
PanJapko

no to parskłeś w formie mhm zwierzęcej. Po końsku XD Najwyraźniej też źle przeczytałeś mój post (twoje pierwsze kwestie)

Animacje nie oddadzą mimiki aktorskiej dobrego aktora np; jacka nickolsona. Jeśli mówisz, że ja nie doceniam minimalizmu to za co dałem filmowi Cube 10/10 - akcja dzieje się w sześcianie XD PontyPool cała akcja dzieje się w stacji radiowej 9/10. Zrozum ja zasypiam. Zasypiam dosłownie śpię po 20 minutach jak mam docenić coś na czym śpię. Może możesz mi polecić jakieś dobre tabletki na niespanie w trakcie nudnej bajeczki, która jak zauważyłem jest wielbiona przez wiele dzieci. Co ty wiesz o zabijaniu dziecko skąd tu wiesz co ja był bym w stanie, a co nie w życiu obejrzałem z 2000-3000 różnych filmów z czego jakieś 1% to jakiekolwiek bajeczki animowane....w większości tylko zaczęte i skasowane z nadmiaru głupoty.

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

"jeśli twoim zdaniem porównywanie tego arcydzieła cyberpunku do gapienia się na plakat Sailor Moon jest na miejscu, to problem twój, a nie nasz" No właśnie. Wasz. Większość osób, które oceniły to pozytywnie to dzieci w wieku szkoły podstawowej. Jak będę chciał sobie posłuchać transformatora to wyjdę pod stację energetyki, którą mam 20 kroków od domu...a nie będę się dobijał animacją, która mogła by mi się podobać gdybym miał z 15 lat i dostęp do canal +. Teraz studiowanie animowanego gimbusa to dla mnie nuda i banał, które powodują zasypianie i mówiąc o zasypianiu mówię dosłownie ja śpie. Nie ma w tym żadnego przekłamania.

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Jeśli dla ciebie gimbus (gimnazjalistka) przed komputerem to klasyka cyberpunku to ja gratuluje ograniczenia umysłowego. Klasyka cyberpunku to jest Blade Runner, Ghost in TheShell, Akira, Tetsuo, a nie to gówno o gimbusce, która znalazła sobie życie przed ekranem komputera. Już bez przesadyzmów nie pierwszy i nie ostatni raz zawiodłem się na fanie bajeczek z japonii.

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

Podwójne l'esprit de l'escalier, zaprawdę mocno bierzesz to do siebie. Dodaj jeszcze jutro trochę tekstu, który przyjdzie ci do głowy dzisiaj przed spaniem.

Pierwszy post:
Owszem, animacje mogą oddać znacznie więcej emocji, zwłaszcza jeśli dobry VA jest do tego. Choć nie muszą. Ani gra aktorska ani animacja nie mają tu jakiejś specjalnej przewagi.
Akcja dzieje się w sześcianie ergo minimalizm. No tak, gdyby działa się w ostrosłupie to byłoby większe skomplikowanie wizualne.
Ach, ty z tych co myślą, że wątła argumentacja stanie się solidniejsza, kiedy zaczniesz przyrównywać drugą stronę do dzieci, a serial nazywać "bajeczką". Właściwie to w tym dokładnie momencie strzeliłeś sobie w stopę do tego stopnia, że nikt cię tu już poważnie nie potraktuje. To też NASZ problem, co nie?
Ja też czasem zasypiałem nad lekturą Stephena Hawkinga. Chyba dam mu 1/10, bo chyba jakiś kretyn z niego, że pisze książki, które mnie męczą.

Drugi post:
Yadda yadda, ciągle że 15 lat i bajeczki. O, "gimbus". Słowo-klucz. Ego urosło?
Tak, powtórzyłeś już siedemdziesiąty trzeci raz, że śpisz. Wystarczy.

Trzeci post:
Okej, zbierasz punkty. Już doszło do domniemanych ograniczeń umysłowych. Jeszcze brakuje, żebyś zwyzywał od pedałów i czarnuchów i mamy pełną gamę typowego napinacza, który retoryki uczył się na komentarzach w onecie.
Dodatkowy punkt - nagroda publiczności za użycie "XD"

Dawaj więcej. Jeszcze trochę acziwmentów masz do zebrania.

ocenił(a) serial na 10
PanJapko

nie chce mi sie czytac tego bloku. Jak trafie na coś co mnie nie uśpi z bajeczek to może to cię pocieszy kiedy zobaczysz większą ocenę, ale jak już pisałem studiowanie umysłu gimbusek nie należy do moich zainteresowań.

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

No, usypiający jest. I nie ma w nim akcji.

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

PS: Jeśli ktoś tu trafi, to proszę o brawa dla tego pana. Zasłużył.

ocenił(a) serial na 10
PanJapko

lepiej żebym przy kolejnej próbie oglądania tego czegoś miał środki przeciwko spaniu, bo jeszcze tu wrócę ;p

ocenił(a) serial na 9
PanJapko

z kim Ty w ogóle dyskutujesz? z typem który ocenił Borata na 10/10? Melancholię 1/10? to chyba jednak nie ten poziom ;) poza tym z tego ci widze, typ widział max 3 anime, z cego jedno to Ghost in the Shell , czyli coś co pewnie widział gdzieś kiedyś na tvp kultura albo tvp 2 :)

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 10
ktyczynski

Ze mną nie dyskutuj o bajeczkach. Na 200 obejrzanych filmów jeden to bajeczka.
Nie warto hehe.

ocenił(a) serial na 10
ktyczynski

Wychodzi na to, że uważasz, że lepiej się rozczulać nad gimbusami i szalonymi ludźmi w pseudo-inteligentnym bełkocie niż zwyczajnie się pośmiać. XD Też śmieszne dość.

