PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98877}

Wirtualna Lain

Serial Experiments Lain
1998
8,0 5,4 tys. ocen
8,0 10 1 5437
9,0 2 krytyków
Wirtualna Lain
powrót do forum serialu Wirtualna Lain

Po takiej wysokiej ocenie na FW pomyślałem, że to będzie świetne anime. Niestety ale się zawiodłem. W pierwszym dniu obejrzałem 7 odcinków i to dla mnie sukces. Lain był tak nudny, że po tych 7 odcinkach, na których się nudziłem miałem przerwę w oglądania. Zastanawiałem się czy obejrzeć ale pomyślałem nic na siłę nie będę oglądać jeśli coś mi się nie podoba. Oto dlaczego 3/10, a nie wyżej.

Muzyka 1/10
Kreska 3/10
Fabuła 5/10

Średnia z ocen to 3. Wiem, że to 98 rocznik ale to jak wychodziła z domu, schodziła po schodach i ta kreska to mi się nie dobrze robiło. Szkoda pomyślałem, że to będzie jakiś fenomen anime ale na pewno do nich nie należy.

Co do anime polecam "Death Note". Kreska świetna, muzyka kapitalna, fabuła rewelacyjna zdecydowanie jedno z najlepszych anime jakie powstały i zasłużona ocena 10/10.

Nie obrażajcie mnie mówię to do fanów Lain. Każdy ma prawo do oceny filmów, każdy ma inny gust. Są filmy, które lubicie ale ja nie lubię i tak na odwrót. Jak by każdy miałby ten sam gust to forum by nie istniało, a jak każdy wie forum jest po to by wymieniać ze sobą poglądy.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
bandofbrothers

Dopiero co się na temat "... Lain" wypowiadałem w innym temacie, dlatego pozwól, że tylko przekleję link do swojej wypowiedzi tam http://www.filmweb.pl/topic/462739/Jedno+z+najwi%C4%99kszych+dzie%C5%82+s-f+w+hi storii.html#3013936

Właściwie trudno z Tobą polemizować. Zwłaszcza, że kreska i muzyka nie przesądzają dla mnie o jakości animacji. Na temat samej zaś fabuły nie rozpisałeś się tak, aby można było zrozumieć z jakiego powodu nie przypadła Ci ona do gustu.

Zresztą nie przekonuję do ponownego seansu. W tym anime fabuła odgrywała raczej drugorzędną rolę, pretekst do przedstawienia pewnych idei i poglądów, których możesz akurat nie podzielać.

Pozdrawiam. :)

użytkownik usunięty
bandofbrothers

A czego się spodziewałeś założycielu tematu? Death note albo Blicza?
Trzeba było przeczytać recenzje to byś wiedział że nie jest to zwyczjne
anime.
Death note i Blicza uwielbiam jak by co ;)

Ok rozumiem, ale kreska jest żenująca i to mnie brzydzi w oglądaniu. Wydaje mi się, że muzyka ma bardzo ważną rolę spełniać w filmach/anime. Tutaj muzyka jest dnem. Opening katastrofa. Nawet dialogi są nudne. CO do fabuły już nie pamiętam zbytnio topic założyłem rok temu, ale dziewczynka dostaje chipa, kolesie w czarnych garniakach ją nawiedzają i podnieta komputerkiem.

ocenił(a) serial na 10
bandofbrothers

Ciekawy skrótowy opis fabuły. :)

Nie nazwałbym tej kreski żenującą. Zwłaszcza po obejrzeniu pierwszej animacji z "Batmana. Rycerza Gotham" i fragmentów ostatniego "Spider-mana". Kreska niezbyt przerysowana - całkiem realistyczna, może tylko lekko nieostra. Opening dosyć banalny i tajemniczy zarazem - znalazłoby się pewnie trochę gorszych. Muzyka zaś była oszczędna, o ile dobrze pamiętam. Moim zdaniem wszystko było spójne.

Kwestia gustu, ale złego w tym nic nie ma.

ocenił(a) serial na 8
bandofbrothers

hehe, koledze się pewnie kreska nie podoba dlatego, że nasza kochana Lain praktycznie nie miała cycków, co owszem raziło, zwłaszcza jak ktoś połykał wcześniej pop-hamburgery pokroju Hellsinga. Tam piersi.. tfu, krew lała się strumieniami :P

Tak na poważnie, to oglądanie tego anime to naprawdę wyzwanie. Jest mocne i bardzo ciężkie, nie da się go praktycznie strawić w pełni. Tu autorzy przegięli, aczkolwiek zmusza do myślenia (jeśli ma kto czym), uruchamia wyobraźnię i podświadomość.

ocenił(a) serial na 9
gantzerek

Na pewno dobry, mocny cyberpunk.

A co do narzekań...każdemu ma prawo się nie podobać i podobać co innego.

Nie należy jednak oceniać filmów jedną miarą.
To jakby zawsze oczekiwać A i być zawiedzionym, że coś jest napisane w konwencji B.
To jak oglądać "Śmierć w Wenecji" i liczyć na dobry film gangsterski ;)

użytkownik usunięty
sandinista2600

Ja oglądając też się przemusiłem przez większość odcinków. Jednak z biegiem czasu doceniłem tą pozycję.Ponowne obejrzenie dużo wyjaśniło niepweności. To dobry serial przy którym trzeba troszkę pomyśleć. 10/10

bandofbrothers

Z ciekawości, konto nadal istnieje?

frxx__

Jeszcze żyję, a w czym problem?

bandofbrothers

Zastanawiałem się czy konto po prawie 20 latach jest nadal aktywne, teraz gdybyś taki komentarz napisał to by się zebrali i stwierdzili że gustu nie masz heh, szanuję opinie!

frxx__

Gratulacje, że po tylu latach wygrzebałeś ten wątek. No cóż po tylu latach zapomniałem o co chodziło w tym anime. Na pewno do niego nie wrócę hehe. Zdrówka.