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

sryy ale nie mam 15 lat żeby wchodzić w dyskusję z randomowymi typami na wszelakich forach internetowych i udowadniać im wyższość czegoś nad czymś :) so cya

ocenił(a) serial na 10
ktyczynski

to poczekaj jeszcze z 2 DO PIĘTNASTKI, bo na razie to twoje puste słowa rzucane na wiatr niczym nie poparte ;)

ocenił(a) serial na 9
ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

Mam 14 lat, obejrzałam to anime, bardzo mi się podobało i w ogóle mnie nie znudziło. Niektórzy nie potrafią zrozumieć tego anime, inni mają je za genialne ale trzeba przyznać Lain, że jest klasykiem cyberpunku.

ocenił(a) serial na 10
Flyxie

no widzisz...trzeba mieć z 15 lat i będzie spoko

ocenił(a) serial na 9
Movie_Crash_Man

nie wiem czy 15 lat to taki wspaniały wiek. Z tego co widzę u 15-latków to cieszę się że mam jeszcze 14 lat.

ocenił(a) serial na 10
PanJapko

A no trafiłem. A czego ty się spodziewałeś od osoby, dla której arcydziełem jest gniot wszechczasów, czyli seria: Szybcy i wściekli. Tarzam się ze śmiechu i nie mogę się uspokoić, gdy zobaczyłem wywody Krasz Mena po rzuceniu okiem na jego faworytów... MEGA LOL

ocenił(a) serial na 10
metabet

czekam na inteligentną ripostę zamiast bełkotu, który nie ma związku Z TEMATEM. Możesz też pozostać tylko przy tym bełkocie, ale sam się nim obrażasz tak naprawdę. xd

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Z tymi jej wcieleniami to podobnie jak z tobą jest:
5 stycznia godz. 2:19 - osobowość krytyka, ocena 2 /10,
5 stycznia godz. 2:54 - osobowość frustrata,
5 stycznia godz. 3:19 - osobowość znerwicowanego "kasowacza".
Niewiadomą jest tylko to, która osobowość obniżyła ocenę do 1/10?!
Niemniej pozdrawiam was wszystkich :))

ocenił(a) serial na 10
acidity

poczekam az najdzie mnie ochota na bajeczki moze dzis jeszcze raz sprobuje

ocenił(a) serial na 8
Movie_Crash_Man

Jeśli zaczniesz oglądać ten serial z nastawieniem "to bajka", to dość szybko skończysz w szpitalu psychiatrycznym, bo trudno mi sobie wyobrazić serial mniej nadający się dla dzieci niż ten.

ocenił(a) serial na 10
One_and_Damned

ja ogolnie chyba nie zaczne juz raczej nie ciagnie mnie do animowanych bajeczek dla dzieci i doroslych.

ocenił(a) serial na 8
Movie_Crash_Man

Fakt, bajeczki z aktorami są dużo lepsze ;F. (Mroczny Rycerz, Prometeusz - też lubię, ale prędzej puściłbym to dwunastolatkowi niż pietnastolatkowi Lain).

ocenił(a) serial na 10
One_and_Damned

a komu i co ty chcesz puścić to jest naprawdę nieważne

użytkownik usunięty
Movie_Crash_Man

wolę miliard razy NGE i epickie End of Eva wieńczący go, ale nie można tak zgnoić fundamentu Matrixa, głębokiego i uroczego jak na czasy swojej produkcji.

ocenił(a) serial na 10

nie wiem. moze mam jakaś alergia na elementy takich kreskówek, a moze po prostu kreskowki nie sa dla mnie.

ocenił(a) serial na 9

co to znaczy zgnoić Matrixa? to jest odnośnie SELain? Lain jest chyba starsze.

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

proponuję oglądać z otwartą przynajmniej wikipedia i kierować sie do wszystkich rzeczy, o których wspominają + ogladac z uwaznoscia, sluchac dialogow i czytac miedzy wersami, polecam ;)

ocenił(a) serial na 10
Barbi_mgrludi

a ja polecam zasugerować coś przeciwko spaniu, bo nim zaczną się napisy już zwykle śpię.

Movie_Crash_Man

Nie widziałem ani jednego odcinka tego serialu. Jedyne anime, które widziałem w całości to "Mushishi". W sumie pozytywnie mnie zaskoczyło, bo spodobało mi się. Oczywiście, nie wszystkie odcinki muszą być jakieś kapitalne pod względem tematyki itp. Ale w celach relaksacyjnych jest bardzo fajne.

ocenił(a) serial na 7
Movie_Crash_Man

I mówi to ktoś z Avengers oceniony na 10 (przy którym zasnąłem w kinie).
No cóż jedni wolą amerykańska efekciarska sieczkę, inni coś bardziej inteligentnego.

ocenił(a) serial na 10
rascal0pl

Ja oceniłem około 1000 filmów szkoda, że twoje spektrum kina ogranicza sie do bajek dla dzieci i filmów akcji na bazie komiksów. Bieda. xd